Az Omega-3 szinten múlik, hogy a B Vitamin segít-e lelassítani az agy hanyatlását

Az Omega-3 szinten múlik, hogy a B Vitamin segít-e lelassítani az agy hanyatlását
A Journal of Alzheimer’s Disease-ben megjelent cikk összefüggést mutat a kognitív képességek és a testben raktározott tápanyagok között.
     

Kutatások már korábban megállapították, hogy a magas B vitamin szint segíthet a memóriazavarokkal küzdő idősebb emberek mentális képességeinek romlásának lelassításában. Most pedig egy nemzetközi tanulmánya arra utal, hogy a magasabb Omega-3 szintje annál hatékonyabbá válik a B vitamin ezen képessége. A Cape Town-i, Oslo-i Oxford-i tagokat számláló csapat több mint 250 enyhe kognitív deteriorációval (MCI) küzdő alanyt vizsgált meg. Az MCI olyan állapot, amelynél az alany agyi funkciói gyengébbek a korához képesti átlagnál, de ez még nincs érzékelhető hatással a mindennapi életére. Bár az MCI nem komoly állapot, kezelés nélkül könnyedén demenciává válhat. “Már korábban rájöttünk, hogy a B vitamin segít lelassítani a mentális deteriorációt” mondta Dr. Celeste de Jager. “Ez az effekt a legjobban azoknál érvényesült, akiknek az átlagosnál magasabb volt a vére homocisztein szintje. A tudósaink arra jutottak, hogy összefüggés van a test Omega-3 szintje, homocisztein szintje és az agyi romlás sebessége között.” A Kísérlet kezdetén minden alanynak el kellett végeznie egy tesztet mentális állapotuknak felmérése érdekében, valamint átestek egy vérvételen, megállapítandó a testük Omega-3 zsírsavtartalmát (két különböző zsírsavat, a DHA-t és az EPA-t figyelve). A résztvevőket ezután két csoportba osztották; az egyik csoport B vitamint, míg a másik hatástalan placebót szedett két éven keresztül. Ennek lejártakor újra megvizsgálták a tesztalanyok mentális képességeit. “Rájöttünk, hogy azokra, akiknek az omega-3 zsírsavszintje alacsony volt, a B vitamin alig volt hatással” nyilatkozta Dr. Abderrahim Oulhaj. “Ellenben a magas Omega-3 szinttel rendelkezők esetében, a B vitamin effektíven csökkentette a kognitív képességeik romlását, a placebót szedőkhöz képest. Mindez megerősíteni látszik a teóriánkat, miszerint a B vitaminok csökkenthetik az MCI súlyosbodását, de csakis azoknál, akik magas Omega-3 szinttel rendelkeznek.” A kutatás során az is kiderült, hogy a két fajta Omega-3 zsírsav közül a DHA hatékonyabb lehet, mint az EPA. “Mint azt a kutatásunk mutatja, a testben tárolt tápanyagok és a mentális egészség közötti összefüggés bonyolult, és még több kutatást igényel, hogy megállapíthassuk a pontos összefüggéseket, hogyan csökkentheti a diéta a demencia veszélyét.” Az omega3 szint pótlására ideális megoldást jelenthetnek a krill olajat tartalmazó étrendkiegészítők, mint az NKO Krill-Omega3. http://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2016-02-03/omega-3-levels-affect-whether-b-vitamins-can-slow-brains-decline/?email_uid=be96c286db%2Flist_id%3D396c189146%2F

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar krill olaj
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz