Termékek Menü

Mire jó a fekete fokhagyma? + Receptek fekete fokhagymával

Mire jó a fekete fokhagyma? + Receptek fekete fokhagymával Mi és mire jó a fekete fokhagyma? Hogyan állítják elő a fekete fokhagymát és milyen ételeket lehet készíteni felhasználásával? Receptek itt! A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül, az erjedést elősegítő körülmények között.

Világszerte sokan fogyasztanak fokhagymát, hiszen számos kedvező hatása ismert. Ha azonban nyersen eszünk belőle, félreismerhetetlen - és mások számára kellemetlen - nyomot hagy a leheleten, a hőkezelés során pedig az illata megváltozik ugyan, de az élettanilag előnyös tulajdonságai is csökkennek. Azonban a kevésbé ismert, de annál értékesebb ínyenc fogás, a fekete fokhagyma egészségesebb, mint a nyers változat, ráadásul sokkal kellemesebb aromával, ízzel, illattal rendelkezik.

A fokhagyma évezredeken át egyetlen gyógynövény receptgyűjteményből, herbáriumból sem hiányozhatott, egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van. Japánban, ahol a fekete fokhagyma használatának régebbi hagyománya van, többször is kutatták ennek az alapanyagnak az egészségre gyakorolt hatását, ezen belül a rák elleni felhasználhatóságát.

A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül, az erjedést elősegítő körülmények között. Az érlelési folyamat akár több hónapig is eltarthat. Az erjedéshez megfelelő páratartalom és magas hőmérséklet szükségeltetik. A fermentálás során a fokhagyma belseje megfeketedik a melanoidin miatt; illata pedig egészen enyhévé válik. Ez idő alatt a fokhagymagerezdek elveszítik feszességüket, végül leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesznek fel,  aszalt szilvás, balzsamecetes, medvecukros aromára emlékeztetve.

A fekete fokhagymát megvásárolhatod webáruházunkban ide kattintva: https://www.vitalvar.hu/osszes-termek/fekete-fokhagyma-detail#.VISDZ9KG-co

Receptek:

1. Fekete fokhagyma tapenade

Az enyhébb tavaszi idő és a nyári esték kellemes kísérője lehet ez a mártogatós, amelyet a teraszon, vagy piknik közben is élvezhetünk, kennyérre kenve, vagy nyers zöldségeket, hal- vagy hússzeleteket mártogatva bele, étvágygerjesztőként. Kedvünk szerint durvábbra is vághatjuk a hozzávalókat, de akár turmixolhatjuk is.

Hozzávalók

2 gerezd fekete fokhagyma

400g fekete olajbogyó

3 evőkanál kapribogyó

50g szardella filé

3 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál citromlé

Friss bazsalikom

Só, frissen őrölt bors

Vágjuk finomra, majd keverjük össze a hozzávalókat, ízesítsük ízlés szerint.

Végül szervírozzuk pirított bagettel.

2. Fekete fokhagymás olaj

Ahogy számos fűszernövényből, a fekete fokhagymából is sokféleképpen felhasználható fűszerolaj készíthető, amely hűtőszekrényben tárolva kb. egy hétig is eláll.

Hozzávalók

1 csésze repce, szőlőmag vagy más, semleges ízű olaj, keleti ételekhez szezámolajat is használhatunk

3-5 gerezd fekete fokhagyma aprítva

Egy kis serpenyőben melegítsük fel az olajat. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és adjuk hozzá a fokhagymát, majd főzzük kicsit, hogy előjöjjön a fokhagyma aromája. Ismét forrósítsuk fel az olajat, aztán vegyük le a serpenyőt a lángról, tegyük félre, és 15-20 perc alatt hagyjuk kihűlni az olajat. Végül szűrjük jól záródó üvegbe. Használhatjuk sült burgonyához, levesekhez (Japánban pl. a miso és a ramen kedvelt hozzávalója), húsokhoz, salátákhoz egyaránt.

3. Sült csirkemell ropogós barnakenyérmorzsával, fekete fokhagymával

Hozzávalók (2 adag)

2x15dkg csirkemellfilé

só, bors

2 kávéskanál magos mustár

1 nagy szelet (8dkg) barnakenyér

5dkg olvasztott vaj

4 gerezd fekete fokhagyma

A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. Mindkettő egyik oldalát bekenjük egy-egy kávéskanál magos mustárral (könnyebben ráragad a morzsa). A barna kenyeret aprítógépben durva morzsa állagúra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a finomra aprított fekete fokhagymával.

20 percig sütjük, amíg a hús megsül (de szaftos marad), a teteje pedig ropogós lesz.

Forrás: http://www.feketefokhagyma.hu/

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar életmód
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu