Az asztaxantin-tartalom mérésével kapcsolatos tudnivalók

Az asztaxantin-tartalom mérésével kapcsolatos tudnivalók
Milyen eljárásokkal mutatható ki az asztaxantin-tartalom?
Az USA-ban csak néhány cég kínál Haematococcus algából kivont, természetes asztaxantint. Sajnálatos módon csalóka eredményt adnak a különféle elemzési módszerek a valós asztaxantin-tartalmat illetően, mert más karotinoidokat is belefoglalhatnak az asztaxantin-tartalomba.
Ezek a cégek különböző kivonási eljárásokkal kivont asztaxantin termékeket kínálnak, például olajos asztaxantin kivonatokat és stabilizált asztaxantin kivonatokat. Sajnálatos módon ezek az elemző módszerek nincsenek standardizálva. Ez zavart okozhat a piacon a tekintetben, hogy a fogyasztóknak kínált termékek címkéjén a tápanyagtartalmat illetően mi szerepel.
Drasztikus különbségek mutatkoznak attól függően, hogy milyen módszerrel mutatjuk ki az asztaxantin-tartalmat.
Alapvetően kétféle eljárás létezik, amellyel kimutatható az asztaxantin-tartalom: Az egyik a spektrofotometrikus elemzési módszer, a másik a HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) elemzés.
A spektrofotometrikus elemzési módszer az, amely a kimutatott asztaxantin-tartalomba belevesz más karotinoid tartalmakat is, mint lutein, cantaxanthin, béta-karotin, klorofill, így az asztaxantin-tartalom 20-30%-kal is többnek látszik.
A pontosabb astaxanthin-tartalmat kimutató eljárás a HPLC elemzés. Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerbiztonsági Hivatal, a Kanadai Élelmiszer Felügyeleti Hivatal, a Japán Élelmiszerkutató Laboratórium, a Kínai Egészségügyi Minisztérium valamint a Koreai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal is elfogadja ezt.
A HPLC elemzés során oszlop chromatográfiát használnak ahhoz, hogy elkülönítsék a különféle karotinoidokat.
Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar astaxanthin
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz