Termékek Menü

Az Omega3 jelentősége az agyi fejlődésben

Az Omega3 jelentősége az agyi fejlődésben A DHA, ami megtalálható a tengeri élőlényekből előállított Omega-3 étrend kiegészítőkben és így a krill olajban is jó hatással lehet agyunk fejlődésére és működésére.

Agyunk az egyik legfontosabb szervünk, rendkívül összetett idegrendszerünk központja, a kognitív, motorikus és intellektuális folyamatok vezérlője. Éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk szürkeállományunk egészségére. Mint testünk egészének, így agyunknak is szüksége van a megfelelő tápanyagokra, hogy jól funkcionáljon. Ez a tápanyag pedig nem más, mint a DHA, hiszen az emberi agy nagyrészt DHA zsírsavból épül fel, így ennek az utánpótlása nagyon fontos. A DHA, ami megtalálható a tengeri élőlényekből előállított Omega-3 étrend kiegészítőkben és így a krill olajban is jó hatással lehet agyunk fejlődésére és működésére.


A tudomány folyamatosan vizsgálja az Omega3 zsírsavak és az agyi funkciók kapcsolatát, például a memóriára, a figyelemre, koncentrációra, tanulási képességekre, vagy éppen a közérzetre gyakorolt pozitív hatását. Egyre több tanulmányt publikálnak a témában.
Egyes publikációk szerint a DHA bevitelre már a magzat kifejlődésekor is gondolni kell. Terhesség alatt fontos odafigyelni a megfelelő táplálék bevitelre, így természetes, hogy étrendünkből az omega3 zsírsavak sem maradhatnak ki. Az Omega3 zsírsavak bevitele később, például serdülő korban is jótékony hatással lehet. Az iskolai stressz és elvárások mellett kiemelten fontos odafigyelni gyermekünk helyes táplálkozására, hiszen ez hozzájárulhat a teljesítőképességhez, ezáltal pedig a fiatal szervezet érzelmi és értelmi fejlődéséhez is. Egy a PLOSE folyóiratban  megjelent tanulmány szerint például a megfelelő mennyiségű DHA bevitel támogathatja gyermekünk iskolai teljesítményét, segíthet az olvasásban, tanulásban, a koncentrációban, támogatja a memóriát és a kognitív funkciókat. A kísérletben az Oxfordi egyetem kutatói olyan 7-9 éves gyerekeket vizsgáltak, akik az iskolában rosszul teljesítettek, a vizsgálat során pedig arra jutottak, hogy ezeknél a gyerekeknél a vérben a DHA szint alacsony volt. Ugyanakkor számos tanulmány vizsgálja az Omega3 zsírsavak hatását a felnőttek esetében is, így például az Université de Montréal kutatócsoportja François Lespérance vezetésével az Omega 3 és a depresszió kapcsolatát vizsgálta , míg egy a Neurology magazinban  megjelent tanulmány az agy mérete és az Omega3 bevitele közt feltételezett korrelációt.


Az Omega 3 zsírsavak tehát segíthetnek kondícióban tartani agyunkat, de hogyan pótolhatjuk egyszerűen és hatékonyan ezeket a jótékony zsírsavakat szervezetünkben? A tengeri élőlényekből előállított Omega-3 étrend kiegészítők segítségünkre lehetnek. A piacon számos omega3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítő található, de nem mindegy például, hogy halból, vagy krill rákból származó olajról beszélünk vagy, hogy az olaj milyen kivonási eljárással készül.

Miért válassza Omega3 forrásként az NKO® Krill olajat?

A krill olaj foszfolipid szerkezetű. A foszfolipidek mind zsírban, mind vízben gyorsan oldódnak, amely könnyíti megemésztésüket. A foszfolipidekhez kapcsolódó Omega-3, ami az NKO®-ban is megtalálható, 2,5-ször jobban felszívódik, mint a halolaj zsírsavai. 
Az NKO®, az eredeti krill olaj, amely nem csak a halolajnál jobb Omega-3 forrás. Szabadalmaztatott kivonási eljárásnak köszönhetően a NKO® maximalizálja az aktív összetevőket és a lehető arányban tartalmaz astaxanthint, EPA-t és DHA-t. Más krill olajak 3%-ával szemben pedig az NKO® csupán 0,001% oldószer maradványt tartalmaz, amelynek a lágyabb íze is köszönhető. Mindemellett a 100% tisztaságú 
Neptune Krill Olaj mentes a káros szennyeződésektől, mivel a kristálytiszta antarktiszi vizek mélyén, a tápláléklánc alján élő piciny rákféléből nyerik ki.
Neptune krill olajnak ráadásul magas az astaxathin tartalma, ami nemcsak természetes tartósítószerként funkcionál, hanem erős antioxidánsként segíthet a szabadgyökök elleni küzdelemben is.

A cikk a Zöld újságban c. magazinban került először puplikálásra!

Kutatások:

1 http://www.ox.ac.uk/news/2013-09-05-low-omega-3-could-explain-why-some-children-struggle-reading
2 J Clin Psychiatry 2011;72(8):1054–1062
3 Neurology 10. 2014 January 22

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar krill olaj
blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu