Termékek Menü

Kávé: a legjobb antioxidáns a világon

Kávé: a legjobb antioxidáns a világon Mindenkinek megvan a véleménye a kávéról. Valaki szerint serkent és energizál, míg mások szerint veszélyes függőség. Ha a tudomány oldaláról vizsgáljuk a kérdést, hamar belátjuk, hogy a kávéfogyasztás valójában egészséges. A jótékony hatások eredője a kávéban található hatalmas mennyiségű antioxidáns.

Mindenkinek megvan a véleménye a kávéról. Valaki szerint serkent és energizál, míg mások szerint veszélyes függőség. Ha a tudomány oldaláról vizsgáljuk a kérdést, hamar belátjuk, hogy a kávéfogyasztás valójában egészséges. Csökkentheti többek között a kettes típusú diabétesz, májbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.1,2,3,4

A jótékony hatások eredője a kávéban található hatalmas mennyiségű antioxidáns. Sokkal több van benne, mint bármely más ételcsoportban.

A kávé tele van erős antioxidánssal

A szabad gyökök folyamatos támadásokkal bombázzák testünket. Ezek a molekulák szabad elektronnal rendelkeznek, amik károsítják a DNS-t és testünkben található fehérjéket.
Itt lépnek közbe az antioxidánsok. Kiegészítik a szabad gyökök szabadon álló elektronjait, így semlegesítik a támadásukat. Ezáltal lelassíthatják az öregedési folyamatot és megelőzhetik az olyan oxidatív stressz miatt kialakuló megbetegedéseket, mint a rák. Mindemellett az antioxidánsoknak számos más pozitív hatása is van szervezetünkre. 5, 6, 7
A kávé erős antioxidáns tartalma miatt képes megszüntetni az oxidatív stresszt és csökkentheti a diabétesz, szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. 8, 9, 10, 11, 12
A legtöbb ember körülbelül napi 1-2 gramm antioxidánst fogyaszt, főleg kávéból és teából. 13,14,15 Manapság az étkezési szokásainkat vizsgálva kijelenthető, hogy sokkal inkább folyadékokkal visszük be a megfelelő antioxidáns mennyiséget, mint ételeinkkel. A megoszlás körülbelül 79-21% az italok javára.

A kávé kiemelkedő antioxidáns forrás

Egy kísérlet keretében a kutatók azt vizsgálták, hogy egy adag mennyi antioxidáns tartalmaz különböző ételekből. A kávé az összeállított lista 11. helyén áll. Az első helyeket különböző bogyósgyümölcsök birtokolják.7 Azonban ezekből hatalmas mennyiséget kellene elfogyasztanunk, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint két csésze kávéval.
Norvég és finn tanulmányok úgy találták, hogy a kávéfogyasztás a leghatékonyabb módja az antioxidáns bevitelnek, 64%-át így biztosítjuk. Ebben a kutatásban napi 450–600 ml kávéval, azaz 2-4 csészével számoltak 13,17, de hasonló eredményre jutottak a spanyol, japán, lengyel és francia orvosok, akik szerint a kávé az étrendünk legjobb antioxidáns forrása. 14, 16, 18, 19, 20, 21

A kávéfogyasztás összefüggésbe hozható számos betegség megelőzésével

A rendszeres kávéfogyasztók például 23-50%-kal kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. Minden csésze 7%-kal csökkenti a kockázatot. 1,22,23,24,25 Ezen kívül a májunknak is jót tesz, csökkentheti a májzsugor kialakulásának valószínűségét 3,26,27
A kávé jótékony hatásáról rengeteg tanulmány íródott, csökkentheti a máj – és vastagbélrák kockázatát és a szívbetegségek és a stroke kialakulását. 28,29,30,31,32
A rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti az Alzheimer és Parkinson kór kialakulásának kockázatát 32-65%-kal. 2,33,34,35,36 Mentális egészségünk szintén profitálhat e szokásunkból: egy tanulmány szerint azon a nők körében, akik rendszeresen isznak kávét, kevésbé fordul elő depresszió és öngyilkosság. 37,38 A kávéfogyasztók tovább élnek, 20-30%-kal alacsonyabb a korai halálozási arány. 4,39 
Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy a hivatkozott tanulmányok kizárólag megfigyeléseken alapulnak, azt nem bizonyítják, hogy a kávé okozta a csökkenést, csupán annyit állítanak, hogy a kávéfogyasztók körében kevesebb volt az említett betegségek előfordulási aránya.

A kávéban található antioxidánsok ugyanolyan jók, mint a zöldségekből származók?

Az antioxidánsoknak számos fajtája ismert, és a kávé kiemelkedően jó forrásnak számít, ugyanakkor nem azokat a fajtákat tartalmazza, mint a gyümölcsök és zöldségek. 
Egészségünk megőrzése érdekében figyeljünk oda étkezésünkre, próbáljunk minél több forrásból vitaminokat és ásványi anyagokat bevinni szervezetünkbe. Igaz, hogy a kávé étrendünk legnagyobb antioxidáns forrásunk, ne hagyatkozzunk kizárólag erre, törekedjünk a változatosságra!

Ha Te is a kávé szerelmese vagy, próbáld ki a MAKKA instant kávékülönlegességeket is. A MAKKA Kávék a 100% arabica instant kávé mellett további jótékony hatású komponenseket is tartalmaznak.

 

Hivatkozások:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15998896
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17712848
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11897178
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18559841
http://phenol-explorer.eu/contents/food/552
http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/727.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045839
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23956973
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22747081
10 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22897371
11 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17551696
12 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174925
13 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287367
14 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21490142/
15 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22879444/
16 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26101616
17 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14988447
18 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14506489
19 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19187022
20 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22968335
21 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25280419
22 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19727658
23 http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/979.short
24 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20008687
25 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12433517
26 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16772246
27 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11557177
28 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17484871
29 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22695871/
30 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18707777
31 http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500.abstract
32 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21920945
33 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182026
34 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182054
35 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10819950
36 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11456310
37 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21949167/
38 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8604958
39 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17019600

A fordítás forrása: http://www.ecowatch.com/coffee-the-worlds-biggest-source-of-antioxidants-1882083188.html

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu