Termékek Menü

Astaxanthin, a legmodernebb belső napvédő

Astaxanthin, a legmodernebb belső napvédő

Beköszöntött a szünidő és a nyaralás, és persze a tűző nyári napsugarak főszezonja. Ilyenkor kiemelten fontos odafigyelnünk bőrünk egészségére, hogy elkerüljük a túlzott napozás nem kívánt mellékhatásait, és elejét vegyünk a későbbi bőrproblémák kialakulásának. Mik az erős napsugárzás legfőbb veszélyei? Hogyan teheted ellenállóbbá bőrödet az ultraibolya-sugárzással szemben? Ha hatékony, mégis természetes megoldást keresel, akkor itt a válasz: használj astaxanthint, ami az antioxidánsok királyaként – kutatók szerint – a legmodernebb „belső napvédő” is egyben. Írásunkból megtudhatod, miért.

A sokoldalú „csodafegyver”

Azt már több bejegyzésünkben is bemutattuk, hogy az astaxanthin egy kiváló antioxidáns, ami számos oldalról támogatja a szervezet hatékonyabb, egészségesebb működését. Többek között javítja az állóképességet, segíti az izomműködést és a testedzés utáni regenerálódást. Az immunrendszerre is jótékonyan hat, mivel erős gyulladáscsökkentő, ezen kívül a stressz negatív hatásaira, valamint a szív- érrendszer vagy a mentális és testi fáradtság  problémáira is megoldást nyújthat. Belső napvédő, szabadgyök-megkötő funkciója révén pedig az astaxanthin a káros napsugárzás ellen is extra védelmet biztosít, amit a bőr, e sérülékeny és a környezeti hatásokra igen érzékeny szerv is fokozottan igényel. 

A napsugárzás bőrkárosító hatásai

A napfény életünk éltető ereje, de ha nem vigyázunk, életünk megkeserítője is lehet. Különböző hullámhosszú sugárzások együtteséből áll, amelynek egy része az emberi szervezet számára veszélyes és káros. Ez a tartomány az ultraibolya-sugárzás, amelyet rövidebb, szemmel nem látható (100-400 nanométer hullámhosszúságú) sugarak alkotnak.

============
Tudtad?

 Az UV sugárzás egy része automatikusan elnyelődik az atmoszférában, azonban a manapság sokszor emlegetett ózonréteg elvékonyodása miatt nagyobb mennyiségben jut el hozzánk a Föld felszínére. Így még inkább számolni kell biológiai hatásaival.  

============

Ha a fény elérte a bőrréteget, egy része visszaverődik, más része elnyelődik benne. Az elnyelődött fény reakcióba lép a bőr sejtjeivel, aminek következtében rövidtávon kialakul a bőrpír, napégés, bőrgyulladás, megjelenhetnek allergiás tünetek és fokozott pigmentáció, nem beszélve az olyan késői, krónikus hatásokról, mint a bőr elöregedése vagy a bőrrák kialakulása.

De tévedés volna azt hinni, hogy csak a hosszú órákon át tartó napozásnak lehetnek káros következményei. A hegyi kirándulások vagy egy hosszú városnéző séta alkalmával éppúgy lesülhetünk, és túlzott napsugárzásnak tehetjük ki a bőrünket, mint a tenger partján.  Sőt, egy ködös, felhős napon is le lehet égni, mivel az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön, visszatükröződik a homokról és a vízről is, így ezek is ugyan olyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.

Legyen szó akár Balaton- vagy a tengerparti nyaralásról, esetleg hegyvidéki hűsölésről, egy biztos: mindenképpen fel kell készülni a napsugárzás veszélyeire, és már tavasztól elkezdeni a tudatos védekezést, fokozatosan hozzászoktatni bőrünket a napozáshoz. Ezt a folyamatot támogatja belülről az astaxanthin.

TIPP: Figyelj a táplálkozásra is!

Az egészséges, természetes antioxidánsokban gazdag táplálkozás szintén segít ellensúlyozni az ultraibolya sugárzás okozta károsodást. Miket érdemes fogyasztani? Elsősorban friss, nyers, feldolgozatlan ételeket, mivel ezek biztosítják a szervezet számára szükséges tápanyagokat.

Ha túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, sejtjeink tele lesznek károsodott, oxidált zsírokkal, és így bőrünk nem kapja meg a megfelelő védelmet a sejtek szintjén.

Hogyan segít az astaxanthin megóvni a bőr egészségét?

Az astaxanthin hatása belülről fokozza a szervezet védekezőképességét. Pontosan úgy, ahogyan a teszi azt a tengeri algák esetében is. Az alga az UV sugárzás ellen astaxanthin antioxidánst termel, hogy megóvja magát a káros sugarak mellékhatásaitól.

Ilyen például az oxidatív stressz termelődése és a szabadgyökök létrejötte, amik a túlzott napozás következményeiként roncsolják a bőr egészségét, csökkentik rugalmasságát és ellenállóságát a napsugarakkal szemben. Idővel bőrszárazság, ráncok, májfoltok és szeplők alakulnak ki, erősödik a pigmentáció, felgyorsul a bőr öregedése, és megnő a bőrrák kialakulásának kockázata.

Az astaxanthin azonban nem véletlenül az antioxidánsok királya. Jótékony hatásait, széleskörű bőrvédő funkcióját a napsugárzás ellen számos kísérlet igazolja. Csak néhány biztató eredmény a teljesség igénye nélkül:  

  • Az astaxanthin megköti a szabadgyököket, valamint csökkenti az UVA sugárzás okozta oxidatív stresszt. Nem is akármilyen mértékben: kutatások alapján az oxidatív stressz csökkentésében 100-szor erősebb, mint a béta-karotin, és 1000-szer erősebb a luteinnél.

  • Bőrgyógyászok szerint az astaxanthin védelmet nyújthat az UVA sugárzás DNS módosító hatásai ellen is.

  • Nemzetközi kísérletek során arra is fény derült, hogy az emberi szervezet számára szintén egészségtelen gamma-sugárzás felel a DNA károsodásért is, valamint az oxidatív stressz termelésében szintén szerepe van. Az astaxanthin segítségével azonban az emberi és az állati szervezet is jóval ellenállóbbá válik e negatív hatásokkal szemben.

  • Az astaxanthin ultraibolya-sugázás elleni hatékonyságát már több ország kutatócsoportjai is tesztelték. Japán kutatók például kimutatták, hogy az astaxanthin fogyasztása ellenállóbbá teszi a bőrt az UV-sugárzás ellen, azaz statisztikailag relevánsan megnöveli azt az időt, amit a napon eltölthetünk a leégés veszélye nélkül. A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek: ez nem jelenti, hogy az astaxanthin antioxidáns mindenkinél egyformán képes kivédeni a napsugárzás káros hatásait, de az alátámasztott, hogy jelentősen csökkenti a súlyos napégés kockázatát, valamint a túlzott napsugárzás okozta bőröregedést.

  • Egy független kutató laboratórium vizsgálata ugyanezt az eredményt támasztja alá. A kísérletben a bőr UVA és UVB fénnyel szembeni ellenálló képességéről gyűjtöttek adatokat, összevetve az astaxanthin szedése előtti és utáni időszakot. Az eredmények alapján napi 4 mg astaxanthin két héten át való szedése azt eredményezte, hogy az alanyok bőre csak jelentősen hosszabb ideig tartó UV sugárzás után vált pirossá.

  • Mint szupererős antioxidánsnak, az astaxanthinnak gyulladáscsökkentő hatása is van, így a napégéssel járó fájdalmat is csökkentheti, és felgyorsíthatja a regeneráció folyamatát. Segítségével a bőr hamarabb lesz rugalmas, ellenálló, a sejtek anyagcseréje is egészségesebbé tehető.

Mennyi astaxanthin szükséges a megfelelő védelemhez?

Ahhoz, hogy az astaxanthin ki tudja fejteni jótékony hatását, és valódi belső védelmet nyújtson a nap káros sugarai ellen a bőr számára, elég nagy adagban és elég hosszú ideig szedjük ahhoz, hogy a szöveteinkbe be tudjon épülni. Ez több hétig is eltarthat. Általános vélekedés szerint napi 4-8 mg-ot szükséges a szervezetbe juttatni, hogy biztos legyen a hosszan tartó hatás. Ennek érdekében javasolt fél órával a főétkezések előtt naponta 2x1 tablettát bő vízzel lenyelni.

Összegzés

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a nyár egyet jelent az erős napsugárzással – hacsak nem töltjük minden percünket a négy fal között, de ez ritka eset. Ennek megvannak a maga veszélyei, így a későbbi bőrproblémák elkerülése érdekében oda kell figyelnünk a túlzott napfény elleni védekezésre. Az astaxanthin erős antioxidáns, ami belső napvédőként funkciónál. Segítségével tovább élvezhetjük a napozást anélkül, hogy aggódnunk kellene a leégés miatt – ha figyelmetlenségből mégis sikerült volna túlzásba vinni a napfürdőzést, gondoljunk arra, hogy bőrünk hamarabb visszanyerheti egészségét a gyulladáscsökkentő hatás miatt.

A krónikus megbetegedések miatt is kevésbé fájhat a fejünk, hiszen az astaxanthin természetes módon növeli a szervezet védekezőképességét a napsugárzás káros hatásai ellen. Megköti a szabadgyököket, rendkívüli mértékben csökkenti az oxidatív stresszt, így védelmet nyújthat olyan napsugarak okozta gyakori bőrproblémák kialakulása ellen is, mint a bőrszárazság, erős pigmentáció, szeplők és májfoltok, megsokszorozódása, felgyorsuló bőröregedés vagy a bőrrák. Segítségével a bőr fiatalabb, egészségesebb, és a napsugárzásnak ellenállóbb lesz.

És Te hogyan készíted fel bőrödet a tűző nyári napokra? Hogyan véded bőröd az UVA és UVB sugaraktól? Mindent megteszel, hogy elkerüld az erős napsugárzás káros hatásait, az oxidatív stressz és szabadgyökök létrejöttét?

Ha szeretnél hatékony és természetes napvédővel készülni a legforróbb napokra, ne habozz, rendeld meg most az Astaxanthin termékünket, mert nyakunkon a stand- és kirándulóidő. További részleteket honlapunkon találsz. 

***

A cikk tartalma nem értelmezhető orvosi tanácsként, és nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek ajánlásait. Konkrét kérdéseivel keresse fel szakorvosát.

***

Források:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/naptejek-napvedo-kremek-veszelyei.htm

https://coopervision.hu/latasgondozas-es-az-egeszseges-szemek/egeszsegugyi-tippek-szem-vedelme-erdekeben

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/30/antioxidant-astaxanthin-against-radiation.aspx

http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/1221/az-uv-sugarzas-lehetseges-hatasai

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/25/sunscreen-and-wrinkle-prevention-in-a-pill.aspx

blog comments powered by Disqus
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Olcsóbbat.hu