Termékek Menü

Kávézás okosan! - a kávé pozítív hatásai szervezetünkre

Kávézás okosan! - a kávé pozítív hatásai szervezetünkre A legtöbbünk mindennapjainak elengedhetetlen része a kávé. A MAKKA Okos kávék olyan funkcionális élelmiszerek, melyek a hozzáadott, zöld kávénak, rostoknak, bioaktív kollagén peptidnek, vagy éppen a gyömbérnek köszönhetően még inkább jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Hogyan befolyásolja egészségünket a kávé?

A legtöbbünk mindennapjainak elengedhetetlen része a kávé. A koffein egy szociálisan elfogadott pszichoaktív drog, amelynek számos más, egészségre gyakorolt hatása is van. A kávé amellett, hogy felfrissít, élénkít pozitív hatással lehet a fejfájásra, az emésztésre, a szellemi frissességre, fogyasztása csökkenti a depresszióra, öngyilkosságra való hajlamot, és pozitívan befolyásolhatja a hosszú távú memóriát. Egyes kutatások szerint az Alzheimer kór és a Parkinson kór megelőzésében is pozitív eredményeket mutat. Ráadásul miért érnéd be egy egyszerű kávéval, ha megízlelheted a MAKKA® okos kávékat is, amik a hozzáadott plusz hatóanyagoknak köszönhetően több különböző funkciót ötvöznek magukban, ráadásul még finomak is! A MAKKA Okos kávék olyan funkcionális élelmiszerek, melyek a hozzáadott, zöld kávénak, rostoknak, bioaktív kollagén peptidnek, vagy éppen a gyömbérnek köszönhetően még inkább jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Nézzük a tényeket!

Az amerikai élelmezési és gyógyszerügyi hatóság, az FDA adatai szerint egy amerikai átlagosan 2-4 csésze kávét iszik meg naponta, ami 300 mg koffeinbevitelnek felel meg. Ez az átlagos, mérsékeltnek számító érték, amelynek sok tanulmány szerint pozitív egészségügyi vonatkozásai vannak, azonban számos, épp ennek ellenkezőjét állító tanulmány is napvilágot látott. A következőkben a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi vonatkozásait vesszük közelebbről szemügyre.

Természetes élénkítő

A kávé fő összetevője a központi idegrendszert stimuláló koffein, amely többek között a kávébabban, tealevelekben, kakaóbabban, illetve a kóladióban is megtalálható. Elterjedtsége és elfogadottsága miatt sokan elfelejtik, hogy a koffein valójában egy a szociálisan elfogadott pszichoaktív drog, amely átlépi a vér-agygátat és stimulálja a központi idegrendszert. Hatékony lehet fáradtság ellen, és fokozhatja a koncentráló képességet. Hatása az elfogyasztását követő nagyjából 15. perctől kezdődik, és akár 6 órán át is tart. A kávén kívül még sok más termék is tartalmaz koffeint, többek között a teák, néhány üdítőital, energiaitalok és gyógyszerek (nátha és allergia elleni készítmények, fájdalomcsillapítók).

kávé lehetséges pozitív hatásai

Egyes adatok szerint napi 3 csésze kávé fogyasztása 50%-al csökkentheti a májrák, egy másik tanulmány szerint napi 4 csésze kávé ugyanennyivel a torok- és szájrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztásnak az agyra is lehet pozitív hatása, a Harvard School of Public Health kutatói szerint napi 2-4 csésze kávé csökkenti az öngyilkossági hajlamot, és pozitívan befolyásolhatja a hosszú távú memóriát. Más kutatók eredményei szerint a koffeinfogyasztás napi átlagának másfél adaggal történő emelése csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának gyakoriságát: a kávé klorogénsavat tartalmaz, és már korábbi vizsgálatok jelezték, hogy ez csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A kutatások szerint zsírdús étrenden tartott egerekben a klorogénsav (CGA) jelentősen csökkentette az inzulinrezisztenciát és zsír felhalmozódását a májban, ezáltal a kávé segíthet megelőzni az elhízással kapcsolatos betegségek kialakulását is.
A Parkinson-kór kockázatát is alacsonyabbnak találták a kávézók körében, mint a kávét nem rendszeresen fogyasztók közt.

A tea és a kávé a víz után a legtöbbet fogyasztott folyadék a világon. Mindkét ital egészségesebb, mint hittük: japán és francia vizsgálatok szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, csökkenteni képesek bizonyos szírimuszavarok (pl. pitvarfibrilláció) esélyét és csökkentik az agyi katasztrófák (szélütés, stroke) kockázatát. A múlt században, amikor még nem végeztek sok emberen gondosan ellenőrzött vizsgálatokat, csak egyedi megfigyelések voltak, a tea és a kávé koffeintartalma miatt az orvosi szakirodalom általában óvott a gyakori teázástól, kávézástól. Két nagy vizsgálat most az ellenkezőjét bizonyítja.
A vizsgálati alanyok 45–74 évesek voltak, ugyanannyi férfi és nő vett részt a vizsgálatban, és gondos előzetes szűréssel kizártak minden kimutatható rosszindulatú daganatot vagy szív- és érrendszeri betegséget. A megfigyelés 13 esztendeje alatt a kutatók a vizsgálat résztvevőinek minden betegségére, kórházi felvételére vonatkozó adatot folyamatosan dokumentáltak.
Azok, akik naponta legalább egy csésze kávét ittak, 20%-kal ritkábban szenvedtek agyi katasztrófát, mint akik csak ritkán kávéztak. Akik minden nap 2-3 csésze zöld teát fogyasztottak, azoknak a szélütéskockázata 14%-kal csökkent, azoknál pedig, akik legalább négyszer teáztak naponta, ez a kedvező hatás 20%-ban érvényesült.
Azoknak a vizsgálati alanyoknak a csoportjában, akik minden nap megittak egy csésze kávét vagy két teát, az agyvérzés esélye 32%-kal volt kisebb, mint abban a csoportban, amelynek tagjai akár kávét, akár teát csak ritkán fogyasztottak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szélütés eseteinek átlagosan 13%-a agyvérzés. Arra is rámutattak, hogy a zöld teát kedvelők a nem teázókhoz képest többet mozognak.

Azt gondoljuk azonban, hogy a kulturált kávéfogyasztás – az egészséges életmód mellett – segíthet azoknak, akikben nagy a kövérséggel kapcsolatos, illetve a fent felsorolt  betegségek kockázata.

Ha Te is a kávé szerelmese vagy, próbáld ki a MAKKA instant kávékülönlegességeket is. A MAKKA Kávéa 100% arabica instant kávé mellett további jótékony hatású komponenseket is tartalmaznak.

Forrás: http://www.koleszterin.info/hogyan-befolyasolja-egeszsegunket-a-kave/

Kép: http://www.magyarturizmusportal.hu/?id=1614

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu