Régi kínai levelek alapján, az értékes pecsétviaszgombát, már 4 000 évvel ezelőtt használták a hagyományos orvoslásban, s a kínai orvoslás kánonjában máig az összes gyógynövény között az első helyet foglalja el. A ganoderma gomba nyers állapotban főként vízből (90%) áll, ezért a többi gombához hasonlóan szárítva, illetve kivonatok formájában alkalmazzák. A kivonatok hatóanyag-tartalma a legmagasabb. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. kalciumot, nátriumot, vasat, szelént, cinket, foszfort, továbbá jelentős a fehérje- és növényi rosttartalma.
A felsoroltak mellett széleskörű egészségvédő hatásokkal rendelkezik. Többek között serkenti az immunsejtek aktivitását, lassítva ezzel az öregedési folyamatokat. Gyulladáscsökkentő, de használják a máj-, vese-, tüdő- és szívbetegségek kezelésére is.
A ganoderma fontosabb alkotóelemei, és azok megfigyelt hatása
Szerves germánium (Ge): akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását.
Poliszacharidok: ezek erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat.
Adenozin: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, fejleszti az adrenalinmirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartsa a vér PH-szintjét.
Terpenoidok: erősíti az emésztőrendszert és felépíti az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkenti a koleszterinszintet és aktiválja a sejtek atommagját.
A ganoderma gomba kutatások során megfigyelt egészségügyi viselkedése: gátolja a hisztamin felszabadulását / fékezi az allergiás reakciókat; májvédő; vérnyomáscsökkentő; lassítja a koleszterin szintézist/ a magas koleszterinszintet csökkenti; gyulladáscsökkentő; vírusellenes/ gátolja a vírus gyors szaporodását; antioxidáns; tumor ellenes; nyugtató hatású; gombaölő; immunmoduláló (tumor- és vírusellenes). A ganoderma gomba hatásának vizsgálatai során, kutatók olyan megfigyeléseket is tettek, hogy spórája is lipidekben gazdag, melynek tumorgátló hatását bizonyítja számos in vitro (testen kívüli) vizsgálat.
A kávé jótékony hatásai szintén régóta ismertek
A kávé antioxidánsok forrása: bár tudjuk, hogy a legjobb antioxidánsok a gyümölcsök, de meglepő módon, mind a koffeintartalmú és mind a koffeinmentes kávéknak hasonló az antioxidáns tartalmuk.
A kávé fokozza az anyagcserét: tanulmányok azt is bebizonyították, hogy a kávé a testsúlyra is kedvező hatást gyakorolhat. A reggeli csésze kávé jelentősen – mintegy 10 százalékkal – felgyorsíthatja az anyagcserét.
A kávé javíthatja a rövid távú memóriát és segíthet a szellemi frissesség megőrzésében: a koffein serkenti az agy működését, ezáltal javíthatja emlékezőképességünket is. Ezen kívül a kávé csökkenti a béta-amiloid szintjét. Ez a fehérje felelős az agyban az Alzheimer-kór kialakulásáért.
A kávé csökkentheti a daganatos betegségek kockázatát: az emlőrák, a vastagbélrák és a szájüregi rákok kockázatát is lehet csökkenteni napi több kávé fogyasztásával.
A kávé segíthet megelőzni vagy akár megszüntetni a fejfájást: a koffein az egyik fő összetevője a migrén elleni gyógyszereknek. A reggeli első kávé fogyasztása sokak számára a reggeli ébredéses fejfájás megszüntetője is egyben.
A ganodermás kávéban pedig összegződik a ganoderma gomba és a kávé jótékony hatása, s ráadásként az íze is nagyon élvezetes: jellegzetesen kesernyés, az „erős fekete” íz hatását kelti, de tetszőlegesen ízesíthető. A naponta fogyasztott megfelelő mennyiségű ganodermás kávé segíthet megvédeni hosszú távon egészségünket.