Termékek Menü

Mi a kurkuma népszerűségének titka?

Mi a kurkuma népszerűségének titka? A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer és gyógynövény, látszatra éppen olyan, mint a gyömbér gyökérzete, csak éppen élénksárga húsa van. Őshazája dél- illetve délkelet Ázsia, ahol legalább annyira a hétköznapi élet része, mint amennyire a piros paprika a magyar konyha sajátja. Jótékony hatásai részben igazoltak, részben megmagyarázatlanok, de tény, hogy népszerűsége egyre fokozódik. Mi lehet ennek az oka?

Legutóbb a The New York Times hasábjain látott napvilágot a fenti kérdésre választ kereső esszé.  A cikk első körben arra mutat rá, hogy bár a kurkuminnak – mint a kurkuma hatóanyagának – klinikailag továbbra is több a vélt, mint a bizonyított jótékony hatása, ennek ellenére csak az Egyesült Államokban hétszeresére nőtt a kurkumint tartalmazó étrend-kiegészítők iránti kereslet 2018-ban, s becslések szerint 328 millió dollár eladást termel, azaz valamivel több, mint 100 milliárd forintot. A megszólaltatott szakértők egyet értenek abban, hogy India esetében a kurkuma nem csak kulturális jelentőséggel bír, de régidők óta a természetes gyógyászat egyik legfőbb és legfontosabb eszköze, és valóban lehet elvi összefüggésekről beszéni. Dr. Anupama Kizhakkeveettil elmondása szerint, a mai tudomány egyik legfőbb kihívása a kurkumával szemben, hogy bizonyítani tudja hatóanyagainak az emberi szervezetre gyakorolt hatását, amelyet az idő szerinte már egyértelműen alátámasztott a kurkumát rendszeresen fogyasztó kultúrkörökben.

A kurkuma erejébe vetett hit és a tények

Azok az ázsiai népek, amelyek évezredek óta használják a gyógynövényt, úgy tartják, hogy a kurkuma májvédő, méregtelenítő és vértisztító hatású, szív- és érvédő tulajdonsággal bír, fokozza az epe működését, gátolja az epekő kialakulását, egyensúlyban tartja a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, enyhíti a reumás panaszokat, valamint összefüggést látnak a kurkuma fogyasztás és a rákmegelőzés között. De mit mondanak a tények?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Journal of Medicinal Chemistry 2017-ben a „bolondok aranyának” nevezte a kurkumát, utalva ezzel arra, hogy tudományos magyarázat továbbra sincs, amely igazolná a kurkuma csodatevő voltát.  A Natural Medicines szaklap szintén foglalkozott a kurkumát övező kérdésekkel, s ha egyértelmű tudományos bizonyítékkal vagy éppen cáfolattal neki sem sikerült szolgálnia, az ellentmondások tekintetében a laikusok számára is érthető magyarázatot adott. E szerint a laboratóriumi vizsgálatok teljes mértékben pozitív eredményt hoztak, bizonyítva több, a kurkumához kacsolódó gyógyászati hiedelmet. Másfelől ezekre a vizsgálatokra épülő klinikai tesztek, gyógyszerkísérletek azonban nem a várt eredményt hozták. A laboratóriumi vizsgálatok, illetve a klinikai tesztek közötti ellentmondás pedig csak tovább erősíti a kurkumát övező kettős megítélést, miközben az ilyen tudományos viták lendületet adnak a vita tárgyát képező alanynak, jelen esetben a kurkumának.

***

Tel: +36 20 325 8091

1136 Budapest

Pannónia u. 33. fszt/1.

info@vitalvar.hu

www.vitalvar.hu

 

 

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu