Termékek Menü

Zöld kávéval a népbetegségek ellen

Zöld kávéval a népbetegségek ellen

Fekete vagy zöld kávé? Kinek a pap, kinek a papné, azonban a koffein élénkítő hatását és a zamatos ízt alighanem mindkét rajongótábor imádja. A hasonlóságok ellenére akadnak azonban különbségek is: míg az előbbi a pörkölés során nagyrészt elveszíti klorogénsav tartalmát, addig a pörköletlen zöld kávészemek megőrzik ezt az antioxidánst. Mi mindenre lehet hatása a klorogénsavnak, amitől korunk legelterjedtebb betegségeinek kezeléséhez is hozzájárulhat? Cikkünkből kiderül. 

Elhízás és diabétesz

A zöld kávé hatékony segítség lehet a fogyni vágyóknak a testsúly és a testzsírszázalék csökkentésében. (1) A klorogénsav, a koffeinhez hasonlóan, gyorsíthatja a zsíranyagcserét és elősegítheti a zsírégetést – szó szerint, ugyanis a klorogénsav támogathatja a zsírsavak oxidációját. De nemcsak a táplálkozással bevitt zsír felszívódására lehet befolyással, hanem a májban tárolt zsír mennyiségét is csökkentheti, beindítva a zsírégető hormon (adiponektin) fokozottabb működését.

A klorogénsav a szénhidrátok felszívódását is mérsékelheti a belekben, amitől a vércukor és az inzulin szintje is lassabban emelkedhet a vérben. Ez a 2-es típusú diabétesszel küzdőknek is jó hír, de a fogyókúrázók is örülhetnek, ugyanis így kisebb mennyiségű glükóz jut a májból a vérbe, amitől a szervezet fokozatosan áttérhet a cukorból nyert energiáról a zsírégetésre.

Magas vérnyomás (hipertónia)

A szív- és érrendszer egészségének megőrzése is egy olyan terület, ahol érvényesülhetnek a klorogénsav pozitív hatásai. Emberi és állatokon végzett felmérések szerint a zöld kávé segíthet a vérnyomás és a káros koleszterin csökkentésében, valamint az érfalak erősítésében. Egy japán vizsgálat eredményei szerint napi 140 mg klorogénsav 4-12 hét alatt csökkenteni tudta az enyhe hipertóniás alanyok vérnyomását. (2)

Az öregedő bőr problémái

A bőrön az egyik legérzékenyebb szervünk, az UV-sugárzás jelei idősebb korban pedig erősebben hagyhatnak rajta nyomot pl. ráncok, foltok, bőrpír, bőrszárazság formájában. Ez annak köszönhető, hogy a bőr mélyebb rétegeibe lehatoló káros sugarak roncsolják a kollagén- és elasztinállományt. (3) A klorogénsav antioxidáns azonban visszaszoríthatja az UV sugárzás generálta szabadgyökök képződését, így hozzájárulhat a bőr egészséges textúrájának és feszességének megőrzéséhez.

 

 

Források:

(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/318611.php

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341

(3) https://www.naturallivingideas.com/green-coffee-bean-benefits/

Összeállította: Lipusz Kinga

Vitálvár Kft. - Vitálvár Természetből jeles Webáruház

www.vitalvar.hu, tel.: 06209834734

1136 Budapest, Pannónia u. 33. fszt. 1

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu