Jó ha tudod mennyi az optimális mennyiség kedvenc kávédból!
Függetlenül attól, hogyan jutsz hozzá a napi koffein adagodhoz, fontos észben tartani, hogy ez egy stimuláns, aminek megvannak a pozitív és negatív hatásai, és nem mindegy mennyit fogyasztassz belőle! Szerencsére a mérsékelten fogyasztott, megfelelően kiválasztott kávé ma már nem csak élénkít, hanem pozitívan befolyásolhatja például az anyagcserét, az immunrendszer működését vagy akár a bőr feszességét.
A koffein mennyisége egy-egy italban - akár különböző gyártók hasonló termékeiben – nagyban eltérhet egymástól. Nem mindegy, hogy a nap folyamán milyen formában és mennyiségben juttatod a szervezetedbe. A táplálkozási ajánlások szerint egy egészséges felnőtt számára a napi maximum koffein mennyiség 300-400 mg*.
Egy csésze kávéban általában 80-120 mg koffein van. Ez azt jelenti, hogy napi négy csészénél többet nem ajánlott fogyasztani belőle. De ez kávénként változhat, hiszen a koffein kioldódását sok tényező, például a kávé fajtája, a főzési idő és használt kávéfőző is befolyásolhatja.
Nézzük mennyit is ajánlott fogyasztani egyes koffeintartalmú italokból naponta:
- 4 pohár közepes McDonald’s kávé*
- 1,5 pohár Starbucks kávé*
- 3 csésze MAKKA Instant kávé
- 5 doboz RedBull*
- 6 csésze fekete tea*
- 12 doboz kóla*
A koffein pozitív hatásait mindenki ismeri. Fokozza az éberséget, figyelemfenntartó képességet, szellemileg és fizikailag is élénkít. A funkcionális kávéknak azonban ennél jóval több előnyük van. Ezek a kávék a hozzáadott, értékes tápanyagoknak köszönhetően hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez, segíthetnek javítani az emésztést és a keringést.
A MAKKA® Termékcsalád instant kávéi például rostokat, kollagént vagy ganoderma kivonatot tartalmaznak. Mindegyik kávé készítmény más természetes összetevővel járul hozzáaz egészséges étrendhez. A MAKKA® Rost kávé például hozzáadott rostokat tartalmaz, amik javítják az emésztést, a MAKKA® Beauty Coffee pedig bioaktív kollagén peptideket, amik segítenek a bőr feszesebbé tételében.
Érdemes tehát odafigyelni, milyen kávét választunk, hogy a kávézás ne csak egy kellemes szokás, hanem a napi egészségmegőrző rutin része legyen.
Forrás: