Termékek Menü

Menstruációért szabadság? A krill segíthet.

Menstruációért szabadság? A krill segíthet. A rák olaj   gazdag telítetlen szírsavakban, és tudományosan igazolt, hogy a Krill-Omega3 kapszula könnyíti a premestruációs szindróma okozta panaszokat.

Járjon-e a nőknek menstruációs szabadság?

Néhány ország fizetett betegszabadságot biztosít a nőknek a menstruáció idejére. Magyarországon még nem merült fel ennek a lehetősége, és az origo által megkérdezett szakember szerint általában nem is lenne indokolt. „Az általánosban, meg a középiskolában rendszeresen kértünk felmentést a tornaóra alól, ha menstruáltunk. Nem volt ciki, pedig mindkét helyen férfi volt a tesitanár. Kivételezettnek érezte magát az ember, hogy nem kell a sportpályán rónia a köröket, volt, hogy irigykedtek is a többiek. Azóta sem mertem egy munkahelyemen sem megcsinálni, hogy a menstruációra hivatkozva ellógjak akár csak egy fél napot is. Pedig ilyenkor úgy jövök be reggel, mint egy zombi, rettentően szenvedek az üléstől, iszom a cickafark teákat, hogy tompítsam az agyam, és egész nap azt tervezgetem, hogy mi az a legkorábbi időpont, amikor nem égő lelépni" – meséli a 35 éves Zsuzsa.


Személyes élmények

„Én anno úgy érettségiztem egy nappal később, hogy bár az első napra voltam beosztva a szóbeli érettségin, de épp elkezdtem menstruálni, és olyan rosszul voltam, hogy az osztályfőnököm elintézte az érettségi elnöknél, hogy majd másnap én legyek az utolsó szóbeliző. A munkahelyeimen tíz év alatt talán háromszor telefonáltam be a menstruáció első napján, hogy rosszul vagyok, nem megyek be. Persze soha nem mondtam az igazi okot, semmi köze a főnökeimnek a ciklusomhoz" – mondja az ugyancsak 30-as évei közepén járó Gyöngyi.


Japán vezette be elsőként a menstruációs szabadságot

Vannak olyan országok, ahol a nőknek a menstruációs szabadságot törvény biztosítja. Japánban ezt már több mint 60 éve törvénybe iktatták. A II. világháború után egyre több nő lépett be a szigetország munkaerőpiacára, közülük sokan gyárakban, bányákban, pályaudvarokon helyezkedtek el. Az 1947-es törvény szerint ha egy nő olyan munkahelyen dolgozik, ahol a munkavégzés a görcsöket felerősítheti, akkor élhet a seirikyuuka, azaz a fizikai távollét lehetőségével. A törvény annak idején a női emancipáció egyik sarokkövének számított Japánban, azt szimbolizálta, hogy a nőknek joguk van nyíltan beszélni a testükről. A törvény a mai napig hatályos, igaz, az elmúlt két évtizedben már egyre kevesebben élnek a lehetőséggel. Ennek oka, hogy sokan kényelmetlennek tartják főnöküket tájékoztatni a ciklusukról, vagy félnek a munkájuk elvesztésétől.


Mi a helyzet nálunk?

„Nem tudok róla, hogy Magyarországon felmerült volna a menstruációs szabadság lehetősége" – mondta az Origónak dr. Bánhidy Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. „A menstruáció élettani folyamat, és legtöbb nőnél nem jelent olyan állapotot, ami a munkakihagyást indokolná. A nők egyébként is sokkal strapabíróbbak, mint a férfiak. Az átlagos élettartamuk tíz évvel magasabb annak ellenére, hogy nagyobb a terhelésük, hiszen a munka mellett általában a háztartásban is övék a vezető szerep. A koraszülött gyerekek közül is több kislány marad életben" – mondja a nőgyógyász.

Premenstruációs szindróma

Az úgynevezett premenstruációs szindróma, amelyről azonban csak akkor beszélhetünk, ha a nő nem áll fogamzásgátlás alatt. A menstruáció környékén az agy másképp reagál ingerekre, a nők sokkal érzékenyebbek lehetnek. Ennek mértéke egyénfüggő, akár befolyásolhatja a munkavégzést is. Igazán súlyos premenstruációs szindróma esetén indokolt a hormonkezelés. Mi mégis inkább a kíméletesebb, természetes megoldást kínáljuk: szedjen omega 3 zsírsavat tartalmazó étrend kiegészítő készítményt. A rák olaj   gazdag telítetlen szírsavakban, és tudományosan igazolt, hogy a Krill-Omega3 kapszula könnyíti a premestruációs szindróma okozta panaszokat.

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar krill olaj
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu