Termékek Menü

Így működik az agyad a kávétól: miért tesz a koffein éberré?

Vitálvár Kft.
Így működik az agyad a kávétól: miért tesz a koffein éberré? Mindig kellemes érzés, amikor valamilyen téma érdekel, de sosincs idő rá, hogy utánanézz, egyszer csak eléd kerül egy kis videó formájában. Az amerikai ismeretterjesztő oldal, a BrainStuff: „Hogyan ébreszt fel a koffein?” című videója elmagyarázza, hogy a kávé, amit iszol, miért tesz éberré és segít fokuszálni.

Mindig kellemes érzés, amikor valamilyen téma érdekel, de sosincs idő rá, hogy utánanézz, egyszer csak eléd kerül egy kis videó formájában. Az amerikai ismeretterjesztő oldal, a BrainStuff: „Hogyan ébreszt fel a koffein?” című videója elmagyarázza, hogy a kávé, amit iszol, miért tesz éberré és segít fokuszálni.

Az amerikaiak 90%a fogyaszt valamilyen koffein tartalmú italt, Lauren Vogelbaum elmagyarázza, hogy miért ez a legelterjedtebben használt drog az Egyesült Államokban. (Igen, a koffein is drog.)

A koffein természetesen megtalálható a kávéban, a kakaóban és a tea növényben, és a kutatók feltételezik, hogy már jóval időszámításunk előtt is használták.

Milyen hatással van is ez rád? Íme, a lényeg. Amikor bármit teszünk, az energiát igényel, ezért a sejtjeid előállítanak egy bizonyos anyagot, ez az adenozint, ami kötődik a neuronok receptoraihoz, amitől álmos leszel. A koffein ugyanezekhez a receptorokhoz kötődik, de a hatása ellentétes, átkapcsolja az idegrendszered gyorstüzelő üzemmódba és blokkolja az adenozint, hogy hatással legyen az idegsejtjeidre.

Mivel az agyad nem tud különbséget tenni a koffein szolgáltatta energia és a természetes jeltől, mint például valami veszélyes dolog a környezetedben, ezért adrenalint küld a szervezetedbe, amitől a szívverés felgyorsul, és az izmaid megfeszülnek, mint egy veszélyhelyzetben adott reakció volna.

A koffein felezési ideje nagyjából hat óra, tehát a túl kései ivása megzavarhatja az alvási ritmusunkat. A szakértők maximum két pohár kávét javasolnak naponta, Vogelbaum szerint, a kávénak antioxidáns és sok más jótékony hatása is van az egészségre, ezért ne érezd, hogy le kell mondanod róla.

Jó szívvel ajánljuk a MAKKA okoskávét. Ami a 100% Arabica kávé mellett további funkcionális hozzávalókat is tartalmaz, melyek szintén hozzájárulhat a jó közérzethez.

Az alábbi videóban többet is megtudhatsz a kávéról:

{youtube}vpeE6dQQ_j4{/youtube} 

Forrás:

http://www.glamour.com/health-fitness/blogs/vitamin-g/2016/01/this-is-why-coffee-wakes-us-up

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu