Termékek Menü

Rost-akták: rostok és kalóriacsökkentés

Rost-akták: rostok és kalóriacsökkentés  A folyamatosan megfigyelt diétázók esetében nagyobb súlycsökkenés érhető el, ha a jó szénhidrátokat élelmi rosttal kombinálva fogyasztják. Klinikai tanulmányok  igazolják, hogy az egészségtudatos étrend MAKKA® Rosttal  kiegészítve hatékony segítség lehet az áhított karcsúság elérésében.

Súlyos választások

A Betegség- és Járványügyi Központ szerint az amerikai lakosság 67%-a vagy túlsúlyos, vagy kórosan elhízott. Az ebből adódó egészségpénztári kiadások körülbelül 500 $–ra tehetők fejenként.1 Ezen tények tükrében nem meglepő, hogy a Nemzetközi  Táplálkozásügyi Információs Tanács kérdőívére a válaszadók 55%-a vallotta be, hogy egy ideje fogyókúrázik.2 Rövid távon sokféle módszer hozhat eredményt, de az így elért súlycsökkentés megtartására már kevésbé fényesek az adatok.

A „Sikeres Vesztesek” – azok, akik mérik fogyásukat a Nemzeti Testsúlykontroll Nyilvántartás3 rendszerében – a kivétel, ami erősíti a szabályt. Akik regisztráltak, egy olyan folyamatban lévő kísérleti kutatás alanyai lettek, amely 3000 ember eredményeit vizsgálja, akik átlagosan 30 kg-tól szabadultak meg, és legalább 5 éve tartják a súlyukat. A szemlélet, ami minden „Vesztes”-ben közös, hogy zsírszegény és magas szénhidráttartalmú diétát követnek.

A kutatás rávilágított, hogy a jó szénhidrátok fogyasztása, főként azoké, melyeknek magas a rosttartalma4, hogy a cukrot vagy a zsírt helyettesítse, számos előnnyel jár. Először is kalóriacsökkentő hatása van, ha a zsírokat jó szénhidrátokra cseréljük. Másodszor, a rost fogyasztásával hamarabb jóllakottnak érezhetjük magunkat, hatása tovább tart, mivel a cukor lassabban szívódik fel a véráramba.5 Harmadszor pedig hatással lehet olyan hormonokra, amelyek az étkezési szokásokat6 is jobb irányba változtathatják hosszú távon.


Az olyan rostok fogyasztása, mint a 
MAKKA® Rost (maltodextrin -Fibersol2) megnöveli az YY peptid (PYY) szintjét, ami étvágycsökkenést eredményez az emésztési folyamat lelassításával, a hasnyálmirigyben fejtve ki hatását. Az olyan glikogének szintjét is megnöveli a szervezetben, mint a GLP-1, ami az inzulin kiválasztásért felelős, ami az éhségérzetért felelős agyi folyamatokat befolyásolja.7,8 A GLP-1 és PYY rövidtávon csökkentheti az elfogyasztott táplálékmennyiséget, és a leptin nevű hormonnal karöltve hosszú távon is csökkentheti az étvágyat. A maltodextrin-Fibersol2 (ami a MAKKA® Rostban található) klinikai kutatás során bizonyítottan emeli a PYY és GL-1 szintet a szervezetben.9 Ugyanezen tanulmányban résztvevő alanyok arról számoltak be, hogy tovább éreztek jóllakottságot, mint a szokásos, rostmentes étrendjük követésekor. A folyamatosan megfigyelt diétázók esetében nagyobb súlycsökkenés érhető el, ha a jó szénhidrátokat élelmi rosttal kombinálva fogyasztják. Klinikai tanulmányok  igazolják, hogy az egészségtudatos étrend MAKKA® Rosttal (maltodextrin- Fibersol2) kiegészítve hatékony segítség lehet az áhított karcsúság elérésében.


Források:

1 http://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html visited February 26, 2013

2 www.foodinsight.org/.../Detail.aspx?topic=2012_IFIC...Survey visited February 26, 2013.

3 Wing RR & Phelan S. (2005). Long-term weight loss maintenance. American Journal of Clinical Nutrition, 82, 222S-225S.

4 Hooper L, Abdelhamid A, Moore HJ, Douthwaite W, Skeaff CM, Summerbell CD.

5 Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ. 2012 Dec 6;345:e7666

6 Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205.

7 Sánchez D, Miguel M, Aleixandre A. Dietary fiber, gut peptides, and adipocytokines. J Med Food. 2012 Mar;15(3):223-30.

8 Manore MM. Dietary supplements for improving body composition and Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2012 Apr;22(2):139-54.reducing body weight: where is the evidence?

http://www.nsresearch.org/abstracts_revised_master_5-31-2010.pdf

írta: Dr. Julie Miller Jones 
A szerzőről
Dr. Julie Miller Jones nemzetközileg elismert, okleveles táplálkozási szakember. Területének szakértője,  könyvet írt élelmiszerbiztonság témában, rendszeresen publikál és tart előadásokat a  teljes kiőrlésű gabonák és az élelmiszerrostok  jótékony hatásairól.


A fordítás alapját képező eredeti dokumentum megtalálható: http://www.fibersol.com/wp-content/uploads/2012/04/FiberFilesVol.3.pdf

megrendelem

Tartalomhoz tartozó címkék: rost tudastar
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu