Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kór?

Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kór?
Mit tehetünk az Alzheimer-kór megelőzéséért? Cikkünkben arról olvashat, hogy az astaxanthin antioxidáns készítmény mennyiben járulhat hozzá az Alzheimer-kór folyamatának lassításához, szinten tartásához.

Jelenleg az intenzív kutatás ellenére, az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésre hatékony terápia, csak olyan kezelések, amelyek segítségével az életminőség javítható, illetve nagyon sok mindent tehetünk a betegség szinten tartásáért és megelőzéséért is!
   
Korábbi kutatások kimutatták, hogy rizikófaktort jelent a betegségben az elhízás, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a szív-, és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj, de a feltételezések szerint az Alzheimer-kór kialakulását genetikai, környezeti, valamint életmódbeli tényezők összessége segíti elő.

Ennek megfelelően pedig igenis tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbbá tegyük agyunkat a demencia különböző formáival szemben.
Fontos például az agy folyamatos karban tartása, tréningezése. Hatékony fegyver lehet a betegség, és annak kockázati tényezőinek megelőzésében a rendszeres testmozgás és a megfelelő étrend is!

A chicagói Rush Egyetem kutatói egy tízéves kutatás alapján azt feltételezik, hogy a megfelelő étrend jelentősen csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Az Alzheimer's Dementia című folyóiratban publikált kutatásban egy 10 ajánlott és 5 tiltott ételt kínáló diétát alkalmaztak, melyet 923 önkéntes segítségével vizsgáltak. Az ajánlott ételek között szerepelnek például zöldségfélék, az olajos magvak, a bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, olívaolaj és baromfihús, míg a szellemi leépülést elősegítő élelmiszerek lajstromában a vörös húsok, a vaj, a margarin, sajt, az édességek, a sültek és a gyorséttermi fogások szerepelnek. A tíz éves követés tapasztalata alapján azok körében, akik a megadott étrendet követték 53 százalékkal csökkent az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, ám a rizikó azoknál az önkénteseknél is 35 százalékkal alacsonyabb volt, akik csak részlegesen tartották be a diétát.

Az Astaxanthin segíthet a megelőzésben? 

Egy a Plose One folyóiratban megjelent kutatás azt vizsgálta, hogy az astaxanthin antioxidáns készítmény mennyiben járulhat hozzá az Alzheimer-kór folyamatának lassításához, szinten tartásához. A tanulmány szerint az Alzheimer összefüggésbe hozható az agyban található amyloid béta-peptidek felhalmozódásával, a klinikai vizsgálat a természetes Astaxanthin vörösvérsejtekben található amyloid béta-peptidekre, ezek csökkentésére gyakorolt hatását elemezte.

Forrás: MTI, Plose One folyóirat

kép forrása: http://bhc.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar astaxanthin
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz