Baktériumokkal zsugoríthatók a daganatok?

Baktériumokkal zsugoríthatók a daganatok?
Sikeresnek bizonyult az a kísérletsorozat, amelynek során közvetlenül a daganatokba baktériumokat injekcióztak. A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói patkányokon, kutyákon és emberen is elvégezték a kísérletet. A módosított Clostridium novyi hatására a tumor mérete jelentősen lecsökkent.

 

A Clostridiumhoz hasonló baktériumok daganatellenes terápiában való felhasználásával régóta próbálkoznak a tudósok. Ezek a baktériumok ugyanis nagyszerűen érzik magukat oxigénhiányos környezetben (mint amilyen sok tumor belsejében is van). Ennek köszönhetően a baktériumok, ha eljutnak a daganat belsejébe, elpusztítják a beteg sejteket és érintetlenül hagyják az egészségeseket.

Shibin Zhou onkológus professzor, a kutatás vezetője akkor kezdett el a baktériumok daganatellenes felhasználási lehetőségei iránt érdeklődni, mikor észrevette, hogy néhány, súlyos bakteriális fertőzésen átesett betegénél csökkent a daganat mérete. A jelenlegi kutatásban a csapatával a lágy szövetekben kialakuló tumorokra koncentráltak.

"A baktériumok használatának az az egyik előnye, hogy viszonylag könnyen módosítani lehet a baktériumokat, akár úgy hogy egyéb terápiás tulajdonságokkal ruházzuk fel őket, akár úgy, hogy kevésbé toxikussá tesszük őket" - mondta Zhou professzor.

Természetes formájában a C. novyi a talajban található meg, és fertőzést okozhat szarvasmarhákban, birkákban, de emberekben is. A szakemberek a fertőzést okozó géneket távolíttatták el, az új variánst C. novyi-NT-nek nevezték el.

A kísérletek során a módosított baktériumot 16 daganatos kutyába injekciózták be (a megbetegedést nem a kutatók idézték elő). Hat kutyánál az injekciót követően 21 napon belül észrevehetőek voltak a reakciók, három állatból teljesen eltűnt a daganat, három másikban pedig minimum egyharmadával csökkent a tumor mérete. A kezelés mellékhatása láz és gyulladás volt - vagyis olyan tünetek, amelyek egyébként is jellemzőek egy bakteriális fertőzésre.                       

Egy másik kutatásban a kemoterápia és a C. novyi-NT kombinációját vizsgálták. A kemoterápia, illetve a sugárterápia növeli az oxigénhiányos szövetek mennyiségét, így azok még fogékonyabbak lehetnek a baktériuminjekcióra.

Az eddigi vizsgálatok ráadásul azt is sugallják, hogy a baktériuminjekció nagyon erős válaszreakciót válthat ki a szervezetből, mely a baktériumos kezelés után is megmarad, így a szervezet hatékonyabban képes felvenni a harcot a daganatokkal.

Forrás:

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/osszezsugorithatok_a_daganatok_bakteriumokkal/20140821111202

http://www.ekor-lap.hu/kultura/2010/az-injekcio-historiaja

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar egészség
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz