Kiderült: öt csésze kávé még belefér

Kiderült: öt csésze kávé még belefér
Milyen mennyiségű kávé elfogyasztása nem káros még az egészségünkre? Cikkünkből kiderül.

Egy új európai népegészségügyi tanulmányból az derül ki, hogy egy átlagos felnőtt számára még a napi 5 presszókávé elfogyasztása sem okozhat egészségügyi problémát.

A koffein egészségügyi hatásairól legtöbbször negatív véleményeket hallunk, holott a kávézásnak már számtalan pozitív hatásait is sikerrel állapították meg különböző kutatásokban. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által most készített tanulmány szerint a napi 400 milligramm koffein „a nem várandós felnőtteknél nem ad okot aggodalomra”, de a terhes nőknek ajánlatos 200 mg-ra korlátozni a koffeinfogyasztást.

A most megállapított határértékbe bőven belefér az európai felnőttnépesség napi kávéfogyasztása: a 18-65 évesek körében 37 mg-tól 319 mg-ig terjed ugyanis a napi koffeinbevitel. Egy szimpla presszókávé nagyjából 80 mg koffeint tartalmaz, annyit, mint egy átlagdoboz energiaital, a fekete teában 50 mg, egy doboz kólában pedig 40 mg koffein van.

Az EFSA megállapításai egybevágnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságéval, amely szintén leszögezte, hogy napi 400 mg koffein bevitele általában még nem káros.


Forrás: estiusag.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz