Krill olaj vs halolaj

Krill olaj vs halolaj
A halolaj több, mint 100 éve kiváló Omega-3 forrásnak számít, nemrégiben azonban a krill olaj elkezdte átvenni a hatalmat. Felsoroljuk ennek okait! 

Az Omega-3 esszenciális tápanyag, rengeteg jótékony hatással szervezetünkre. Az Omega-3 alfa-linolénsavból (ALA), eikozapentaénsavból (EPA) és dokozahexaénsavból (DHA) áll, melyek telítetlen zsírsavak. Ha biztosítjuk megfelelő szintjüket, támogathatják keringésünket, kognitív funkcióinkat, látásunk és ízületeink egészségét, bőrünk épségét.
A halolaj több, mint 100 éve kiváló Omega-3 forrásnak számít. Nemrégiben azonban a krill olaj elkezdte átvenni a hatalmat. Tökéletes alternatívának számít, hiszen könnyebben emészthető, gyorsabban felszívódik és magasabb az antioxidáns tartalma, mint a halolajnak. Ezen kívül a krilll olaj fenntartható és környezetbarát Omega-3 forrás.
 
2003-ban a Neptune Technologies and Bioressources bevezette a krill olajat a piacra. Mára a szabadalmaztatott kivonási eljárásnak köszönhetően az NKO® kifogástalan minőséget nyújt a fogyasztóknak: alacsonyabb szennyeződés, semleges íz, 7-szer magasabb antioxidáns (Astaxanthin) tartalom a többi krill olaj alapú terméknél.

Molekuláris szintű különbség

A krill olaj legfontosabb előnye, hogy az Omega-3 EPA és DHA zsírsavait foszfolipides formában tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a krill olajban található Omega-3 mind vízben, mind pedig zsírban oldódik. A halolaj triglicerid formaában tartalmaz EPA-t és DHA-t, így ezek a molekulák csak zsírban oldódnak. Innen ered a két Omega-3 forrás különbözősége felszívódás és hasznosulás tekintetében.

•    Az NKO® foszfolipid formulájának köszönhetően az Omega-3-at könnyebben meg tudjuk emészteni. Nincs halas utóíze, nem okoz refluxot.
•    Az 
NKO® Omega-3 2,5-szer jobban felszívódik a szervezetünkben, mint a halolaj.
•    Foszfolipid formulája „ismerős” sejtjeinknek, ezért sokkal jobban tudjuk hasznosítani, szükségünk van rájuk, sejthártyáink építőkövei.

Tisztaság

A széles körben elterjedt forrás, a halolaj olyan nehézfém szennyeződéseket, PCB-t vagy dioxinokat is tartalmazhat, amelyek károsak az egészségre. A halak még a vízben elfogyasztják ezeket az anyagokat, és a halak elfogyasztásával továbbvivődnek az emberi szervezetbe is. Speciális eljárással ezek a szennyeződések kiszűrhetők a már kész halolaj termékekből, viszont a krill olajnak nincs szüksége ilyen utólagos tisztításra. A kis rákocskák nem halmoznak fel mérgező anyagokat szervezetükben, mivel a kristálytiszta óceán legmélyén, a tápláléklánc legalján helyezkednek el. *


Fenntarthatóság

Az antarktiszi krill egy kb 5-6 cm hosszú pici rákfajta. Az állat kicsiny mérete ellenére (egy krill mindössze 1-2 g) az antarktiszi krill biomasszát 500 millió tonnára becsülik a szakemberek. Életük nagy részét az óceán legmélyén úszkálva töltik, távol az olyan káros szennyezőanyagoktól, mint a nehéz fémek, vagy az ipari szennyeződések, amelyek rendszerint a felszínhez közeli vizeket károsítják.
Az antarktiszi krill, vagy Euphausia superba a Déli-óceán kristálytiszta vizeiben él, a legnagyobb a 85 ismert fajta közül. Bálnák, pingvinek és fókák táplálékaként szolgál, kizárólag ebből az egy fajtából készítenek krill olaj étrend kiegészítőt.
A kihalászott krillek nagyrészt a Déli-óceánból, az Antarktiszról érkeznek, amit a Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) tart felügyelete alatt. Ezeket a vizeket körülbelül 420-700 millió tonna krill népesíti be. A tényleges krill halászat évek óta 200 ezer tonna körül mozog, ami a teljes biomasszának az 0,06%-a, így a fenntarthatóság teljes mértékben biztosított.

A fordítás forrása: http://neptunekrilloil.com/fish-oil-vs-krill-oil/

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar krill olaj
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz