Amit a kollagén peptidről tudni érdemes!

Amit a kollagén peptidről tudni érdemes!
A kollagén a legnagyobb számban előforduló fehérje a testünkben, s egészségünk szempontjából létfontosságú. Sajnos sok tényező csökkentheti a kollagén szintünket. Először, természetes módon is vesztünk kollagént, ahogy idősödünk, de hozzájárulhatnak a folyamathoz a hormonális változások, a gyógyszerek, az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek, a fehér cukor, a hidrogénezett olajok, a túldolgoztatás, a sugárzás, a fluoridos víz, túl sok napozás, a táplálkozási elégtelenségek, a kiszáradás, a stressz és a trauma is. Ezért fontos, hogy külső forrásokból is juttassunk be kollagént.

A legkomplexebb, és az emberi test számára a legjobb választás a „marha kollagén” főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz, kisebb mértékben II. típusút. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van. A hal kollagén egy egyszerűbb kollagén, mely zömmel csak I. típusú kollagént foglal magába, míg a csirke kollagén II. típusút. A II. típusú kollagén elsődlegesen az ízületekben található, így működési mechanizmusát tekintve főleg az ízületekre fejti ki kedvező élettani hatását.

Vannak ételek, amelyek jó kollagén forrásnak számítanak. Egy jó módszer a marha kollagén kinyerésére, ha például csontlevest készítünk. Az ételeinkből származó kollagén azonban gyakran nem teljes, ezért emésztésük során nagy peptidláncokat eredményezhet, amelyeket nem tud jól alkalmazni a testünk. Az emésztőrendszernek dolgoznia kell a kollagén felbontásában, hogy egyszerűbb, használhatóbb peptidekké és aminosavakká alakítsa ezt. Ez után ezek a kisebb molekulák felszívódnak a vékonybélen keresztül a vérbe. Végül ezek a molekulák eljutnak azokra a helyekre, ahol szükség van rájuk és újból összeállnak kollagénné. 
Egy másik okos és kényelmes ötlet a kollagénes étrend-kiegészítők használata. A hidrolizált marha kollagén étrend-kiegészítők lehetséges alapanyagaként lett kifejlesztve, miután a tudósok rájöttek, hogyan kell lebontani a hosszú láncú hármas hélix fehérjét rövidebb darabokra, majd elválasztották a három hélixet egymástól. A kapott rövid egyedülálló peptidekből áll a hidrolizált kollagén. Pontosan ilyet tartalmaz a MAKKA® Beauty Coffee 100% arabica instant kávénk is, amely így egy a lehetséges kollagén forrásoknak is.

Mit jelent a „hidrolizált” kifejezés?
A „hidrolizált” kifejezés egyszerűen azt jelenti, hogy a víz által bomlik le. A kollagén vonatkozásában arra utal, hogy a kollagénben gazdag kötőszövet hogyan lett felbontva kisebb molekulákra (alacsonyabb molekulatömegű) a fokozott felszívódás érdekében. A kifejezésről pontosabban: a hydro jelentése „víz”, a lízis pedig a „sejtmembránok lebontása”. Hidrolízis. Hidrolizál.

Mi az a marha kollagén?
A marha kollagént hívhatják még, szarvasmarha porc, hidrolizált marha kollagén vagy kollagén peptidnek is. Biztosan hallott már a zselatinról, ami egyfajta hidrolizált marha kollagén, ami azt jelenti, hogy lényegében a lebontott kollagén része.

Honnan származik a marha kollagén?
Ez egy természetesen előforduló fehérje, ami a szarvasmarha egyes szöveteiben, mint a porc, a csont és az irha található. Ez a fajta kollagén nagyban hasonlít ahhoz, ami a testünkben is található, ezért kiváló mennyiségű I. és III. típusú kollagénnel láthat el minket. Az I-es és III-as típusú kollagén alkotja a fő részeit a bőrnek, hajnak, körömnek, izomnak, az inaknak, ínszalagoknak, csontoknak, ínyeknek, fogaknak, szemeknek és az ereknek. Az I-es és III-as típusú kollagén több mint 90%-át teszik ki a testünkben található kollagéneknek. A szarvasmarha kollagén gazdag továbbá aminosavakban és glicinben, ami elengedhetetlen az erős DNS és RNS szálak építéséhez. Ezek esszenciális genetikai építőelemei a megfelelően működő testsejteknek. A glicin az egyike a három aminosavnak, amiből a kreatin felépül. A kreatin köztudottan hozzájárul az egészséges izomfejlődéshez és energiatermeléshez edzések során.

A hidrolizált marha kollagén peptid hatása és egészségügyi előnyei:
1. segítheti az osteoarthritis kezelését
2. elősegíti a bél egészségét
3. építi az izmokat és helyreállítja a szöveteket
4. elősegíti a mélyebb alvást
5. javíthatja a bőr minőségét
6. erősítheti a körmöket és serkentheti a hajnövekedést.

Hogy lesz az instant kávé kollagén forrás?
Az instant kávé vízben oldódó ital, melyet kávébabokból készítenek gyári folyamatokkal. Előállítása bonyolult folyamat, amely röviden összefoglalva így zajlik: lefőzik a kávét, majd dehidratációval kivonják belőle a vizet. Az ebből megmaradt anyag az instant kávé, ami lényegében vízben oldódó por. Ha ehhez hozzáadjuk a porított kollagén peptidet máris kész kollagén forrást kapunk. A MAKKA® Beauty Coffee 100% arabica instant kávé minden egyes tasakja 2,5 g kollagén peptidet és 2 g instant kávét tartalmaz!
 

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz