Termékek Menü

Hogy készül az instant kávé?

Hogy készül az instant kávé? Az instant kávé készítésének lépései.

A kávét nagyon sokan fogyasztják, mindenki más miatt: van, aki az ízét kedveli, más az álmosság elűzésére, gondolkodása frissítésére, megint más csak megszokásból issza. Lássuk, hogy készül ez a nagyon népszerű élénkítő ital:

Az igazi...

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két tagjának terméséből készítenek kávét: a Coffea arabicából és a Coffea robustából. Előbbi adja a jobb kávé-alapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok törődést igényel. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat is. A kávészemek szüretelését kézzel végzik, majd száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávébogyó nem tárolható. A magokat szárítják, vagy nedves eljárással dolgozzák fel. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel választják el egymástól, majd a babot speciális folyadékban áztatják és mossák, majd ismét szárítják. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és csak ezután kerül szállításra. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek.

...és a gyors

Az instant kávé készítését pedig úgy kell elképzelni, mintha főznél egy hatalmas adag kávét, vagyis a kávéőrleményen forró vizet engednél át, majd a víz egy részét hagynád elpárologni, aminek következtében sűrű kávé marad vissza. A kapott sűrítményt egy nagy hengeren engedik át, amiben az áramló forró levegő a maradék vizet is elpárologtatja. Ami megmarad, az maga a csomagolható instant kávépor. A szemcsés változatok fagyasztva szárítással készülnek: a megfőzött sűrítményt lefagyasztják, majd apró szemcsékké zúzzák. A szemcséket vákuumkamrában melegítik fel: mivel a vákuumban a víz alacsony hőmérsékleten forr, a maradék nedvesség nagy hő nélkül elpárologtatható, így a kávé jó íze sem tűnik el.

Ha Te is a kávé szerelmese vagy, próbáld ki a MAKKA instant kávékülönlegességeket is. A MAKKA Kávék a 100% arabica instant kávé mellett további jótékony hatású komponenseket is tartalmaznak.

FORRÁS: femina.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu