Agyunk fejlődése - az Omega3 hatása

Agyunk fejlődése - az Omega3 hatása
A tápanyagok nagyon fontos szerepet játszanak a fiatal szervezetek fejlődésében, ezen belül az Omega-3 kiemelkedik. Az egészséges értelmi es érzelmi fejlődésre, olvasásra, a kognitív és koncentrációs képességekre mind jótékony hatással lehet az Omega-3 tartalmú táplálék kiegészítők szedése.

Az Omega-3 hatása a fejlődésre magzati-, gyermek- és serdülőkorban

Már a terhesség elején gondolni kell az agy egészséges fejlődésére. Agyunk folyamatosan fejlődik már magzati kortó kezdve. A legfontosabb szervünk, rendkívül összetett idegrendszerünk központja, a kognitív, motorikus és intellektuális folyamatok vezérlője. A fogantatás után három héttel, szinte azonnal elindul a fejlődés, így még az anyaméhben sokat tehetünk gyermekünk egészségéért.

Nem csoda, hogy a terhesség alatt különös figyelmet szentelünk es odafigyelünk a tápanyagbevitelre a fejlődés érdekében. Minden, amit a kismama elfogyaszt, fontos a baba fejlődése szempontjából. De vajon mi az a tápanyag, amit már egészen pici kortól támogatja az egészséges fejlődést akár a fiatal felnőtt évekig?

Az Omega-3 szerepe az egészséges fejlődésben

Az USA-ban minden ajánlott terhes vitamin csomagban megtalálható az Omega-3 étrend kiegészítő. Amellett, hogy elsősorban a kismamák védelmére fontos ezt szedni, a magzatra is számos hatékony hatása lehet. A szakértőknél egyelőre nincsen egyetértés a témában. Az elvégzett tanulmányok túlnyomó többsége halolajat használ a kísérletek során, ami nagyban különbözik a krill olajtól. A fejlődés ezen fontos szakaszában kiemelten oda kell figyelni a megfelelő DHA, foszfolipid és antioxidáns bevitelre. Habár a legtöbb táplálék kiegészítő a „jó zsírsavak” mellett triglicerideket is tartalmaz, az olyan szennyezőanyagokról és nehéz fémekről nem is beszélve, ami a halak szervezetében felhalmozódik. Mindenképpen ajánlott orvos tanácsát kikérni, mielőtt étrend kiegészítőt kezdünk szedni.

Egy friss tanulmány szerint a DHA, ami megtalálható az Omega-3 étrend kiegészítőkben és így a krill olajban is közvetlen hatással van az idegrendszerünkre, a neurotranszmitterek anyagcseréjére illetve a látásra és a tanulási képességekre is. A kismamák DHA fogyasztása mind a magzatra, mind az újszülöttekre kimutatható hatással van, elősegíti a fejlődést. Az anyukák alacsony DHA bevitele növelheti a gyermek idegrendszerének fejlődési rendellenességeinek kockázatát. Ellenben kutatások bizonyítják, hogy azok az anyukák, akik a terhesség és a szoptatás ideje alatt rendszeresen szedtek DHA-t, csökkentették a kockázatát, hogy gyermekük látása és idegrendszere a megfelelőtől eltérően fejlődjön.

De az idősebb gyermekek es a serdülők szervezetére is hasonló jótékony hatással van a DHA? Igen. Észak-Amerikában a gyerekek étrendje, szüleikéhez hasonlóan túl sok gyulladáskeltő Omega-6-ot és kevés DHA-t tartalmaz. Az egészségügyi szakértők éppen ezért ajánlják az tengeri élőlényekből előállított Omega-3 szedését, amilyen a krill olaj is. A megfelelő mennyiségű DHA bevitele segítség lehet a tanulásban, támogatja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A tápanyagok nagyon fontos szerepet játszanak a fiatal szervezetek fejlődésében, ezen belül az Omega-3 kiemelkedik. Az egészséges értelmi es érzelmi fejlődésre, olvasásra, a kognitív és koncentrációs képességekre mind jótékony hatással lehet az Omega-3 tartalmú táplálék kiegészítők szedése. A tudomány folyamatosan vizsgálja a területet, egyre több tanulmányt publikálnak a témában.

A szülők es az egészségügyi szakértők segíthetnek a fejlődésben levő szervezetnek ezen fontos tápanyag biztosításával, megalapozva az egészséges felnőttkort.

A fordítás forrása: http://neptunekrilloil.com/brain-development/

*Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot!  A vitalvar.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, nem alkalmasak betegségek kezelésére, gyógyítására.

Tartalomhoz tartozó címkék: krill olaj tudastar
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz