Termékek Menü

Kávéval hosszabb és egészségesebb életet élhetünk

Kávéval hosszabb és egészségesebb életet élhetünk

Egy friss nemzetközi felmérés eredményei, korábbi kutatásokkal összhangban, alátámasztják: mértéktartóan kávézni nemhogy egészséges, de a fekete ital védőhatásai hosszú távon igen előnyösek a szervezet számára. Szív- és érrendszerünk, emésztésünk, máj- és epeműködésünk is javulhat, így a betegségek okozta halál veszélye is csökken. 

Na de mennyi a napi optimális kávémennyiség? Melyik nemzet fogyasztja a legtöbb kávét? Hogyan véd a kávé a különféle megbetegedésektől? Az alábbiakból kiderül.

Nemzetközi kávézási szokások

 A felmérés mintavételi nagysága magáért beszél. Az EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) felmérés adatait is felhasználva a kutatásban összesen 10 európai ország -- köztük a franciák, az olaszok és a németek -- és mintegy 520 ezer ember vett részt, akik 15 éven keresztül számoltak be kávézási szokásaikról és egészségügyi adataikról. 

Az étrendjükről a résztvevőket kérdőíveken és interjúkon keresztül kérdezték. Kiderült, hogy a legnagyobb mennyiségben a dánok isznak kávét -- naponta 900 ml-nyit, azaz közel 1 litert (!) --, míg Olaszország végzett az utolsó helyen a napi átlagos 92 ml-s kávéfogyasztással.  A dánok tehát 10-szer annyi kávét isznak, mint az olaszok. Természetesen egy olasz eszpresszo és egy dán filteres kávé erősségben és mennyiségben is jelentősen különbözik, így nem csoda, ha a két nemzet kávézási szokásaiban ekkora eltéréseket tapasztalunk.

Egy igazi olasz espresso a kávéhabbal együtt lehet maximum 25 ml, míg Dániában az átlagos kávéadag 80-100 ml

Egy igazi olasz espresso a kávéhabbal együtt lehet maximum 25 ml, míg Dániában az átlagos kávéadag 80-100 ml.

A 15 éves adatgyűjtési periódus alatt 42 ezer ember halt meg különböző megbetegedésekben, mint például rákban, stroke-ban, keringési vagy szívelégtelenségben. Összevetve az életmód-jellemzőket és a kávézási szokásokat, kimutatható -- mind a nők, mind a férfiak esetében --, hogy alacsonyabb a halálozási kockázat azok körében, akik fogyasztanak kávét, mint a nem kávézók esetében.

Az adatok azt is kimutatták, hogy a többet kávézókra jellemző a fiatalabb életkor, gyakoribb a dohányzás, az alkohol- és húsfogyasztás, valamint mérsékeltebb a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

 

Napi 3 csésze válik egészségünkre

A kutatók szerint napi 3 kávé az optimális mennyiség, ami jótékonyan támogatja a szervezet egészségét, kiegyensúlyozott működését. A felmérésben részt vett országok adatai alapján elmondható, hogy 8-18%-kal is mérséklődhet a halál esélye a súlyos keringési és emésztőrendszeri betegségben szenvedők körében.

"Azt találtuk, hogy a magasabb kávéfogyasztási arány együtt jár a halál esélyének csökkenésével, akármilyen betegség esetén, de különösen igaz ez a keringési és az emésztőrendszeri rendellenességekre" -- mondta Dr. Marc Gunter, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) egyik vezető kutatója. 

"Fontosnak tartom kiemelni, hogy az eredmények hasonlóan alakultak mind a 10 európai országban, a különböző kávéivási szokásokat figyelembe véve. A kutatásunk ezzel újabb adalékokat szolgáltathat ahhoz, hogy pontosabban megismerjük azokat a mechanizmusokat, amikel a kávé egészségjavító hatást gyakorol az emberi szervezetre."

Ugyanakkor a kutatás arra is rámutatott, hogy a túlzott (napi 3 csészét meghaladó) kávéfogyasztás a petefészekrákban szenvedő nők esetében károsan hathat az egészségre, növelheti a halál kockázatát. Érdemes tehát odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre.

 

A kávé védőhatásai

Bár pontos ok-okozati összefüggések megállapítására nem került sor, abban közel biztosak lehetünk, mondják a kutatók, hogy a (mértéktartó) kávéivásnak nincsenek veszélyei.

Elio Riboli professor, a tanulmány egyik szerzője szerint "az eredmények alapján jó okunk van feltételezni, hogy a kávéivás nemhogy egészséges, de védőhatásai előnyösek a szervezet számára". Bár a kutatócsoport nevében hangsúlyozta, további adatok szükségesek, a széleskörben lefolytatott európai vizsgálat összehangban van korábbi eredményekkel, amik a kávé egészségre gyakorolt jótékony hatásait igazolják.

Egy kisebb részminta, 14 ezer ember adatai alapján az is valószínűsíthető, hogy a kávéfogyasztás és az emésztőrendszer egészsége is kapcsolatban áll egymással: ha többet kávézunk, javulhat az emésztésünk, a máj-, epe- és veseműködésünk. A kávé hatására csökkenhet a fehérjebontó enzim, az alkalikus (lúgos) foszfatáz (röviden ALP) és a gamma-glutamin-transzferáz mennyisége, amiknek túlzottan magas szintje epeúti problémát is előidézhet. A kávézással a májkárosodás esélye is visszaszorulhat, mivel a kávé képes az alanin-aminotraszferáz (ALT) enzim, valamint a májban található fehérje, az aszpartát-aminotranszferáz szintjét mérsékelni, ezáltal a megelőzve a májszövetek gyulladásos, toxikus károsodását. Az említett enzimek szérumszintje egyébként egyszerű vérvételes vizsgálattal ellenőrizhető.

Dr. Gunter azt is hozzátette, „a többet kávézók májfunkciói és a betegségekre adott immunválaszai jobbnak bizonyultak. Figyelembe véve, hogy korábbi, Japánban és az Egyesült Államokban elvégzett felmérések is hasonló eredményekkel zárultak, egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a kávé jótékonyan hat az emberi szervezetre.”

 

Megfontolandók

Dr. Tim Chico, a sheffieldi egyetem professzora kiemelte, hogy bár több százezer, különböző országokból és népcsoportból származó ember adatai alapján vontak le következtetéseket, amik alapján egyértelműnek látszik a kávéfogyasztás és az alacsonyabb halálozási kockázat összefüggése, a felmérésben figyelembe kellett volna venni a résztvevők anyagi helyzetét. „ Kávézni nem olcsó. A jobb anyagi helyzetben lévők gyakran egészségesebben élnek, mint a nem kávézó, és esetlegesen rosszabb körülmények között élők. Ez is magyarázhatja a kávézás és alacsonyabb halálozási kockázat látszólagos korrelációját, de más tényezők is szerepet játszhatnak, amiket a kutatásban nem vizsgáltak.

 

***

A Makka Okos Kávék, köszönhetően a minőségi alapanyagnak, a 100% arabica instant kávéőrleménynek, sokoldalúan támogatják a szervezet egészséges működését. A kávézás által javíthat keringési- és emésztőrendszere állapotán, csökkentve a súlyos megbetegedések kockázatát, ráadásul ehhez csupán annyit kell tennie, hogy megfőzi és élvezettel elkortyolja kedvenc italát, akár naponta többször. Igen, tényleg ilyen egyszerű. Rendeljen most webáruházunk kínálatából.

 

 

Források:

http://www.nutraingredients.com/Ingredients/Antioxidants-carotenoids/Coffee-could-ward-off-death-and-disease-researchers-claim?utm_source=newsletter_product&utm_medium=email&utm_campaign=17-Jul-2017&c=wCT%2FwbSE%2FEv1l%2B3x6

http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/492/ap-alp-alkalikus-foszfataz

http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/lugasi.d.pdf

https://maj-epe.hu 

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu