Kurkuma: csípős védelem a csípős hideg ellen

Kurkuma: csípős védelem a csípős hideg ellen

Mivel a kurkuma a trópusi éghajlatú dél-ázsiai területeken őshonos, talán nem is gondolnánk, hogy mennyire hasznos eleme lehet az ősszel megérkező nyirkos-hűvös időjárás és kórokozók elleni védekezésnek, pedig szinte a legtöbb gondunk-bajunkra gyógyírt jelenthet. Az őszi immunerősítésnek (mondhatni) kihagyhatatlan kelléke, de jótékony hatásának ereje erősen függ attól, hogyan fogyasztjuk. A cikkben ehhez is adunk pár tanácsot.

Nem véletlen, hogy a csípős aromájú kurkumát gyógyhatásaiért az ayurvédikus orvoslásban is már régóta alkalmazzák, például az emésztési problémák és a fertőzések, de az ízületi panaszok vagy a rák kialakulása ellen is segítséget nyújthat. Mindemellett a modern orvostudomány is kezdi felfedezni előnyös hatásait, elsősorban laboratóriumi körülmények között. (1)

Hatékonyabb védekezés

A kurkumában megtalálható fő alkotóelem, a kurkumin önmagában is antioxidáns hatású vegyület, erőssége a C és E vitaminéhoz hasonló, de további előnye, hogy serkentheti a szervezet saját antioxidáns enzimjenek aktiválódását is – ezáltal tovább fokozhatja immunrendszerünk természetes védekezőképességét.

Ha a hidegebb időben mégis sikerül összeszednünk egy torok- vagy hörgőgyulladást, a betegség legyőzésében is hasznos támogatást jelenthet szervezetünk számára a kurkuma: a benne található kurkumin csökkentheti a gyulladások kialakulásáért is felelős hisztaminszintet, emellett pedig a fájdalom enyhítésében is szerepet játszhat.

 

Hogyan fogyasszuk?

A kurkuma jótékony hatásainak érvényesülését több dolog is gátolhatja. Az egyik, hogy az fűszerekben található kurkumin mennyisége erősen változó, jellemzően alacsony, így kérdéses, mennyi jut be egyáltalán a szervezetbe. Jó hír viszont, hogy ezt a bizonytalanságot a kurkumin tartalmú készítmények szedésével ki lehet küszöbölni, célszerű ilyet fogyasztani a gyógyhatásokért. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A másik tényező a kurkumin felszívódási képessége, ami vízben és zsírban is gyengén oldódik, csak egy része szívódik fel teljesen. (2) Ezen javíthatunk, ha a kurkumát feketeborssal együtt fogyasztjuk, ugyanis az ebben lévő piperin 2000%-kal is megnövelheti a kurkumin felszívódását (3), ami így lehet képes igazán megmutatni előnyös oldalát a gyulladások, fertőzések és a rák kialakulása elleni védekezésben.

***

A kurkuma kapszulák felszívódásán modern technológiával is lehet javítani. Vízoldékony kurkuma kapszuláért keresse fel a vitalvar.hu-t, illetve kérje orvosa vagy dietetikusa tanácsát.

 

Források:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/

(2) http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/19822/a-kurkuma-jotekony-hatasai

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

Összeállította: Lipusz Kinga

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz