Termékek Menü

KAKAÓBAB TÖRET

Étkezési fehérjékben és rostokban gazdag KAKAÓBAB TÖRET (150g) Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
2.190 Ft (1.724 Ft + ÁFA)
Cikkszám: vitalvar-112
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: PlanetFIRST Kft.

Leírás és Paraméterek

Honnan származik a kakaó?

A kakaófa (Theobroma cacao) Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos örökzöld fa. Fényes, zöld levelei fiatal hajtásként még vöröses színűek. Fehér virágai délután nyílnak ki, és egész éjjel nyitva maradnak. Ismertségét azonban leginkább termésének, a kakaóbabnak köszönheti. A kakaóhüvelyek egy év alatt 30 cm hosszúra fejlődnek és érnek meg a fákon. Mindegyik 20-60 kakaóbabot tartalmaz, melyet fehér péppel ölel körül. A pépet frissítő gyümölcslének facsarják ki, a kakaóbabot peddig addig erjesztik, míg nem veszít keserűségéből. A kakaóbabról ne csak a csokoládé jusson eszünkbe, hiszen önmagában is egy tápláló superfood!

Mit tartalmaz a PlanetBIO kakaó?

A PlanetBIO kakaóbab teljes tömegének majdnem felét növényi zsírok teszik ki. Emellett gazdag étkezési rostokban (teljes tömeg 11,2%-a) és fehérjében (teljes tömeg 13,5%-a) is. Utóbbi hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez, valamint az izomok és csontok normál állapotának fenntartásához.  A kakaóbab sok ásványi anyagot tartalmaz, többek között cinket és magnéziumot. A cink hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a normál fehérjeszintézishez, valamint a csontok, a haj, a bőr és a körmök épségéhez. Védi a sejteket a stresszhatásokkal szemben, szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a zsírsavak normál anyagcseréjében. A magnézium segíti az idegrendszer normál működését, így hozzájárul a stressz és a kimerültség csökkentéséhez. Továbbá a fogak és csontok normál állapotának fenntartását-, valamint a normál izomműködést biztosítja.

Termesztése és feldolgozása

A PlanetBIO kakaóbab teljesen természetes és feldolgozatlan superfood termék, megfelelve az ökológiai gazdálkodás európai normáinak. A betakarítás után a kakaóbabokat elválasztják a péptől és erjedni hagyják, így elveszítík keserűségük egy részét. Az érlelés után a babokat megmossák, tisztítják és szárítják. A legtöbb, piacon található kakaóval szemben, a PlanetBIO kakaóbab nincs megpörkölve, ezért olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek egyébként pörköléssel megsemmisülnének.

Miért Criollo?

A PlanetBIO kakaóport a kakaóbabok criollo fajtájából állítják elő. A criollo a legnemesebb kakóbab-fajtának számít, a világ összes kakaótermesztésének mindössze 10%-át teszi ki. Aromája gazdag, összetett és hosszantartó. A criollo-t különösen nehéz termeszteni, mivel rendkívül érzékeny a különböző környezeti hatásokra. Terméshozama kicsi. Ezért tartják oly nagy tiszteletben a criollo-t.

Felhasználási javaslataink

A PlanetBIO kakaóbabok keserűcsokoládé ízűek. Nincsenek feldolgozva, így megtartják eredeti aromájukat. Keverhetjük édes gyümölcsökkel (banán, datolya, szilva, füge stb.), szárított gyümölcsökkel (datolya, faeper, mazsola stb.), vagy diófélékkel (mandula, kesudió, mogyoró stb.). Felhasználhatók  turmixokban, gabonafélékkel kásákban, joghurtba keverve, kekszekben és nyers desszertekben. Díszként szolgálhatnak süteményeken, gyümölcssalátákon és egyéb ételeken. A kakaóbab porrá őrölve csokoládék, csokoládés italok vagy desszertek keszítésére is alkalmas.

A kakaó természetes élénkítőszereket tartalmaz, főként teobromint és koffeint. Ezen stimulánsok serkentik az idegrendszert és növelik energiaszintünket. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani őket, mivel nagy mennyiségben kimerítik a szervezetet. Javasoljuk a kakaót nem az esti időszakban fogyasztani, mert alvási problémákat okozhat.

Érdekességek

Tudta, hogy … ?

… a maják és aztékok fizetőeszközként használták a kakaóbabot?

… három fajta kakaót használnak a csokoládéiparban? Ezek a criollo, a forastero és a trinitario. A criollo a legritkább, de ez nem volt mindig így. Kétszáz évvel ezelőtt a criollo volt a domináns kakaóbab. A mai criollo ritkaságának oka a betegségekkel szembeni ellenálló képességének hiánya, így a világpiacot jelenleg a foraster uralja. A trinitario hibrid faj, a másik kettő keresztezésével hozták létre.

… a kakaófák legjobban magasabb fák árnyékában teremnek? Ezért a kakaóültetvények ritkán állnak csak egy fajból, ezzel elősegítve a biodiverzitást.

… a kakaó virágai közvetlenül a fa törzséből nőnek? Ezt az érdekes jelenséget  kauliflóriának nevezik a növénytanban.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Termék címkék: Superfood
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu