A kurkumin védheti az agyat

A kurkumin védheti az agyat
A kurkumin antioxidatív, antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló, méregtelenítő, immunerősítő, oxigenizáló és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet- többek között.

A kurkumin az az anyag, amely a kurkuma fűszernek az intenzív narancssárga színt kölcsönzi. A kurkumin azonban sokkal több, mint egy egyszerű színezék. Mind az ájurvédikus, mind a tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta gyógyszerként alkalmazzák. Időközben a kurkumin a világ nemzetközileg legjobban kutatott természetes hatóanyagának számít. Számos tanulmány igazolja sokrétű hatását gyulladásos megbetegedéseknél, szív- és érrendszeri betegségeknél, akut és krónikus tüdőbetegségeknél, máj- és bélbetegségeknél, daganatos betegségeknél és Alzheimer-kórnál. Egy új tanulmány bizonyítja a kurkumin hatását az agy károsodásaival kapcsolatban is, amelyeket az alkoholfogyasztás vált ki.

A kurkumin visszafordíthatja az agykárosodásokat

A Panjab University Institute of Pharmaceutical Sciences által készített és 2013 áprilisában publikált kísérletben laboratóriumi patkányoknak 10 héten keresztül etanolt (tiszta alkoholt) adtak be. Ezután megfigyelték a kísérleti állatok funkcionálisan károsodott viselkedését, valamint különböző neurológiai-biokémiai aspektusokat mértek. Ezt követően a patkányok hasonló időtartamon át kurkumint kaptak, hogy az erre a terápiára visszavezethető változásokat szintén mérjék.

Az eredmény: A kurkuminterápia befejezése után minden biokémiai, molekuláris és az állatok viselkedésében megállapított változás, amelyet a krónikus alkoholfogyasztás okozott, visszafordítható lett.

kurkumin védheti az agyat - új idegsejtek felépítésében játszhat szerepet:

A bostoni Harvard Egyetem tanulmánya megerősíti, hogy a kurkumin elősegítheti az új idegsejtek felépítését az agyban. A kurkumin ebből kifolyólag egy erős antioxidáns, amely képes megakadályozni az agyban az oxidációs folyamatokat, a fehérjelerakódásokat – amelyek összenövésekhez vezetnek – képes megelőzni, ha pedig ezek már jelen vannak, azokat feloldani. Azokon a területeken, ahol ezek a lerakódások találhatók, az idegi impulzusok megszakadnak, és a megfelelő funkciók elvesztése következik be (Alzheimer-kór).

A kurkumin egyedülálló hatása az agyban azon a képességén alapszik, hogy képes átjutni a sok molekula számára áthatolhatatlan vár-agy gáton. Ezáltal az agyban lévő idegsejteket is védi a szabad gyököktől és sok más káros hatástól.

Kurkumin daganatnál

Több mint 3000 tanulmány támasztja alá egyértelműen a kurkumin rákellenes hatását. A kurkumin hatása nem korlátozódik egyetlen daganatfajtára. Kiegészítő terápiaként szinte minden daganatos betegségnél képes kibontakoztatni egyedülálló hatását, mert képes lehet csökkenteni a tumorsejtek fejlődését, gátolhatja (nem minden esetben) az áttétek képződését.

Kurkumin – az ezermester

További tanulmányok sokasága bizonyíthatja a kurkumin sokrétű hatását a legkülönbözőbb betegségeknél, legyen az gyomor-bélprobléma, magas vérnyomás, trombózis, artrózis, artritisz, immungyengeség vagy szívinfarktus. Ha figyelembe vesszük, hogy a kurkumin antioxidatív, antibakteriális, gombaellenes, gyulladásgátló, méregtelenítő, immunerősítő, oxigenizáló és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet – és ez a felsorolás messze nem teljes –, akkor egyértelművé válik, hogy pontosan ezek a tényezők (baktériumok, gombák, szabad gyökök, oxigénhiány, immungyengeség stb.) az okozói szinte minden betegségnek. Ez lehet az egyik magyarázata a kurkumin óriási hatásspektrumának is.

Forrás:

http://gyogyszernelkul.com/a-kurkumin-vedi-az-agyat/

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kurkuma
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz