Termékek Menü

Ősi gyógymód érszűkület kezelésében

Ősi gyógymód érszűkület kezelésében Az emberek több száz éve használják a szén-dioxidos szárazfürdőt, mely a vulkáni kigőzölgések által tör fel és különböző mélyedésekben össze gyűlik...

Az emberek több száz éve használják a szén-dioxidos szárazfürdőt, mely a vulkáni kigőzölgések által tör fel és különböző mélyedésekben össze gyűlik. Már az ókori rómaiak is észlelték a gázok pozitív egészségügyi hatásait, a széndioxidos szárazfürdő segíthet például az érszűkület, magas vérnyomás, vagy akár cukorbetegség kezelésében is. A természetes széndioxidot használó szárazfürdő, vagyis a mofetta kezelés Magyarországon több helyen is elérhető. Kényelmesen igénybe vehető a fővárosban is, Budapesten a XIII. kerületben (Pannónia utca 33. fszt1.).

Széndioxid fürdő (mofetta) hatása

A kezelés bizonyítottan javítja a végtagokban a keringést, ennek eredményeként

 • csökkenhet a terheléskor, például járáskor jelentkező lábgörcs, fájdalom
 • nő a fájdalom nélkül megtehető járástávolság,
 • gyógyulásnak indulhatnak a végtagon lévő sebek, fekélyek
 • csökkenteni lehet a szedett gyógyszerek számát, mennyiségét.

Különösen ajánlott azokban az esetekben, amelyeknél az alsóvégtag artériás ereinek tágítása, illetve érpótlása már nem jön szóba. Nem egyszer az amputációra, végtag levágásra ítélt esetekben is komoly javulás érhető el.

Ajánlott a mofetta ezen kívül az alsóvégtag vénás elégtelenségében szenvedők számára, a trombózis utáni állapotokban, illetve cukorbetegek alsóvégtagi ér-, illetve idegbántalmában.

Széndioxid fürdő (mofetta) hatásmechanizmusa:

A bőrön áthatoló gáz a szövetekbe kerül és specifikus értágító hatást gyakorol, mely a bőr és bőr alatti kötőszöveteken túl kiterjedhet a belső szervekre is. Jellegzetes a széndioxid gázfürdőben fellépő melegérzés. A széndioxidgáz befolyásolja a vegetatív idegrendszer ingerlékenységét, jellemző a fürdőt követő kipirulás, a fej, a nyak izzadása az erőteljes szív kontrakció, az aluszékonyság.

Fontos hatás, hogy a szövetek és a vér széndioxid tartalmának növekedése javítja az oxigén felszabadulását, ennek következtében a vér szokásos oxigén telítettsége mellett a széndioxidban gazdag szövetek a vérből nagyobb oxigén mennyiséghez jutnak, és javul az oxigén ellátottságuk.

Mi a széndioxid fürdő / a mofetta?

Egy olyan kabint kell elképzelni, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb széndioxid gáz van. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő. A gáz úgy, mint a levegő a ruházaton is áthatol, ezért könnyű, kényelmes, pamut vagy más természetes anyagú öltözet szükséges. A természetes szén-dioxid szárazfürdő kúra után csökken az alsó-végtagi érbetegek kórházi kezeléseinek száma, csökken a fájdalom, nő a fájdalommentes járástávolság.

A kezeltek egyéb kedvező változásokról is beszámoltak:

 • fizikai, szellemi teljesítőképesség növekedése,
 • kedélyállapot, önellátás javulása,
 • lábzsibbadás-érzés, illetve alvászavar csökkenése,
 • látásélesség, sebgyógyulás fokozódása,
 • vizelési panaszok javulása.

A kezelés hatására csökkenteni tudták a korábban szedett gyógyszermennyiséget. Jelentős arányban a műtéti beavatkozást is el tudták halasztani. A sebellátáshoz használt gyógyszerek, kötszerek mennyiségének csökkenéséről is többen beszámoltak.

A mofetta kezelés időtartama 25 perc, amely legkedvezőbb hatását kúraszerű alkalmazásában fejti ki. Az ajánlott kúra 10-15 kezelésből áll, amelyet évente maximum háromszor javasolt megismételni.

Széndioxid fürdő javallatai

 • a végtagok verőér, visszér és nyirokér idült betegségeiben,
 • a cukorbetegséghez társuló érszövődmények kezelésében,
 • végtagok katéteres értágítása (stent beültetés) után,
 • a műtétre nem alkalmas végtagi érszűkület eseteiben,
 • krónikus vénás elégtelenség,
 • trombózis utáni szindróma,
 • a nyirokkeringés zavara esetén

Forrás:

http://www.tromboziskozpont.hu/erszukulet-szendioxid-furdo

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar egészség
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu