Termékek Menü

Az egészséges emésztés záloga: a rostok

Az egészséges emésztés záloga: a rostok

A gyors- és félkész ételek virágkorában, a felgyorsult életritmusban gyakran alacsony tápértékű ételeket fogyaszthatunk, aminek az emésztésünk látja kárát. Ahhoz, hogy emésztésünk visszanyerje egészséges működését, a rendszeres mozgás és sok folyadékbevitel mellett megfelelő rostbevitelre is szükségünk van. Melyek a természetes rostforrások, és mennyi a napi ajánlott rostmennyiség? Mutatjuk.

A rostszegény táplálkozás jelei

A lassú emésztés, puffadás, székrekedés mind arra utalhatnak, hogy nem viszünk be elég rostot szervezetünkbe.  A rostszegény táplálkozás további jele lehet, ha minden étkezés (nemcsak egy kiadósabb ebéd) után azonnal elálmosodunk. Ez a vércukorszintünk gyors emelkedéséről és leeséséről árulkodik, aminek a kiegyensúlyozásában a rostoknak nagy szerepe van. Milyen természetes módokon javíthatunk a helyzeten?

 

Sok folyadék, mozgás és rost – de mennyi?

A sok folyadék fogyasztása (napi 2-3 liter), a rendszeres sport és a többszöri kis adagokban étkezés is alapvető az egészséges emésztéshez. Az oldható rostok a vízzel együtt zselés anyagot képeznek a bélrendszerben, és lassítják a szénhidrátok felszívódását, mérsékelve ezzel a vércukor ingadozását is. Ezzel, illetve a gyomorban okozott teltségérzettel a fogyáshoz is hozzájárulhatnak, a méregtelenítő hatás pedig a jobb közérzetben is megnyilvánulhat.

A napi ajánlott rostmennyiség 25-30g, férfiak esetében ez 35g is lehet. A magyar lakosság fele nem viszi be ezt a mennyiséget az étkezések során, pedig alkalmanként 5-6 gramm is elegendő, ha 4-5-ször is eszünk naponta. Ezt 100 gramm alma, körte vagy zabpehely, de egy csésze MAKKA Rost Kávé is fedezi, így a reggelibe és a tízóraiba érdemes ezek valamelyikét beiktatni.

Mik a legjobb rostforrások?

A legjobb természetes rostforrástok a teljes kiőrlésű gabonák (pl. a gluténszegény köles, hajdina, barnarizs, illetve a zab), a gyümölcsök és a zöldségek. A héjuk a magvakhoz hasonlóan oldhatatlan rostokat tartalmaz, lédús belsejüket az oldható rostok miatt egészséges fogyasztani. 

A felgyorsult életmód mellett, a rosttal dúsított funkcionális élelmiszerek is kiválóan alkalmasak rostpótlásra. Ezek előnye éppen abban áll, hogy úgy is odafigyelhetünk egészségünkre, hogy összekötjük azt egy élvezetes, szokásos napi rutinnal (mint amilyen a kávézás), így a rostbevitel biztosan nem marad el.

***

A MAKKA Rost Kávé 5,6 gramm Fibersol-2 természetes vízben oldódó rostot tartalmaz adagonként, így a napi 2 csésze az ajánlott napi mennyiség felét fedezi. A terméket keresse a vitalvar.hu oldalon.

 

Összeállította: Lipusz Kinga

Vitálvár Kft. - Vitálvár Természetből jeles Webáruház

www.vitalvar.hu, tel.: 0620-983-4734

1136 Budapest, Pannónia u. 33. fszt. 1

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu