Mire jó a fekete fokhagyma? + Receptek fekete fokhagymával

Világszerte sokan fogyasztanak fokhagymát, hiszen számos kedvező hatása ismert. Ha azonban nyersen eszünk belőle, félreismerhetetlen - és mások számára kellemetlen - nyomot hagy a leheleten, a hőkezelés során pedig az illata megváltozik ugyan, de az élettanilag előnyös tulajdonságai is csökkennek. Azonban a kevésbé ismert, de annál értékesebb ínyenc fogás, a fekete fokhagyma egészségesebb, mint a nyers változat, ráadásul sokkal kellemesebb aromával, ízzel, illattal rendelkezik.
A fokhagyma évezredeken át egyetlen gyógynövény receptgyűjteményből, herbáriumból sem hiányozhatott, egészségmegőrző és öregedést lassító hatása a fekete fokhagymában sokszorosan érvényesül. Így például antioxidáns tartalma tízszerese, kalcium tartalma hétszerese a fehér változatnak, és összességében véve lényegesen táplálóbb. Jó szolgálatot tesz a szívbetegségek megelőzésében, a koleszterinszint helyreállításában, erősíti az érrendszert, és vértisztító hatása is van. Japánban, ahol a fekete fokhagyma használatának régebbi hagyománya van, többször is kutatták ennek az alapanyagnak az egészségre gyakorolt hatását, ezen belül a rák elleni felhasználhatóságát.
A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül, az erjedést elősegítő körülmények között. Az érlelési folyamat akár több hónapig is eltarthat. Az erjedéshez megfelelő páratartalom és magas hőmérséklet szükségeltetik. A fermentálás során a fokhagyma belseje megfeketedik a melanoidin miatt; illata pedig egészen enyhévé válik. Ez idő alatt a fokhagymagerezdek elveszítik feszességüket, végül leginkább aszalt gyümölcsre emlékeztető állagot vesznek fel, aszalt szilvás, balzsamecetes, medvecukros aromára emlékeztetve.
A fekete fokhagymát megvásárolhatod webáruházunkban ide kattintva: https://www.vitalvar.hu/osszes-termek/fekete-fokhagyma-detail#.VISDZ9KG-co
Receptek:
1. Fekete fokhagyma tapenade
Az enyhébb tavaszi idő és a nyári esték kellemes kísérője lehet ez a mártogatós, amelyet a teraszon, vagy piknik közben is élvezhetünk, kennyérre kenve, vagy nyers zöldségeket, hal- vagy hússzeleteket mártogatva bele, étvágygerjesztőként. Kedvünk szerint durvábbra is vághatjuk a hozzávalókat, de akár turmixolhatjuk is.
Hozzávalók
2 gerezd fekete fokhagyma
400g fekete olajbogyó
3 evőkanál kapribogyó
50g szardella filé
3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál citromlé
Friss bazsalikom
Só, frissen őrölt bors
Vágjuk finomra, majd keverjük össze a hozzávalókat, ízesítsük ízlés szerint.
Végül szervírozzuk pirított bagettel.
2. Fekete fokhagymás olaj
Ahogy számos fűszernövényből, a fekete fokhagymából is sokféleképpen felhasználható fűszerolaj készíthető, amely hűtőszekrényben tárolva kb. egy hétig is eláll.
Hozzávalók
1 csésze repce, szőlőmag vagy más, semleges ízű olaj, keleti ételekhez szezámolajat is használhatunk
3-5 gerezd fekete fokhagyma aprítva
Egy kis serpenyőben melegítsük fel az olajat. Ezután vegyük le a hőmérsékletet, és adjuk hozzá a fokhagymát, majd főzzük kicsit, hogy előjöjjön a fokhagyma aromája. Ismét forrósítsuk fel az olajat, aztán vegyük le a serpenyőt a lángról, tegyük félre, és 15-20 perc alatt hagyjuk kihűlni az olajat. Végül szűrjük jól záródó üvegbe. Használhatjuk sült burgonyához, levesekhez (Japánban pl. a miso és a ramen kedvelt hozzávalója), húsokhoz, salátákhoz egyaránt.
3. Sült csirkemell ropogós barnakenyérmorzsával, fekete fokhagymával
Hozzávalók (2 adag)
2x15dkg csirkemellfilé
só, bors
2 kávéskanál magos mustár
1 nagy szelet (8dkg) barnakenyér
5dkg olvasztott vaj
4 gerezd fekete fokhagyma
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk. Mindkettő egyik oldalát bekenjük egy-egy kávéskanál magos mustárral (könnyebben ráragad a morzsa). A barna kenyeret aprítógépben durva morzsa állagúra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és a finomra aprított fekete fokhagymával.
20 percig sütjük, amíg a hús megsül (de szaftos marad), a teteje pedig ropogós lesz.
Forrás: http://www.feketefokhagyma.hu/
blog comments powered by Disqus