Termékek Menü

Kurkuma és kurkuma között van különbség!

Kurkuma és kurkuma között van különbség! A kurkuma számos népi kultúrában elismert gyulladáscsökkentő, míg az orvostudomány világszerte vizsgálja rák-, cukorbetegség-, és csontritkulás ellenes hatását. Azonban nagy a különbség az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma, mint fűszernövény és ennek a növénynek a gyökeréből kivont hatóanyag a kurkumin között. 

Az indiai népgyógyászatban és gasztronómiában évezredek óta használják a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát (Curcuma Longa) sokrétűsége miatt. Különleges aromája mellett a kurkuma erős antioxidáns, így az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, méregtelenítőként, lázak, fertőzések, ízületi és bőrpanaszok, valamint májbetegségek ellen is előszeretettel alkalmazzák. A kurkuma Indiában elismert gyulladáscsökkentő, emellett világszerte vizsgálják rák-, cukorbetegség-, és csontritkulás ellenes hatását. Ugyanakkor tudni kell, hogy nagy a különbség az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma, mint fűszernövény és ennek a növénynek a gyökeréből kivont hatóanyag, a kurkumin között. Ezt a hatóanyagot számos étrend-kiegészítő készítmény tartalmazza, így ma már könnyedén hozzájuthatunk az egyszerű kurkuma fűszernél jóval nagyobb hatásfokkal bíró gyökérkivonathoz, de ezekben a kapszulákban is van különbség, a hatóanyag koncentráltságra itt is figyelni kell.

A kurkumin egyik fő sajátossága, hogy rosszul oldódik vízben, ezért szervezetünkbe jutásakor nem lesz megfelelő a felszívódása. A különféle technológiák erre is találtak megoldást.

Miért hatékonyabb a vízoldható kurkumin?

Önmagában a kurkumin nem oldódik vízben, biológiai hasznosulása alacsony, így nagy mennyiségben kellne fogyasztani, mert csak 2%-ban szívódik fel a vékonybélben. Természetesen sok kurkuma termék van a piacon, amely tartalmaz felszívódást elősegítő hatóanyagot, mint például a piperint, de ezek a hatóanyagok sokszor irritálhatják a beleket.

A vízoldékony kurkumin ezzel szemben egy vízben oldódó kurkumin kivonat, amely pH optimalizált, így a maximális biológiai felszívódásnak köszönhetően jóval kisebb mennyiségben fogyasztva is hatásos lehet, és nem okoz bélrendszeri irritációt. A modern technológia segítségével létrejött kurkuma kapszulák tehát a lehető leggyorsabb, legjobb felszívódást teszik lehetővé, ezáltal kevesebb mennyiség elfogyasztásával érhetünk el kedvezőbb hatást.

A vízoldékony kurkumin és a tények

Egyes tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a kurkumin egy sokoldalú bioaktív vegyület, ízületi- és gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anti-fehérje, máj fibrotikus-ellenes, anti-angiogén, rákellenes, immunerősítő és kemo-védő tulajdonságokkal rendelkezik.

 

 

 

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu