Szerencsés, akinek sosem okoztak gondot a tincsei, mások azonban hosszú ideje küzdenek a hajukkal. Hiába a legmodernebb hajápolási termékek, a sampon és a kondícionáló önmagában valószínűleg nem hozza meg a várva-várt eredményt, a szebb, egészséges hajat. Köröm- és hajnövekedésünket több dolog is befolyásolja, mindenekelőtt a tápanyagok, azon keresztül, amit megeszünk.
Mely ételek javasolhatók tehát hajhullás ellen, az egészséges hajért, erősebb tincsekért?
1.Lazac: ez a halfajta szinte verhetetlen, ha szépségről van szó. Omega 3-zsírsavban gazdag. Ez a magas minőségű fehérjeforrás ezenkívül vassal és B12-vitaminnal dúsított. Ezek az esszenciális savak a haj egészségéért is sokat tesznek - hiányuk eredménye száraz fejbőr és haj lehet. A vegetáriánusok iktassák be napi étrendjükbe a két evőkanál őrölt lenmagot, melyből szintén hozzájuthatnak az Omega-3 zsírsavakhoz.
2.Sötét leveles zöldségek: Popeye nem a hajáért ette a spenótot, de így is tehetett volna. A spenót, a brokkoli és a mángold tökéletes A-, C-vitamin forrás, melyekre a szervezetnek szüksége van a faggyú termeléséhez.
Ez az olajos anyag ugyanis, melyet a hajhagymák választanak ki, természetes hajkondícionálónak számít. Vasra, kalciumra szintén szert tehetünk a sötétzöld leveles zöldségekből.
3.Bab: a hüvelyesek, így a bab és a lencse is része lehet hajápoló étrendünknek. Nemcsak a bőséges fehérje-tartalom segíti elő a haj növekedését, de vashoz, cinkhez és biotinhoz is hozzájutunk rajtuk keresztül. Ritka, de bizonyos esetekben a biotin hiánya törékeny hajat okozhat. Érdemes hetente három vagy több csésze lencsét fogyasztani.
4.Dió: a ragyogó hajhoz elengedhetetlen a diófélék fogyasztása is. Ráadásul a brazil dió egyike a természet legjobb szelén-forrásainak, amely fontos ásványi anyag a fejbőr számára.
A dió alfa-linolénsavat tartalmaz, ez egy Omega 3-zsírsav, amely segíti a haj kondicionálását. Igen jó cinkforrás a kesudió, a pekándió vagy a mandula. A cinkhiány is járhat hajhullással, tehát érdemes a diót beiktatni az étrendünkbe.
5. Baromfi: a csirke és a pulyka hús magas fehérjetartalmú. Nem elegendő, vagy alacsony minőségű fehérje fogyasztása esetén gyenge, törékeny lehet a hajunk, a súlyos fehérje hiány hatására pedig a tincsek színe is fakulhat. A baromfi hús ellát minket vassal is - csak profitálhatunk tehát a fogyasztásából.
Forrás:
http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/top-10-etelek-az-egeszseges-hajert.html
http://www.feelingcenter.hu/tudtad/nyari-borapolas-tudtad-ilyenkor-mi-kell-a-borodnek-35.html