Funkcionális élelmiszereké a jövő

Funkcionális élelmiszereké a jövő
A kilencvenes években, Japánban jelentek meg az első olyan hagyományosnak tűnő élelmiszerek, melyeket a napi étrend részeként fogyaszthatunk, de mégis valamilyen innovációs megoldásnak köszönhetően speciális tulajdonsággal rendelkeznek. Az innen elterjedő funkcionális élelmiszerek ma már Magyarországon is egyre népszerűbbek.

Mik azok a funkcionális élelmiszerek?
A funkcionális élelmiszerek jellegzetessége, hogy élettanilag kedvező hatású komponenseket is tartalmaznak, így az alapélelmiszerre jellemző táplálkozási hatásokon túl speciális előnyökkel is rendelkeznek. Ezáltal erősíthetik az emberi szervezet védekező mechanizmusait,  elősegíthetik a betegségek megelőzését, javíthatják a fizikai állapotot, biztosíthatják a jó közérzetet és hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozáshoz. Emellett kedvező élettani hatásaik tudományosan bizonyítottak.
A funkcionális élelmiszerek könnyedén beépíthetők, sőt beépítendők a mindennapi táplálkozásba, miközben meghatározott funkciót töltenek be a szervezetben. Ezek az innovatív élelmiszerek létrejöhetnek a meglévő jótékony tápanyagok mennyiségének növelésével, vagy plusz egészségre előnyös komponensek hozzáadásával is, mint az élelmi rostok, fehérjék, peptidek, vitaminok, ásványi anyagok stb.


Miért jók a funkcionális élelmiszerek?

A táplálkozási előnyt hordozó funkcionális élelmiszerek a kellemest ötvözik a hasznossal, hiszen hagyományos élelmiszereken vagy élvezeti cikkeken keresztül csempészik bele mindennapjainkba azt a plusz tápanyagszükségletet, amit egyébként a rohanó hétköznapokban nem fogyasztanánk el. Így a funkciók összevonásával egyrészt a szokásostól eltérő táplálkozási igényeket elégítenek ki, másrészt segíthetnek mérsékelni a rohanó életvitelből és a rossz táplálkozásból eredő betegségeket.

MAKKA funkcionális termékek
Funkcionális élelmiszerek például a MAKKA® Okos Kávék, melyek a 100% arabica kávé mellett úgy tartalmaznak rostot, ganoderma kivonatot, vagy éppen bioaktív kollagén peptidet®, hogy a kávézás élvezetén ez nem változtat. A MAKKA® Rost Kávé például a rostszegény táplálkozás ideális kiegészítője lehet, míg a MAKKA® Beauty Coffee a hozzáadott bioaktív kollagén peptid®nek köszönhetően hajunk, bőrünk és körmeink szépségéhez járulhat hozzá.


MAKKA Rost Kávé – Tartsd magad formában!

A MAKKA Rost Kávé a zöld kávé lendületét, a 100% arabica instant kávé zamatát és a vízoldékony élelmi rostok jótékony hatását ötvözi. Így tehát egyszerűen és praktikusan, reggeli kávénk elfogyasztásával egészíthetjük ki rostszegény táplálkozásunkat, támogathatjuk emésztésünket, vagy akár fogyókúránkat.
A MAKKA Rost kávéban egy speciális vízben oldódó élelmi rost található. Az élelmi rostok jótékony hatását szervezetünkre számos tanulmány vizsgálta.  A kutatásoknak három fő fókusza van: vizsgálták a rostok emésztésre, anyagcserére gyakorolt pozitív hatását, az ásványi anyagok felszívódásának támogatását és az energia bevitel, valamint az éhség érzet csökkentésében játszott szerepét.
Egy amerikai tanulmány például konkréten a MAKKA Rost kávéban megtalálható vízoldékony élelmi rost hatását vizsgálta az éhségérzet csökkentésére. A Dr. Suzanne Hendrich által vezetett kutatás eredményei azt támasztották alá, hogy a rost segíthet az éhségérzet csökkentésében azáltal, hogy megnöveli a PYY és a GLP-1 hormonok szintjét, ami az éhségérzetért felelős agyi folyamatokat befolyásolja.1,2
A MAKKA Rost Kávé tehát társunk lehet az egészséges táplálkozás kiegészítésében, emésztőrendszerünk karban tartásában, anyagcserénk felpörgetésében és a diétánk kiegészítésében is!

Források:
1.    Z Ye, V Arumugam, E Haugabrooks, P Williamson, S Hendrich: Soluble dietary fiber (Fibersol-2) decreased hunger and increased satiety hormones in humans when ingested with a meal., Nutr Res. 2015 May;35(5):393-400. Epub 2015 Mar 18.
2.    Sánchez D, Miguel M, Aleixandre A. Dietary fiber, gut peptides, and adipocytokines. J Med Food. 2012 Mar;15(3):223-30.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávé rost egészség életmód
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz