Articsóka: viszlát, emésztési problémák!

Articsóka: viszlát, emésztési problémák!
Itthon talán nem annyira közismert a mediterrán konyha népszerű zöldsége, pedig érdemes jobban megbarátkoznunk ezzel a jótékony hatású ínyencséggel.

Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

A mediterrán területekről származó növényt már az ókori görögök és rómaiak is termesztették, fogyasztották, és gyógynövényként alkalmazták. Az articsóka a gazdagság és a jólét jelének számított, az ünnepségeken és lakomákon kulináris különlegességként szolgálták fel. A 15. században az angol és francia nemesség körében ínyencségnek számított, s emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték.

Lágy segítség a gyomornak és májnak

Az articsóka fő hatóanyaga a cinarin, ami jótékonyan hat az epeműködésre, elősegíti az epeváladék kiválasztását, ezáltal a nehéz, zsíros ételek könnyebben emészthetők lesznek. Serkenti a máj epetermelését, segíti az epehólyag és az epeutak összehúzódását, így az articsóka-kivonat javallott krónikus epehólyag-gyulladásra, és az epehólyag rendszertelen összehúzódásának kezelésére.

Mivel az epének a zsíremésztésben van szerepe, ezért csökkenti a vérben lévő zsírsavak szintjét, vagyis a vér koleszterin- és trigliceridszintjét. Az articsóka antioxidáns-tartalma magas, kiválóan segíti a májat a méregtelenítés folyamatában. A cinarin májvédő funkciója régóta ismert, segíti a méreganyagoktól sérült májsejtek regenerálódását.

Az utóbbi években az articsóka-kivonat hatását tudományos módszerekkel, klinikai vizsgálatokkal igazolták. Bebizonyították, hogy kitűnően csökkenti az emésztési panaszokat, különösen azokat, amelyek az elégtelen epetermelődés következtében alakulnak ki. Az articsóka-kivonat gyakorlatilag úgy hat, mint egy aperitif: javítja az emésztést, és csökkenti a felfúvódást.

Cukorbetegeknek is hasznos

Az articsóka másik jelentős hatóanyaga az inulin, ami olyan vízben oldódó, nagyméretű növényi rost, melyet az emberi szervezet nem képes megemészteni. Ezáltal a bélben sértetlen marad, s tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, illetve gátolja a kártékony baktériumok megtapadását a bélben. Az inulin természetes cukorpótló, lebontásához nem szükséges inzulin, így az articsóka nem növeli a vércukorszintet, és segíti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzését. A zsírok lebontásában és az ásványi anyagok hatékony felszívódásában is szerepe van az inulinnak. Továbbá a cukoranyagcsere és a bél pH értékének szabályozása mellett még a szív- és érrendszeri betegségekre is jótékonyan hat.

Az articsóka magas sav-, káliumsó- és flavonoid-tartalma miatt vízhajtó hatású, és fokozza a só kiürülését.

Nincs helye az emésztési zavaroknak

Egyrészt a tejelválasztást csökkentő tulajdonsága miatt szoptatós anyukáknak, másrészt pedig epe- és veseköves betegeknek ugyan nem ajánlott, de az articsóka-kivonat kedvező hatásait kipróbálhatják cukorbetegek, diétázók, gyomor- és bélproblémákkal, valamint magas koleszterinszinttel küzdők is. Javasolt továbbá epehólyagbántalmakra, vérnyomás csökkentésére és az érelmeszesedés kezelésére.

Forrás:

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/articsoka_viszlat_emesztesi_problemak/20140829150605

Ízek és Érzések című magazin

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar egészség
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz