Az asztaxantin megakadályozhatja a bőrrák kialakulását?

Az asztaxantin megakadályozhatja a bőrrák kialakulását?
Klinikai tesztek vizsgálják az asztaxantin rákra gyakorolt pozitív hatását.

Klinikai tesztek vizsgálják a természetes asztaxantin hatását élőlényeket, azaz egészséges albínó patkányokat bevonva, azok UV-DMDA hatásnak kitett bőr karcinómáin.
bőrrákos megbetegedés egyre gyakoribb, a megelőzésére irányuló stratégiák kidolgozása így világméretű feladattá vált. A World Cancer Report jelentése szerint a frissen diagnosztizált daganatok közel 30%-a valamilyen bőrrákos megbetegedés. E növekvő szám a megnövekedett napfény/UV-fény káros hatásának tudható be, valamint az ózonréteg nyújtotta természetes védelem csökkenése is szerepet játszik.
bőrrák a bőr külső rétegében található rosszindulatú sejtek elszaporodásának következménye, a legsúlyosabb ismert formája pedig a melanóma. Ez esetben a melanocitákban felhalmozódik a melanin (amely anyag a pigmentációért, vagy az elszíneződésért felelős) ami később tumor kialakulásához vezet.

A Ranga Rao et al nemrégiben végzett (2013-as) klinikai kutatása (megjelent itt: Journal of Agricultural and Food Chemistry) az asztaxantin rákra gyakorolt pozitív hatását vette górcső alá. A vizsgálat a DMBA által kiváltott bőrrákot tesztelte albínó patkányokon, és arra döbbent rá, hogy az asztaxantin használata 96%-al csökkentette a tumor kialakulásának esélyét a tyrosinase, a ROS aktivitás, a poliamin felhalmozódás és a retinol aktivitás féken tartásával. A mechanizmust az I. Ábra érzékelteti.

A tanulmány rámutatott, hogy a természetes asztaxantin rendkívüli mértékben képes megelőzni a sejtekben kialakuló oxidatív változásokat, miközben a szer a szabadgyököket illetően is hatékony, a retinol (vagyis az A-vitamin) biológiai felhasználhatóságát pedig jelentősen javítja.
A természetes 
asztaxantin-nak bizonyítottan nagyobb a megelőző ereje, mint a mesterségesnek, így a rákmegelőzés érdekében a természetes változat használata javasolt.

A teljes tanulmány megtekintéséhez klikkeljen az AC Publications weboldalára.

 

I. Ábra: Az UV-DMBA hatásának kitett (A) kísérleti állatok bőrrákot kaptak (F), méghozzá a tyrosinase enzim melanocitákban való elszaporodása miatt (Rango Rao et al, 2013).
A normál melanocitákat (B), ha megnövekedett UV és DMBA (A) hatás éri, ami abnormális melanocitát eredményez (C) a megnövekedett ROS és tyrosinase miatt. Ennek következménye a bőrrák (F). Az asztaxantin (AX) és társai (AXEs) jellemzően csökkentik a ROS-t és a tyrosinase-t megnövekedett retinol tartalmuknak köszönhetően, mely végsősoron rák elleni védelemhez vezet (G). Az asztaxantin és társai arról híresek, hogy az UV/DMBA általi hatások ellenére védik a testet a bőrráktól.

Forrás:

A zöld alga haematococcus pluvialisban található asztaxantin bőrrák-megelőző, tyrosinase csökkentő és antioxidáns hatása (megjelent: Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61 (16), 3842-3851. oldalak). Szerzői: Ambati Ranga Rao; H. N. Sindhuja; Shylaja M. Dharmesh; Kadimi Udaya Sankar; Ravi Sarada; valamint Gokare Aswathanarayana Ravishankar.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar astaxanthin
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz