Termékek Menü

Tudod mire képes a világító rák?

Tudod mire képes a világító rák? A világító rák tulajdonképpen nem más, mint a krill  amely a tápláléklánc igen fontos eleme.

A világító rák tulajdonképpen nem más, mint a krill (Euphausia superba), amely mint táplálék, jelentős a szilás cetek, manták, bálnafélék, fókák és néhány tengerimadár-faj számára. A krill a tápláléklánc igen fontos eleme: a lánc legalján álló növényi planktonnal (fitoplankton) és a nála kisebb állatokkal táplálkozik, és ezek anyagait teszi fogyaszthatóvá a krillen élő, jóval nagyobb szervezetek számára. Ezért mentesek mindenféle nehézfémtől és műtrágyától, szemben a legtöbb halfajtával.

A krill főbb felhasználási területei:

Vízinövények termesztése és víziállatok tenyésztése, gyógyszeripari alapanyag és olajkészítés. Japánban és Oroszországban emberi táplálékként is fogy, okiami néven, de ennek túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.

A krill fogyasztása:

A krill íze sósabb és erőteljesebb, mint a garnéláé. Páncélja sok fluoridot tartalmaz, ezért csak hámozva fogyasztható.

A krill olaj és a halolaj összehasonlítása:

Sokan úgy gondolják, hogy mivel vízben él, a krill olaja ugyanolyan, mint a halé, pedig a kettő sok mindenben eltér egymástól. A krill olaj amellett, hogy kellemesebb, ízletesebb, könnyebben is emészthető, és a szervezet számára feldolgozhatóbb, mint a halolaj. Ennek titka a foszfolipidekben rejlik, amik az emberi sejtmembrán alkotórészei is, ezért könnyebben felveszi őket a szervezet, mint a halolajokban található trigliceridet. Így azok számára, akiknek problémát okoz a halolaj emészthetősége, nagyon jó alternatíva a krillolaj. Ráadásul a szervezetünk számára fontos omega 3 zsírsav forrása lehet a lenmag, a kendermag, a repce és a diófélék (dió, pekándió, mogyoró) mellett a krill olaj. A 100% tisztaságú Neptun krill olaj továbbá egy különleges stabilitású antioxidáns, ami asztaxantint is tartalmaz, ami az antioxidáns tulajdonságon felül különleges stabilitást is biztosít a krill olaj számára.A Vitálvár Kft.-nél forgalmazott 100% tisztaságú NKO® Krill-Omega3 nem tartalmaz gyengébb bio hasznosulású hal olajat. Természetes astaxanthinnal tartósított, és optimalizált előállítási eljárása megtartja a krill értékeit.

A krillolaj összetétele:

•          20 - 33% foszfolipid;

•          több mint 22% omega-3 zsírsav;

•          17.5% feletti EPA + DHA. (12% feletti EPA és 5.5% feletti DHA);

•          kevesebb mint 3% omega-6 zsírsav;

•          80mg feletti természetes astaxanthin/kg.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok körülbelüli értékek, amelyek évszakonként változhatnak.

Főbb felhasználási területük:

•          Reuma/arthritis: gyulladások csökkentése, illetve az ízületek mozgékonyságának javítása. Javallott különösen a krillolajjal kombinálva: az MSM, a kurkuma.

•          Koleszterin: számos klasszikus koleszterincsökkentőről köztudott, hogy rákkeltő hatású, és szívelégtelenséghez vezet, ezért kell alternatívákat keresni. A krillolaj zsírsavjai sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos halolaj. Ráadásul védenek a koleszterin oxidációjától, és ezáltal a véredények sérüléseitől. Kiegészítőleg javallott: a kurkuma.

•          Érbetegségek/Arteriosklerosis/Infarktus/Gutaütés/Restenosis-kockázat: a krillolaj számos kockázati tényezőt csökkent. Pl.: meggátolja a trombociták robbanásszerű elszaporodását, és lecsökkenti a trigliceridszintet a szérumban, nőknél a menopauza után. Kiegészítőleg javallott: Grapefruitmag kivonat. Érbetegségek esetén, de megelőzésükben is nagyon fontos az antioxidánsokkal történő bőséges táplálás. Ez megakadályozza a koleszterin oxidációját, ami a probléma lényege. Mert nem önmagában a koleszterin, hanem annak oxidációja jelent veszélyt az erek számára. A krillolajban lévő astaxanthin erre a célra kiváló, különösen azért, mert eljut az agyig is (az agyi erekbe!). Kiemelendő az astaxanthin gyulladásgátló hatása.

•          Cukorbetegség: diabetes esetén különösen javallott a véredények védelme krillolajjal. Egyrészt a folyamatosan termelődő szabadgyökök miatt, másrészt gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Inzulinrezisztenciától, ami nagymennyiségű halolaj fogyasztása esetén (3g felett) felléphet, a krillolaj esetében nem kell tartani.

•          Szívritmus: a krillolaj javítja a szívritmus variabilitást, és ezzel pozitívan hat a központi idegrendszerre is.

•          Neurodermitis/atopiás ekcéma: a krillolaj gyulladásgátló hatása kap főszerepet. Kiegészítőleg javallott: feltétlen ügyeljünk az élelmiszerintoleranciára és alvóhelyre, továbbá gombás problémák esetén a Grapefruitmag kivonat.

•          Allergiák: a vizsgálati alanyok egyöntetűen beszámoltak az évszakokhoz köthető allergiás tünetek megszűnéséről. A krillolaj ellensúlyozza az étkekből felszedett, gyulladás- és allergiafokozó arachidonsavakat (állati zsír, Omega-6). Kiegészítőleg javallott: MSM, bélflórajavító.

•          Collitis Ulcerosa/Morbus Crohn: a krillolaj gyulladásgátló hatását még fokozhatja az MSM, a különféle lakto bacillusok segítik a bélflóra helyreállítását, és erősítik az immunrendszert. A lakto bacillusok olyan emésztőenzimeket állítanak elő, mint a proteáz, lipáz, laktáz. A szilícium pedig nagyszerű anyag a gyulladások visszaszorításához.

•          Migrén: a páciensek a migrénrohamok gyakoriságának és intenzitásának csökkenéséről számoltak be. Kiegészítőleg javallott: feszítő fejfájás esetén az MSM, mivel lazítólag hat az izomzatra, a CoQ10, fejfájás májproblémákkal kombinálva: kurkuma és sok-sok víz.

•          PMS: a krillolajjal végzett vizsgálatok tanúsága szerint a PMS valamennyi vállfajától szenvedő nők problémái (pl.: fájdalmak, súlygyarapodás, feszültségérzet, ödémák, bőrproblémák, de akár pszichikai gondok) is jelentősen csökkentek. A javulás sokkal jelentősebb volt, mint hagyományos halolajak esetén. Minimális adagolás: az első hónapban a dobozon feltüntetett mennyiség, utána a menstruáció előtt 5 napig, utána 2 napig szükséges a szedése.

•          Rák/tumorképződés: a rákmegelőzés szempontjából a krillolaj kettős kockázatgyengítő hatása fontos: a szabadgyököké és az Arachidon-savé. A krillolajnak erős antioxidáns hatása van, ami megvédi a sejtmembránokat a szabadgyökök támadásaitól, és így megelőzi a sejtmag esetleges károsodását és a rák kialakulását. Továbbá a krillolaj gyulladásgátlóként lép fel a táplálékban előforduló állati zsírok és omega-6 zsírsavak gyulladásserkentő hatásával szemben. Szakemberek szerint az összes rákos megbetegedés harmada gyulladásra vezethető vissza. Azokban a közösségekben, ahol a táplálék nagyon gazdag omega-3 zsírsavakban, a rák gyakorisága elenyésző. Állatkísérletek alapján a krillolaj határozottan gátolta a bőr-, mell-, hasnyálmirigy-, bél- és prosztatarák kialakulását. Emellett gátolja a mell- és bélrák növekedését és áttételeződését. Kiegészítőleg javallott: kurkuma, szilícium, bélflóraja javító, manju.

•          Pikkelysömör: az eszkimók körében a nagy mennyiségben fogyasztott Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a pikkelysömör ismeretlen betegség. Halolaj segítségével a pikkelysömör kis vagy közepes mértékben visszaszorítható, csökkenthető a korpásodás, a bőr pirosodása és megvastagodása. Az ízületi fájdalmak csökkenése is megfigyelhető. A krillolajjal folytatott vizsgálatok eredménye még nem végleges, de sokkal jobb hatás várható, mint a halolajjal.

•          Sklerosis multiplex: a krillolaj használata kísérő terápiaként javallott a gyulladásos kockázatok csökkentése érdekében.

•          Parkinson: a krillolaj alkalmas a dopamin szint megemelésére.

•          Erőltetett asztma: határozott javulás figyelhető meg a krillolaj Omega-3 zsírsavjai miatt.

•          Koraszülés esetén: a vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy azok, akik omega-3 tartalmú készítményt fogyasztottak, néhány nappal később szültek, babáik pedig nagyobb súlyúak lettek.

•          Újszülöttek látó- és kognitiv képességei: A krillolajból származó, megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitele létfontosságú terhesség és szoptatás idején. Az Omega-3 hiánya rontja az újszülöttek látó- és kognitív képességeit.

•          Makula degeneráció: ez a szem fénykárosodásának következménye, amikor a a szemben lecsökken a védő pigmentek mennyisége. Mennél több a pigment, annál nagyobb a látásközpont védelme. A szervezetünk természetes úton is tud gondoskodni erről a védelemről a luteinben gazdag zöldsaláták révén, amelyekből azonban sajnos nem fogyasztunk eleget. Az astaxanthin is úgy hat, mint a fejessaláta luteinje. Tudjuk, hogy ugyanúgy feldúsul a makulában és megvédi a szemet, mint azt az Illinoisi Egyetem állatkísérletei is meggyőzően bizonyították. Sőt, azt is bizonyították, hogy az astaxanthin nem okoz kristályos lerakódásokat a szemben, ellentétben a zeaxanthinnal.

•          Szürke hályog: a szemlencse proteinrostjainak behálósodására vezethető vissza. Ezt a háló¬képződést a magas vércukorszint (diabetes!) és a szabadgyökök okozzák. Az astaxanthin képes pozitívan befolyásolni a szürke hályogot.

•          Depresszió/aggresszió: a táplálékban előforduló omega-3 zsírsavak alacsony koncentrációja nagyobb fokú depressziót és aggressziót válthat ki.

•          Mozgás- és beszédzavarok: az agy krillolajjal történő jobb ellátása bizonyítottan a motorikus és beszédképességek javulását eredményezi. Ezért is fontos már a kisgyermekkorban az utánpótlás. Legszívesebben minden iskolás gyermeknek kötelezően előírnám a krillolaj bevételét reggelizéskor, mert számos jótékony tulajdonsággal bír:

o          javítja az írási és olvasási készséget;

o          csökkenti az agresszív viselkedést, és pozitívan változik meg a gyermekek magatartása, márpedig mást nem is hallani a TV-ből, rádióból, hogy az iskolákban túlnyomórészt hiperaktív gyerekek vannak, nem tudnak koncentrálni huzamosabb ideig, elveszítik türelmüket, ezáltal különböző problémák lépnek fel mind a nevelőkkel, mind a társaikkal szemben, a házi feladataikra sem tudnak koncentrálni, állandóan félbeszakítják,

o          mivel a krillolaj gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért erősíti a gyermekek megerőltetett szemeit, csökkennek a megfázásos, gyulladásos betegségek, ezáltal erősödik a gyermek immunrendszere.

•          Hajápolás: minden nő számára elengedhetetlen. Sokan számos hajápolót kipróbálnak, gyakran változtatják hajszínüket és frizurájukat. A rákolaj fogyasztásával nagyon sok káros hatással szemben ellenállóvá tehetjük hajunkat. A rákolajról azt tartják, fényessé, ragyogóvá teszi a hajat. A benne található omega-3 zsírsavak fehérjével segítik elő a hajnövekedést.

Figyelmeztetés: fokozott óvatosságot kell tartani a tenger gyümölcseivel szembeni allergia esetén. A krillolaj fokozza a vérhígító szerek hatását (ajánlatos időnként ellenőrizni a Quick- és az INR-értéket, és az orvos javaslatára csökkenteni a vérhígítót)!

 

Forrás:

http://antalvali.com/blog/krillolaj-a-vilagito-rak-csodaszere.html

Kép forrása:

http://en.wikipedia.org/wiki/Krill

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar krill olaj
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu