A rendszeres, kis adagokban fogyasztott koffein élénkít leginkább

A rendszeres, kis adagokban fogyasztott koffein élénkít leginkább
A kávé az egyik leggyakoribb élénkítő szer a világon, mégis csak kevesen használják ki maximálisan az előnyeit. Hogyan érhető el és tartható fenn az éberség akár egész nap? Chris Chatham amerikai neurológus friss útmutatójában négy ökölszabályt fogalmaz meg.

1. Kis mennyiségben és rendszeresen

Mivel a koffein felszívódása és élénkítő hatása kb. 1 órán át tart, Chatham szerint óráként kis adagok (20-200 mg) segíthetik leginkább az éberség fenntartását. Ez testsúlykilónként vett 0,3mg-ot jelent, ami egy átlag 66kg-os ember esetén 20mg. 

Tekintve, hogy egy filteres vagy pörkölt kávé 100-150 mg koffeint tartalmaz, óránként egy csésze több mint elég a jóból, ha csupán a kognitív előnyök kiaknázása a cél. A napi kávémennyiségünk meghatározásakor azonban a koffein, további szervezetre gyakorolt hatásait is érdemes figyelembe venni.

2. Élj a kognitív-mentális löket előnyeivel

A neurológus azt is ajánlja, hogy olyan tevékenységet végezzünk, amit rutinból szoktunk, és nem igényel különösebb fejtörést és kreativitást, mivel így használhatjuk ki leginkább a koffein kognitív előnyeit. A koffein, régóta tudjuk, felpörgeti gondolatainkat és cselekedeteinket, azonban rendszerint nem javul tőle a problémamegoldó-képességünk, és absztrakt, nehezebb feladataink összerendezésében sem lesz hatékony segítség. Arra a pár órára, amíg elkortyolunk néhány csészényi kávét, érdemes tehát monotonabb és automatikusabban végezhető feladatokat időzítenünk, így gyorsabban túllendülhetünk rajtuk. 

3. Használd ki a koffein erejét

A koffein hatása attól is függ, milyen egyéb anyagokkal kerül kölcsönhatásba. A cukor fokozza, a vérnarancs meghosszabbítja a koffein élénkítő hatását, míg a nikotin gyorsíthatja a koffein felszívódását, lebomlását és kiürülését a szervezetből.

4. Tudd, mikor kell abbahagyni és újrakezdeni

Bár valószínűleg kicsi az esély a koffeinnel szembeni erős tolerancia kialakulására, enyhébb mértékben függőséget okozhat, aminek az elmaradása elvonási tüneteket is eredményezhet. Számos egészségügyi előnye mellett – segíthet a kognitív funkciók erősítésében, valamint a 2-es típusú diabétesz, az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében is – a kiegyensúlyozott koffein- és kávéfogyasztáshoz érdemes figyelembe venni a további hatásait is.

forrás: http://scienceblogs.com/developingintelligence/2008/02/11/optimally-wired-a-caffeine-use/

blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz