A világító rák tulajdonképpen nem más, mint a krill (Euphausia superba), amely mint táplálék, jelentős a szilás cetek, manták, bálnafélék, fókák és néhány tengerimadár-faj számára. A krill a tápláléklánc igen fontos eleme: a lánc legalján álló növényi planktonnal (fitoplankton) és a nála kisebb állatokkal táplálkozik, és ezek anyagait teszi fogyaszthatóvá a krillen élő, jóval nagyobb szervezetek számára. Ezért mentesek mindenféle nehézfémtől és műtrágyától, szemben a legtöbb halfajtával.
A krill főbb felhasználási területei:
Vízinövények termesztése és víziállatok tenyésztése, gyógyszeripari alapanyag és olajkészítés. Japánban és Oroszországban emberi táplálékként is fogy, okiami néven, de ennek túlzott fogyasztása hasmenést okozhat.
A krill fogyasztása:
A krill íze sósabb és erőteljesebb, mint a garnéláé. Páncélja sok fluoridot tartalmaz, ezért csak hámozva fogyasztható.
A krill olaj és a halolaj összehasonlítása:
Sokan úgy gondolják, hogy mivel vízben él, a krill olaja ugyanolyan, mint a halé, pedig a kettő sok mindenben eltér egymástól. A krill olaj amellett, hogy kellemesebb, ízletesebb, könnyebben is emészthető, és a szervezet számára feldolgozhatóbb, mint a halolaj. Ennek titka a foszfolipidekben rejlik, amik az emberi sejtmembrán alkotórészei is, ezért könnyebben felveszi őket a szervezet, mint a halolajokban található trigliceridet. Így azok számára, akiknek problémát okoz a halolaj emészthetősége, nagyon jó alternatíva a krillolaj. Ráadásul a szervezetünk számára fontos omega 3 zsírsav forrása lehet a lenmag, a kendermag, a repce és a diófélék (dió, pekándió, mogyoró) mellett a krill olaj. A 100% tisztaságú Neptun krill olaj továbbá egy különleges stabilitású antioxidáns, ami asztaxantint is tartalmaz, ami az antioxidáns tulajdonságon felül különleges stabilitást is biztosít a krill olaj számára. A Vitálvár Kft.-nél forgalmazott 100% tisztaságú NKO® Krill-Omega3 nem tartalmaz gyengébb bio hasznosulású hal olajat. Természetes astaxanthinnal tartósított, és optimalizált előállítási eljárása megtartja a krill értékeit.
A krillolaj összetétele:
• 20 - 33% foszfolipid;
• több mint 22% omega-3 zsírsav;
• 17.5% feletti EPA + DHA. (12% feletti EPA és 5.5% feletti DHA);
• kevesebb mint 3% omega-6 zsírsav;
• 80mg feletti természetes astaxanthin/kg.
Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok körülbelüli értékek, amelyek évszakonként változhatnak.