Egy kis futás miatt is levegő után kapkodsz

Egy kis futás miatt is levegő után kapkodsz
Nem biztos, hogy csak a rossz kondíció az oka, ha fizikai terhelés hatására rövid időn belül levegő után kapkodunk. A légutak beszűkülése miatt jelentkező zihálás betegség jele is lehet.
 

Mi okozza a fulladást?

Terhelés indukálta bronchokonstrukció (EIB) esetén a légutakban gyulladás és duzzanat jelentkezik sportolás alatt, vagy után. A légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete miatt a légzés akadályozottá válik, a beteg emiatt kénytelen megszakítani az addig végzett mozgás, megáll,  levegő után kapkod, gyakran köhögési rohammal – sorolja a tüneteket dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

A panaszok pár perccel a testedzés megkezdését követően jelentkeznek, vagy előfordulhatnak később is, ilyen esetben a beteg még percekkel leállás után is zihál, fújtat.

A betegség tünetei a fizikai terhelésre jelentkező

  • légszomj
  • zihálás, hangos légzés
  • köhögés
  • mellkasi szorító érzés
  • szokatlan fáradtság, a teljesítmény csökkenése

Hobbi- és élsportolót egyaránt érint

Az EIB gyakori betegség, 10-ből 9 asztmásnál jelentkezik, de a nem asztmások 10 százalékánál is előfordul. Fiatal korban a testnevelés óra alatti rossz futási teljesítmény, ill. sportolás kerülésének hátterében is gyakran ez áll.  A hobbisportolók gyakran nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a tüneteknek, azt gondolhatják, megfelelő edzettség elérésével elmúlnak majd a panaszok – mondja dr. Potecz Györgyi. A tünetek azonban nem az egyén fizikai állapotától függenek, az EIB az élsportolókat sem kíméli, a panaszok náluk is jelentkezhetnek. Megfelelő kezeléssel azonban az EIB az életminőséget nem rontja, a betegek fizikai aktivitását nem korlátozza.

Hogyan kezelhető?

Panaszok esetén először elvégezzük a szükséges vizsgálatokat. A kezelés mindig egyéntől függ, illetve attól is, hogy az EIB mellé társul-e asztma, légúti allergia, vagy a betegség önmagában jelentkezik – magyarázza a Tüdőközpont orvosa. Általánosságban elmondható, hogy léteznek a légutak beszűkülését megakadályozó inhalációs készítmények, melyeket a sportolás megkezdése előtt alkalmazva megakadályozhatjuk a tünetek kialakulását.

Mire figyelj?

gyógyszeres kezelés mellett fontos, hogy sportolás közben orron át lélegezz, ez biztosítja a légutakba kerülő levegő felmelegítését és párásítását. Ne mulaszd el edzés előtt a bemelegítést, szánj rá legalább 10 percet! Ez nem csak az izmoknak, tesz jót, de a légutakat is felkészíti a várható nagyobb terhelésre. Ugyanígy ne feledkezz meg az edzés utáni levezetésről, lazításról sem. Kezelőorvosod hasznos tanácsokat adhat akkor is, ha a tünetekhez allergiaasztma is társul. Ilyenkor javasolt például a mozgást kerülni magas pollenszám esetén szabadban, háziállatok közelében, vagy hideg időben, attól függően, hogy a panaszokat mi súlyosbítja. Ha minden erőfeszítés mellett sem javulnak a tünetek, javasolt edzésformát váltanod. A kevésbé megterhelő sportokkal a légzési nehézségek is esetleg kiküszöbölhetőek. Próbáld ki a sétát, a túrázást, vagy az úszást!
FORRÁS: kamaszpanasz.hu

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar egészség
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz