Termékek Menü

Erős napfény: Védd magad!

Erős napfény: Védd magad! Itt a nyár, és vele együtt a jó idő. Ilyenkor megörülünk a szabadságoknak, a hosszú hétvégéknek, a strandolási lehetőségnek. De miközben önfeledten töltődünk energiával, ne feledkezzünk meg a ránk leselkedő veszélyekről sem.

A bőrünket lágyan melegítő napfény közelében sem olyan ártalmatlan, mint gondolnánk. Tulajdonképpen egy elektromágneses energia, mely kozmikus sugárzásként szennyezi a szervezetünket. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső, hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás, mely a szemnek láthatatlan. A sugarak normál esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, azonban az elvékonyodott ózonréteg területén elérheti a földfelszínt. Így számolni kell biológiai hatásaival, mely a bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.


Bőrünk első reakciója


Az azonnali reakció direkt károsodáson alapul, ilyen az akut napégés. Utóbbi esetekben valamilyen fényérzékenyítő hatású anyag kerül a bőrre vagy valamelyik gyógyszer fokozza a bőr fényérzékenységét. A napsugár legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése.


Bőrünk későbbi reakciója


A késői, krónikus fényhatások közül a bőr idő előtti öregedése, pigmentfoltok képződése, a különböző bőrrákok (basalioma, spinalioma, melanoma) képződése a legjelentősebb. A bőr elrákosodásának, daganatok kialakulásának (carcinogenezis) alapja a fény okozta maradandó DNS és RNS károsodás, az ún. mutációk kialakulása a sejtmagban. Mindezek mellett sok meglévő bőrbetegséget ronthat a fényhatás. Ezek például egyes autoimmun betegségek vagy a rosacea (apró hajszálerek az orron és az orr környékén).
(barnulásos nő fotója)


Védekezni kötelező!


Az 
Astaxanthin erős és hatékony antioxidánsként felgyülemlik a bőrsejtekben, és belülről szépíti meg azt. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy segíti a bőröregedés meggátlását. Elsőrendű védelmet nyújt a bőrnek: hatékonyabbat, mint más antioxidánsok (C-vitamin, E vitamin vagy béta-karotin).


A tudósok összehasonlították a különböző karotinoidokat abból a szempontból, hogy melyik hogyan hat az UVA sugárzás okozta sérülésekre. Először a bőrben található fibroblastokat mérsékelt dózisú UVA sugárzásnak tették ki, amelynek következtében a sejtek elhaltak, a szabadgyökök és más reaktív összetevők száma megemelkedett, csökkent az antioxidáns enzimek hatása, valamint membránsérüléseket idézett elő, s a hemoglobin elvesztette biológiai aktivitását. A másik esetben a fibroblastokat asztaxantint is tartalmazó karotinoidokkal kezelték, 24 órával azt megelőzően, hogy UVA sugárzásnak tették ki. A vizsgált karotinoidok közül csak az asztaxantin mutatott kifejezett fényvédő hatást, és jelentős mértékben kivédte az UVA sugárzás által okozható elváltozásokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu