Steven Miller, az idegtudományok doktorandusza kutatásában arra kérdésre kereste a választ, hogy mikor célszerű kávét fogyasztanunk a nap során, hogy az a lehető leginkább ki tudja fejteni élénkítő hatását. Miller elmagyarázza, hogy szervezetünkben a kortizol vagy stresszhormon szintje reggel 8 és 9 óra között tetőzik, ezért természetszerűleg ekkor vagyunk a legéberebbek.
Tudtad?
A kortizol állandóan jelen van szervezetünkben, de változó mértékben, hullámokban választódik ki a nap során. Legnagyobb mennyiségben a kora reggeli, legkisebb mennyiségben az éjszakai órákban van jelen a szervezetben.
Tehát ha akkor iszunk kávét, amikor természetes éberségünknek amúgy is csúcsán vagyunk, akkor elveszítjük azt a lendületet, amivel a koffein megdobná testi-szellemi működésünket.
A gyógyszertan egyik alaptézise, hogy akkor használjuk a gyógyhatású anyagot, amikor tényleg szükséges -- persze, sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mikor nincs szükség a koffeinre?! --, ellenkező esetben a szervezetünk toleranciát épít ki a bevitt mennyiségű hatóanyaggal (esetünkben a koffeinnel) szemben. Így azt vesszük majd észre, hogy az egyébként ugyanolyan erősségű reggeli kávénk egyre kevésbé élénkít fel minket.
Az az időszak, amikor a kávé a leghatékonyabban hat a testünkre, köszönhetően az alacsony stresszhormon szintnek, a kora délelőtti (9:30 és 11:30 közötti) órákra tehető, állítja Millers.
A reggeli 8:30-9:30-as időszakon kívül 12 és 13 óra között, valamint 17:30 és 18:30 között szintén emelkedik a kortizol szintje, tehát ezekben a periódusokban is érdemes kerülni a kávéfogyasztást.
Ha több mint 1 kávét iszol egy nap, akkor a leghatékonyabb, ha kis adagokban és több alkalommal fogyasztasz koffeint. Kutatások szerint óránként kb. 20 mg hozzásegíthet a kognitív funkcióink optimális működéséhez, azaz éberségünk folyamatos fenntartásához és munkatempónk növeléséhez -- ugyanakkor a túl gyakori kávézás a komplexebb funkciókat kevésbé támogatja, ezt is vegyük figyelembe, amikor a napi koffeinfogyasztásunkat tervezzük.
És te mikor kávézol? Tervezd meg okosan, hogy a nap során fogyasztod el MAKKA Okos Kávédat, hogy a lehető legtöbbet tudja hozzátenni a napodhoz, és új lendülettel töltsön föl minden alkalommal. Ne feledd, a MAKKA funkcionális kávéi nemcsak finomak és egészségesek, de a produktivitást is fokozzák – kiváltképp akkor, ha lehetőséged van 9:30 és 11:30 között elkortyolni egy csészével.
Források:
http://scienceblogs.com/developingintelligence/2008/02/11/optimally-wired-a-caffeine-use/
http://lifehacker.com/355568/get-optimally-wired-with-caffeine
http://jogagrubedli.hu/tudastar/hogyan-mukodik-stresszhormon