A kávé szervezetünkre gyakorolt hatásait ellentmondások övezik. Attól függ, kit kérdezünk, a válasz lehet az, hogy a kávé a világ legegészségesebb itala, vagy a legegészségtelenebb. De minden negatív vélemény ellenére a kávénak igenis rengeteg jótékony hatása van.
Például tele van antioxidánssal, ami számos betegség megelőzésében is segítséget nyújthat. Ezzel szemben koffeintartalma néhány embernél problémákat, alvászavart okozhat. A következőkben összeszedjük a kávézás élettani hatásait mind pro mind kontra oldalt megvizsgálva.
A kávé számos tápanyag forrása és tele van antioxidánssal. A kávé több, mint barna lötty, a babszemekben található tápanyagok jó része a lefőzés után is megmarad.
Egy átlagos csésze kávé (240 ml) tartalma:
- B2 vitamin: javasolt napi bevitel 11%-a
- B5 vitamin: javasolt napi bevitel 6%-a
- B1 vitamin: javasolt napi bevitel 2%-a
- B3 vitamin: javasolt napi bevitel 2%-a
- Folsav: javasolt napi bevitel 1%-a
- Mangán: javasolt napi bevitel 3%-a
- Kálium: javasolt napi bevitel 3%-a
- Magnézium: javasolt napi bevitel 2%-a
- Foszfor: javasolt napi bevitel 1%-a
Ez elsőre nem tűnik soknak, de ha beszorozzuk a napi adagunkkal, legyen az kettő, három vagy akár több csésze, a hatás már megmutatkozik a napi tápanyagbevitelünkben.
Amiben a kávé igazán kiemelkedő, az az antioxidáns-tartalom. Egy átlagos étrendet követve több antioxidánshoz jutunk a kávéból, mint a gyümölcsökből és zöldségekből együttvéve.
Koffein
A kávé koffeint tartalmaz, egy olyan stimulánst, ami javítja az agyműködést és gyorsítja az anyagcserét. A koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív anyag.4 Az üdítők, a tea, a csokoládé mind tartalmaz valamennyi koffeint, de legnagyobb forrása a kávé. Egy csésze kávé koffeintartalma 30 és 300 mg között mozoghat, de átlagosan 90-100 mg-ra tehető.
A koffein köztudottan stimuláns hatású. Agyunkban blokkolja az Adenozin nevű működését, amely egy gátló neurotranszmitter.
Az Adenozin termelődésének blokkolásával a koffein serkenti az agyműködést, és növeli az olyan neurotranszmitterek termelődését, mint a dopamin és a norepinefrin. Ezek csökkentik a fáradtságérzetet és növelik éberséget.
Számos tanulmány támasztja alá, hogy a koffein rövid távon serkenti az agyműködést, javítja a hangulatot, a reakcióidőt és a kognitív funkciókat.
Gyorsítja az anyagcserét (a kalóriaégetést) 3-11%-kal, valamint átlagosan 11-12%-kal javítja teljesítményt.
Azonban a kedvező hatások csak rövid távon érzékelhetők, ugyanis ha napi szinten kávézunk, hozzászokik a szervezetünk és stimuláns hatás érezhetően csökken.
És ezzel el is érkeztünk a kávé negatív hatásaihoz.
A lényeg: A kávé fő aktív összetevője a stimuláns koffein, ami rövid távon energizál, javítja az agyműködést és a teljesítményt, gyorsítja az anyagcserét.
A kávé segíthet agyunk fiatalosságának megőrzésében, csökkentheti a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát
Az Alzheimer kór napjaink legelterjedtebb degeneratív idegrendszeri betegsége, a demencia kialakulásának legfőbb okozója. Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeres kávéfogyasztás 65%-kal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
A második leggyakrabban előforduló degeneratív idegrendszeri megbetegedés a Parkinson-kór, melynek okozója a dopamintermelő neuronok elhalása az agyban.
A kávéfogyasztás 32-60%-kal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Minél rendszeresebb a kávéfogyasztás, annál kisebb a kockázat.
A lényeg: Számos tanulmány igazolja, hogy akik kávéznak, idősebb korukra kisebb valószínűséggel szenvednek majd Pakrinson- és Alzheimer-kórban, valamint a demencia kellemetlen tüneteitől. A kávéfogyasztás a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkentheti.
Válogass Te is MAKKA Okos Kávéink közül!
Tanulmányok:
1 http://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2
2 http://jn.nutrition.org/content/134/3/562.short
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14506489
4 http://pharmrev.aspetjournals.org/content/51/1/83.long
5 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x/abstract
6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551
7 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x/full
8 http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-002-1175-2
9 http://ajcn.nutrition.org/content/49/1/44.long
10 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7486839
11 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x/abstract
12 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15657469/
13 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3362935
14 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.x/full
15 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182026
16 http://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad01404
17 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.10277/abstract
18 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.21706/abstract
19 http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=192731
20 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.1052/abstract
A fordítás forrása: http://www.jewsnews.co.il/2015/06/28/his-is-what-2-cups-of-coffee-per-day-will-do-to-your-liver/