Tényleg méreg a cukor a szervezetünkre?

Tényleg méreg a cukor a szervezetünkre?


Elképesztő mennyiségű cukrot eszünk meg minden nap: egyes felmérések szerint közel 22 teáskanálnyi mennyiséget. Pedig a cukor minden sejtünkre hatással van - és bizony tönkre is teszi őket.

A cukor hatására egyre kövérebbek leszünk, és a belső szerveink is elzsírosodnak.

A cukor ugyanis arra készteti a májunkat, hogy hatékonyabban raktározza el a megszerzett energiát - zsír formájában. Idővel a máj körül egyre több zsírgöböcske rakódik le, ami a korábban ritka betegséghez, a nem alkoholos zsírmájhoz vezethet.

A túl sok cukor a koleszterinszintünkre is rossz hatással van!

egy elmélet szerint a cukor miatt a szervezet nem képes arra, hogy megszabaduljon a felesleges koleszterintől, így az tovább kering a szervezetben, illetve lerakódik az érfalakra.

Minden gramm elfogyasztott cukor növeli a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát!

A cukor hatására egyre több inzulin termelődik a szervezetben, ami többek között "megkeményíti" a vérereket, az erek veszítenek a rugalmasságukból és így folyamatosan nő a magas vérnyomás kialakulásának esélye is.

Kábítószerként hat az agyunkra!

A cukor ugyanúgy hat az agyunkra, mint a kábítószerek. Elsősorban az opioidok és a dopamin kiválasztását serkenti, ezáltal jó érzéseket okoz annak, aki fogyasztja. De szintén a drogokra emlékeztető tulajdonsága az is, hogy könnyű hozzászokni, vagyis a szervezetnek egy idő után egyre több és több kell ahhoz, hogy a kellemes érzéseket elérje a segítségével.

A depresszió veszélye is nő!

A sok cukrot fogyasztóknál jelentősen (akár 40 százalékkal) megnő a depresszió kialakulásának az esélye. Emellett a cukor miatt a szervezetünk fokozatosan elveszíti azt a képességét, hogy jelezze az agynak a jóllakottságot.

A cukor ráadásul az arcunkat is öregíti!

A cukor ráadásul nemcsak azért van rossz hatással a külsőnkre, mert kövérebbek leszünk tőle. A véráramba kerülve a cukor proteinekhez kapcsolódik, és új, káros hatású molekulákat hoz létre. Ezek a molekulák megtámadják és károsítják a környező szövetek fehérjéit, így a kollagénben és elasztinban lévő sejteket is - ezek az anyagok felelősek azért, hogy a bőrünk feszes, telt és rugalmas legyen.

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/igy_hat_a_cukor_a_szervezetunkre/20140819112246

http://www.mindmegette.hu/cukor-kronika-48022

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar életmód
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz