A European Journal of Epidemologyban megjelent tanulmány a kávézás és a halálozás közötti összefüggéseket vizsgálta az öregedés, az elhízás és más, a halandóságot jelentősen befolyásoló életmódtényezők mentén.
A tanulmány szerint a mértékletes kávézás fordított arányban áll az egészségügyi kockázatok növekedésével. A metaanalízis kiderítette, hogy a napi 2-4 csészét fogyasztók akár 2 évvel is tovább élnek, mint a koffein-absztinensek.
A várható élettartam növelése mellett a kávéfogyasztás csökkenti a rák, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Ekkora mennyiségű napi kávéivás a kettes típusú diabétesz rizikófaktorát is csökkenti.
A tanulmány szerint a mostani eredmények rímelnek azokra a korábbi vizsgálatokra, amelyek arról számoltak be, hogy kávéfogyasztás összefüggésben áll a prosztatarák növekedésének lassulásával, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulási lehetőségének csökkenésével.
Forrás: https://qubit.hu