Zöld kávé fél egészség?

Zöld kávé fél egészség?
A zöld kávét nyers kávébabból állítják elő. A zöld kávé rendszeres fogyasztásával sok klorogénsav kerül a szervezetbe, ami egy olyan antioxidáns, ami képes megvédeni a szervezetet a méreganyagoktól és a szabad gyököktől. A zöld kávé hatékonyan segítheti szervezetünk egyensúlyát, beleértve a vérnyomást, vércukorszintet és a zsírégetést.

Mi is pontosan a zöld kávé?
A hagyományos kávébabok vöröses barnák, mivel pörkölve kerülnek forgalmazásba. A zöld kávébab még nyers és nincs pörkölve. Ezekből a zöld kávébabokból készítik el a zöld kávé őrleményeket, kivonatokat. A zöld kávészemek egyedülálló módon kerülnek feldolgozásra, nem teszik ki magas hőnek, így a klorogénsav nem bomlik el a szemekben. A zöld kávénak tehát lényegesen magasabb, akár 50%-a klorogénsav, szemben a pörkölt kávékészítményekkel.

Zöld kávé és a cukorbetegség
A cukorbetegség az a kóros állapot, amely során a szervezet nem képes az inzulin hormont megfelelően felhasználni, így a vércukorszint krónikusan magas szinten áll. A cukorbetegség idővel növeli a krónikus gyulladások, a szemkárosodások, a szívbetegségek és a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát. A zöld kávéban található klorogénsav úgy is csökkenti a vércukorszintet, hogy növeli az inzulin mennyiségét. A kutatók felfedezték, hogy a zöld kávé rendszeres fogyasztásával az inzulintermelés is normalizálódik.

Magas vérnyomás
A zöld kávé fogyasztása jó hatással lehet a magas vérnyomásra. Egy japán tanulmány kiderítette, hogy a zöld kávé képes szabályozni a vérnyomást. A kutatás igazolta, hogy a vérnyomás szignifikánsan csökkent a klinikai állatok és az emberek esetében is, a csökkenés pedig a zöld kávé mennyiségével egyenesen arányos volt. Minél nagyobb dózisban fogyasztjuk tehát a zöld kávét, annál erőteljesebben hat a vérnyomásra. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a pozitív változások mellékhatások nélkül jelentkeztek.

Zöld kávé és a Fogyás
A klorogénsav a zöld kávé egyik fő összetevője, ami antioxidánsként működik a szervezetben. Ez a sav nemcsak a kávéban, hanem a napraforgóban, a sárgarépában, a paradicsomban és más növényben is megtalálható. Egy tanulmány szerint a zöld kávé hatékonyan képes csökkenteni a testsúly mellett a zsigeri zsír mennyiségét is. A zöld kávé kombinálása egy kiegyensúlyozott étrenddel és a rendszeres testmozgással fokozhatja egy testsúlycsökkentő program hatékonyságát.
A klorogénsav segít abban is, hogy a súlyveszteség beinduljon. A zöld kávé előnyösen fogyaszt, mivel jórészt a problémás területekről – has, fenék, derék – bontja le a felesleges centiket. A zöld kávé fogyasztásával a zsírszövet mennyisége csökken, míg az izomszövet nagysága – megfelelő táplálkozás mellett – változatlan marad.

A kávéfogyasztás általános előnyei
A kávé a világ egyik legnépszerűbb stimulánsa, és a legszélesebb körben fogyasztott itala. A Földön csak vízből és teából fogyasztanak többet, mint kávéból. Egy tanulmány megvizsgálta a zöld tea fogyasztását és összevetette a zöld kávé hatékonyságával. Az eredmény döbbenetes volt: a vizsgálat kimutatta, hogy a koffein és a klorogénsav együttesen képes a nagymértékű zsírfelhalmozódást csökkenteni és gátolja a zsír felszívódását is, így a zöld kávé egy hatékony fogyasztószer lehet.
A zöld kávé erős antioxidáns tartalmú, s egyes tudományos vélekedések szerint a zöld teánál tízszer nagyobb védőhatással bír. Jótékony hatásai:
•    élénkít, frissít, vitalitást adhat
•    felgyorsíthatja a anyagcserét
•    a zöld kávét bevihető kávé formájában, vagy egyéb étrend-kiegészítők formájában
•    egy csésze étkezés után elfogyasztott zöld kávé a szénhidrát zsírrá alakulását is képes lehet csökkenteni, s a szervezet így a korábban elraktározott tartalékokat dolgozhatja fel, beindítva a fogyás lehetőségét

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz