Blog Érdekes Hirek





A zöld kávé rendkívüli egészségügyi hatásairól csak pár évvel ezelőtt kezdtek el beszélni. Rövid időn belül jelenséggé vált, nem csak a speciális orvoslással foglalkozók körében. A zöld kávé kétszer annyi koffeint és antioxidánst tartalmaz, mint a „fekete” pörkölt kávé. Épp ezért alapvetően jobb súlycsökkentő, stimuláló és méregtelenítő hatású fekete társánál. A zöld kávé nagy mennyiségű klorogénsavat tartalmaz (CGA).

De miért? Tehetnénk fel a kérdést. A Ganoderma lucidum a hagyományos kínai orvoslás nélkülözhetetlen eleme. Hatóanyagai között szterolok, enzimek, polipeptidek, vízben oldható és oldhatatlan poliszacharidok vannak. Koleszterinszint-csökkentő, gyulladásgátló és májvédő hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelősek.




A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. Jótékony tulajdonságainak köszönhetően sokan gyakorlatilag orvosságként tartják számon. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel.

A gyors- és félkész ételek virágkorában, a felgyorsult életritmusban gyakran alacsony tápértékű ételeket fogyaszthatunk, aminek az emésztésünk látja kárát. Ahhoz, hogy emésztésünk visszanyerje egészséges működését, a rendszeres mozgás és sok folyadékbevitel mellett megfelelő rostbevitelre is szükségünk van. Melyek a természetes rostforrások, és mennyi a napi ajánlott rostmennyiség? Mutatjuk.


Fekete vagy zöld kávé? Kinek a pap, kinek a papné, azonban a koffein élénkítő hatását és a zamatos ízt alighanem mindkét rajongótábor imádja. A hasonlóságok ellenére akadnak azonban különbségek is: míg az előbbi a pörkölés során nagyrészt elveszíti klorogénsav tartalmát, addig a pörköletlen zöld kávészemek megőrzik ezt az antioxidánst. Mi mindenre lehet hatása a klorogénsavnak, amitől korunk legelterjedtebb betegségeinek kezeléséhez is hozzájárulhat? Cikkünkből kiderül.

Egy friss nemzetközi felmérés eredményei, korábbi kutatásokkal összhangban, alátámasztják: mértéktartóan kávézni nemhogy egészséges, de a fekete ital védőhatásai hosszú távon igen előnyösek a szervezet számára. Szív- és érrendszerünk, emésztésünk, máj- és epeműködésünk is javulhat, így a betegségek okozta halál veszélye is csökken.

A zöld kávé kivonat, hatóanyagnevén klorogénsav, kezdetben az inzulinrezisztencia-kutatásokban élvezett kitüntetett figyelmet, mára ennél sokkal szélesebb körben tanulmányozzák a szervezetre gyakorolt hatásait. Legyen szó vérnyomás problémákról, túlsúly gondokról, anyagcsere-, vérkeringési zavarokról, csökkent vitalitásról, szívproblémákról, vagy épp hajhullásról, kutatók szerint a zöld kávéban rejlő pozitív hatások lehetősége egyre változatosabb, egyre sokszínűbb.