Termékek Menü

Az Astaxanthin csökkenti az Alzheimer-kórban érintett biomarkerek számát

Az Astaxanthin csökkenti az Alzheimer-kórban érintett biomarkerek számát Klinikai vizsgálatok vizsgálták az Astaxanthin hatásait az Alzheimer-kórral összefüggésben. 

„3-ból 1 idős ember Alzheimerben vagy hasonló kórban veszti életét": Alzheimer's Association

A klinikai vizsgálatok az Astaxanthin vörösvérsejtekben található amyloid béta-peptidekre gyakorolt hatását elemzik, melyek az Alzheimer-kór biomarkereinek minősülnek.
Az Alzheimer-kór (AD) olyan visszafordíthatatlan agykárosodás, amely lassanként teszi tönkre a memóriát és a gondolkodást, és egy bizonyos idő után a legegyszerűbb cselekvés is lehetetlenné válik. A legtöbb Alzheimer-kóros beteg esetében 60 éves kor körül jelentkeznek a tünetek. A becslések eltérőek, de sokak szerint Amerikában 5.1 millióan szenvednek e betegségben.
Az Alzheimer összefüggésbe hozható az agyban található amyloid béta-peptidek felhalmozódásával. A peptidek patogén szerepe az agyban eléggé figyelemre méltó jelenség.
Kiko et al feltevése szerint az amyloid béta-peptidek plazmája az RBC-vel van kapcsolatban, és annak vérben történő áramlását befolyásolja. Az ennek alapján végzett kutatás azt mutatta, hogy a peptidek oxidációs károkat okoznak úgynevezett hidroperoxilok (PLOOH) formájában, amely az RBC membránsérülés egy speciális markere.

A double-blind (kettős vakságú), placebóra épülő emberkísérlet azt vizsgálta, hogy az Astaxanthin természetes étrendkiegészítő formájában történő bevitele (azaz antioxidánsként) befolyásolja-e az RBC PLOOH jelenséget.
A tanulmány két emberkísérletet hajtott végre (double-blind, placebóval). Az első kísérletnek 30 egészséges alanya volt (50-69 év közötti), akik random módon kaptak 0 mgramm (azaz placebo), 6 mgramm és 12 mgramm Astaxanthint kapszula formájában. A vérmintákat már az előző héten levették (avagy a nulladik héten), ugyanígy tettek a szer adagolásának végeztével (tizenkettedik hét). A vérmintákból aztán a PLOOH és az antioxidáns szinteket mérték. Az eredmények kimutatták, hogy az Astaxanthin mennyisége a kiegészítő szedésével jelentősen emelkedett, míg az RBC PLOOH csökkent.
A második kísérlet 24 fiatal önkéntest vizsgált (22-29 évesek), valamint 38 szenior korút (48-69) annak érdekében, hogy meghatározza és összehasonlítsa az A-béta 40 és A-béta 42 szinteket a fiatal és idős alanyok esetében.

Az amyloid-béta-peptid szintben történő változást RBC esetében a 12 hét után egyértelműen látszik a szoros összefüggés az Astaxanthin adagja és a csökkentett amyloid-béta peptidek között.
A kutatás jelentős összefüggést vélt felfedezni az RBC A-béta és a PLOOH között, azaz a megnövekedett Astaxanthin-adag csökkentette az A-béta40 és A-béta42 szinteket.
Az agy ez esetben az A-béta eredője, amely az Alzheimer-kórosok esetében érintett lehet. A kutatás szerint a plazma A-béta koncentrációja remek egyensúlyban van, azonban az agyban megnövekedett A-béta termelődés összefügghet a vérplazmában található A-béta számmal. A kutatás következő szakasza a karotenoidok (pl. az Astaxanthin) lehetséges terápiás alkalmazásait vizsgálja majd, mint potenciális Alzheimer-gyilkosok. A kutatás folytatása a közeljövőben várható.

Forrás: PLOS One

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar astaxanthin
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu