Mi a különbség halolaj és rákolaj között? Mire szolgál az utóbbi?

Mi a különbség halolaj és rákolaj között? Mire szolgál az utóbbi?
Az Omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerte fel úgy tudomány, mint az orvoslás, hogy fokozott szerepet játszanak a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában. 

Mégis mi pontosan az Omega-3?

Az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat esszenciális zsírsavaknak nevezzük, ami egyfelől azt jelenti, hogy ezek a zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges élethez, másrészről, a vitaminokhoz hasonlóan, szervezetünk az Omega-3 zsírsavakat nem képes előállítani, ezért csak étkezés során tudjuk magunkhoz venni!
Az Omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNA). Amikor LNA tartalmú zsírokat emésztünk, enzimjeink az LNA egy részét még hosszabb, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakká alakítják. Ezek közül az eicosapentén sav (EPA) és a docosahexén sav (DHA) a leglényegesebbek az egészségünk szempontjából.
Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található. A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak EPA-t vagy DHA-t. Ezek az algákban, rákokban és halakban találhatóak. Ezeken belül is elsősorban a hideg- és mélyvízi fajokban. Egyoldalú táplálkozásunkban az Omega-3 típusú zsírokból alig fogyasztunk.

Mit tehetünk?
Étkezés szempontjából a rendszeres tengeri rákok és halak, vagy a belőlük készült minőségi olaj készítmények fogyasztásával pótolhatjuk az Omega-3 szükségletünket. Lehetőleg hidegvízi mélytengeri állatok húsából előállított természetes, tisztított olaj készítményt válasszunk, mert ebben van a legtöbb Omega-3, és ezt biztonsággal szedhetjük!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az NKO Krill étrend-kiegészítő tartósítószer-mentes!
Gazdag Omega-3, Omega-6 és Omega-9 zsírsavakat, továbbá EPA-t, DHA-t, valamint astaxanthint tartalmazó lágyzselatin kapszula.
Megvásárolható: www.vitalvar.hu


Mi az a krill?
A krill – vagy világítórák – a garnélához hasonlító apró rákfajta, mely elsősorban az Antarktisz fagyos, nagy tisztaságú vizeiben él. A hatalmas rajokban élő Euphasia superba fajhoz tartozó aprócska krill rákok, növényi planktonokkal (fitoplanktonok) és náluk kisebb állatokkal táplálkoznak, melyek a tápláléklánc legalján állnak. Ennek illetve az óceán nagy tisztaságának köszönhetően a krill olaj az egyik legtisztább Omega-3 forrás, elenyésző a nehézfém és egyéb szennyeződés eshetősége.

Rákolaj vagy halolaj?
Mind a krill-, mind a halolaj Omega-3 zsírsavakban gazdag, különösen a nélkülözhetetlen DHA és EPA szempontjából. A krill rákokban az Omega-3 zsírsavak speciális formában foszfolipidekhez kötődnek, ennek köszönhetően nagy hatékonysággal és gyorsan fel tudnak szívódni a szervezetben. A halolaj önmagában nem tartalmaz foszfolipideket.
A krill rákok vörös színéért a bennük található astaxanthin felelős, ami egy természetes antioxidáns. Az antioxidánsok a vérkeringésben lépve kisöprik a DNS-t károsító szabad gyököket (dohányzás, légszennyezés, gyomirtók, sugárzás stb. származékokat). A krill olaj astaxanthin tartalmának köszönhetően továbbá hosszú eltarthatóságát biztosítja, ezért a minőségi és megbízható krill olaj hozzáadott tartósítószert nem tartalmaz! A halolajban nincs astaxanthin.

Számos, és egyre több kutatás vizsgálja az Omega-3 zsírsavak emberi szervezetre gyakorolt hatását, valamint a betegségmegelőzésben és egészségfenntartásban játszott szerepét. Néhány ilyen kutatás során megfigyelt pozitív hatást jegyeztek, az alábbi esetekben:
•    szív és érrendszerre gyakorolt hatás
•    érelmeszesedés 
•    mentális egészség (memória, koncentrálás, depresszió, figyelemhiány, hiperaktivitás, Alzheimer-kór, skizofrénia)
•    szem problémák
•    vérnyomás (növelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatékonyságát, valamint csökkentheti az infarktus és a szívritmuszavar esélyét)
bőrproblémák, allergia (ekcéma, száraz bőr, pszoriázis, pikkelysömör)
•    arthritis, gyulladások (a Harvard Medical School vizsgálatai szerint az Omega-3 nagyobb adagban történő fogyasztása pozitívan hat rheumatoid arthritis ellen)
•    teljesítményfokozás
•    gyermekeknek (Ggermekkorban az Omega-3 zsírsavak - elsősorban a DHA - pótlása kiemelten fontos, mivel ez az idegrendszer egyik legfőbb alkotórésze)
 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz