Hogyan fordulhat elő az, hogy a szervezetünk nem veszi észre a fejlődő daganatokat?

Hogyan fordulhat elő az, hogy a szervezetünk nem veszi észre a fejlődő daganatokat?
A tudósok új magyarázattal álltak elő a daganatok növekedésének okára, mely gyógykezelések új lehetőségeit jelentheti.  

A tudósok egy kulcsfontosságú felfedezésre jutottak annak megértésében, miért alakulhatnak ki daganatok úgy, hogy a szervezet immunrendszere nem észleli fejlődésüket.

A szervezet saját természetes védekező rendszere nem küzd ellenük, és ennek következtében a daganatok növekedésnek indulhatnak. A felfedezések a daganatok gyógykezelésének új útjait nyithatják meg. A szervezet egészséges működéseképpen az immunrendszer állandó, hosszantartó gyulladást alakít ki egy veszélyes kórokozó vagy sérülés, sebesülés körül, amely gyulladás értesíti a szervezetet arról, hogy ott egy góc van. Daganatok esetében azonban bizonyos sejtmechanizmusok a gyulladások kialakulása ellen hatnak, így a daganat észrevétlenül tud növekedni, megnehezítve a szervezetnek azt, hogy küzdjön ellene.

A Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatótanácsa (Biotechnology and Biological Sciences Research Council = BBSRC) által alapított King's College London kutatói felfedezték, hogy a szabályozó T-sejtek ellenkezőjére fordíthatják egy kulcsfontosságú immunsejt, a makrofág szerepét, amely normál esetben részt vesz a gyulladás kialakításában. A szabályozó T-sejtek olyan sejtek, amelyek úgy szabályozzák az immunrendszert, hogy megakadályozzák az immunrendszert abban, hogy az túl erős immunválaszt adjon az összes külső ingerre; és az immunrendszer csak a valóságosan veszélyes kórokozókkal szemben, vagy a sérülések, sebesülések begyógyítására fejtse ki hatását.

A kutatás azt tárta fel, hogy ez azáltal valósulhat meg, hogy a szabályozó T-sejtek a makrofágok szerepét oly módon támogatják, működésüket oly módon segítik elő, hogy következésképpen a makrofágok inkább tompítják – a szervezetet érő minden lehetséges, még a később ártalmatlannak bizonyuló fenyegetés esetén is – az automatikusan kialakuló gyulladásos immunválaszt.

Dr. Leonie Taams, kutatásvezető elmagyarázza, hogyan megy végbe a folyamat: „Egy viszonylagosan ártalmatlan ingert, mint például egy apró vágást a szervezet rögvest úgy kezel, mint valamiféle veszélyes gócot, így ennek hatására a makrofágok gyulladást keltenek. Felfedeztük, hogy ezen gyulladás kialakulása után a szabályozó T-sejtek felelősek azért, hogy a makrofágok működését úgy befolyásolják, hogy azok a kezdeti immunválasz ellenében gyulladáscsökkentő hatást fejtsenek ki, hogy így ellensúlyozzák a kezdeti reakciót, mivel ez nem egy valóságosan veszélyes állapot. Mindez elősegíti az immunrendszer kiegyensúlyozott működését és megóvja a szervezetet attól, hogy túlreagáljon minden környezeti ingert."

„Daganatok esetében azonban problémák jelentkezhetnek ott, ahol sok szabályozó T-sejt van jelen, amelyek erős gyulladásellenes választ indukálnak. Ebben a folyamatban nem alakul ki a gyulladásos immunválasz, ami azt eredményezi, hogy a daganat a szervezet immunrendszerének radarernyője alá esik, és ezáltal „becsapja" úgy, hogy a szervezet immunrendszere azt hiszi, nincs semminemű góc."

„Azt reméljük, hogy a szabályozó T-sejtek és a makrofágok közötti kapcsolatról szerzett új ismereteink felhasználásával sokkal hatékonyabb gyógymódokat találunk a daganatok gyógykezelésére. Érdekes módon abban is reménykedünk, hogy ugyanezen tudásunkat hasznosítva ellentétes eredményt érjünk el, és véget vessünk az olyan krónikus gyulladásoknak, mint amilyenek például rheumatoid arthritis (rheumaszerű izületi gyulladás) esetén állnak fenn."

 

A cikkben a Dr. Leonie Taamstól idézett szöveg forrása: Napi tudomány (Science Daily) 2007. november 21.
A cikk eredeti címe: How tumors go undetected by the body

Fordította: Fenyves Judit

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar gomba
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz