Termékek Menü

Ősi kelta hagyomány: Halloween

Ősi kelta hagyomány: Halloween

A Halloween, a Mindenszentek, és a Halottak napja a kalendáriumban egymást követik. A Halloweent, ami magyarul "mindenszentek előestéjét" (All Hallow's Eve) jelenti október 31. napján ünnepeljük, és semmiképpen nem összekeverendő a Mindenszentek és Halottak napjával, amelyek november első és második napjára esnek. NYEREMÉNYJÁTÉK: Mondja el nekünk e-mailben vagy kapcsolódó facebook-bejegyzésünk alatt hozzászólásban, Ön hogyan készül a Halloweenre, egyáltalán készül-e? A válaszadók / hozzászólók között három darab egy évre szóló Zöld Újság előfizetést sorsolunk ki!

 

Démonok és szellemek

Míg a Halloween ősrégi kelta szellem-, démonűző szokás, az újabb keletű mindenszentek hagyományköre "csak" mintegy 1600 éves múltra tekint vissza, és a keresztény hagyományokra épül. Az első, ami a Halloweenről az eszébe jut az embereknek az a töklámpás. Talán dereng még valami kép előttünk fehér leplekbe burkolt kislányokról és csontváznak öltözött kisfiúkról is.


NYEREMÉNYJÁTÉK: SORSOLÁS*

GRATULÁLUNK!

A nyertesek névsora:

1. Zátonyi Lászlóné

2. Haszonits Éva

3. Lipták Pál

Nyerteseinket külön üzenetben is értesítjük!

*(A sorsolást 2018. november 1-én végeztük, a random.org segítségével.)


Mondja el nekünk e-mailben (info@vitalvar.hu) vagy kapcsolódó facebook-bejegyzésünk alatt (kattintson) hozzászólásban, Ön hogyan készül a Halloweenre, egyáltalán készül-e? A válaszadók / hozzászólók között három darab egy évre szóló Zöld Újság előfizetést sorsolunk ki!

A hozzászólásokat, e-maileket október 31. éjfélig várjuk!

 


Jó tudni, hogy a régi angolszász hagyomány szerint nem csak a szellemekkel és tündérekkel találkozhatunk ezen az éjszakán, hanem boszorkányokkal is, ezért igen jól tesszük, ha egy fekete kakast akasztunk a bejárati ajtó elé.

Amerikában, a gyarmati időszakban, a brit szigetekről bevándorló protestánsok még nem ünnepelték a Halloweent. Néhány skót és walesi ugyan megemlékezett a szülőföldje egyes babonáiról, de nem volt a szokásnak igazán elterjedt hagyománya. A 19. században bekövetkezett az írországi krumpli vész, és a katolikus írek milliói vándoroltak ki Amerikába. Ők tették nemzeti ünnepé a Halloweent az Egyesült Államokban. A történetben egy különös csavar keletkezett, mert míg Európa kezdte elfeledni a mindenszentek előestéjének ünnepét, a Halloweent, addig az a tengerentúlon egyre népszerűbb lett. 

Töklámpás, macskák és denevérek

A Halloween elengedhetetlen tartozéka Jack-o-lantern, azaz a gyertyafénnyel világító töklámpás, avagy Lámpás Jack. A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti a töklámpás-hagyomány kialakulását. A léha életéről híres és másokat előszeretettel megtréfáló furfangos kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, és kicsikarta tőle az ígéretet, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Ezt meg is kapta, ám arra nem gondolt, hogy ettől még a mennyországba nem kerül be. A mennyből és pokolból kirekesztett Jack az ördögtől mindössze egy széndarabot kapott kárpótlásul, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Részeges Jack a szén darabot egy marharépába tette, és azzal világított. Ezzel a furcsa lámpással a kezében kóborol a földön azóta is.

A Halloweenhez köthető töklámpás mellett az ünnep fontos szimbólumai a  macskák, denevérek és baglyok. Mindez szintén utal az ősök vallására, mert a kelták a macskákat halott embereknek tartották. Az ünnep uralkodó színe a narancssárga és a fekete. A sárga az érett gabonát és a gyümölcsöket képviseli a fekete a mágia színe.

Jellegzetesen az amerikai kultúrkörhöz köthető hagyomány, hogy Halloween estéjén jelmezbe öltözött gyerekek járnak házról házra, és "Trick or Treat!" felkiáltással fenyegetik a háziakat, ami igen-igen szabadon fordítva annyit tesz: „Csínytevés vagy Édesség!", és arra utal, hogy megfelelő édesség ellátmány hiányában, a gyerkőcök kibabrálnak a barátságtalan lakókkal. A játékos fenyegetés elhangzása után az esetek túlnyomó többségében a gyerekek süteményt és cukrot kapnak, míg ezalatt a szüleik szórakozással mulatják e félelmetes éjszakán az időt.

Forrás: toklampasfesztival.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír tudastar hírek
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu