A legális teljesítményfokozó, amivel világrekordot döntöttek

A legális teljesítményfokozó, amivel világrekordot döntöttek
Cordyceps sinesis - Kínai hernyógomba

A kínai hernyógomba az öt gyógygomba kivonatát tartalmazó MicoVit és MicoTon étrendkiegészítő termékeinkben is megtalálható. Számos előnyös tulajdonsága miatt azonban nemcsak az orvosok és természetgyógyászok alkalmazzák, de a nemzetközi sportra is hatással van.

Bár a kínai hernyógombát Ázsiában már a 15. század óta ismerik, és Európába is eljutott a 18. században, az igazi világhírnévre bő két évtizede tett szert, amikor az 1993-1994-es években 3 kínai futónő 5 világrekordot döntött meg. Doppingvizsgálatok során nem találtak illegális anyag használatára utaló nyomokat; edzésmódszerük abban különbözött más atlétákétól, hogy étrendjükben napi szinten szerepelt a kínai hernyógomba.

Ez lehetett kimagasló teljesítményük kulcsa, aminek köszönhetően a Cordyceps tömlőgomba faj világpiaci ára is az egekbe szökött, és a gomba azóta is töretlen népszerűségnek örvend, aminek gyógyászati szempontból megalapozott okai  vannak.

Mai ismereteink szerint a Cordyceps fajnak 400 azonosított fajtáján kívül még rengeteg azonosítatlan alfaja lehet. A kínai hernyógomba (Cordyceps sinesis) egy olyan élősködő alfaj, amely leginkább hernyókból és más élőlényekből táplálkozik. Első ismert leírása a 15. századra tehető, egy tibeti szövegben említik meg jótékony hatását. Kína és Tibet magasan fekvő hegyvidéki régióiban 3-4000 m tengerszint feletti magasságban tenyészik, elsősorban hideg, havas és mocsaras területen található meg.  A helyiek csodaszerként tartják számon többek között immunjavító, energetizáló, és nem utolsó sorban vágyfokozó hatása miatt.

A kínai hernyógomba legjellemzőbb pozitív hatásai a szervezet egészsége szempotjából:

  • általános immunerősítő, energiabombának tartott szer
  • javítja a fizikai állóképességet
  • antioxidáns hatású, csökkentheti a szabadgyököket és a gyulladásos reakciókat, ezáltal az öregedési folyamatokat is lassíthatja
  • a szív- és érrendszer egészségét szolgálhatja az értágító hatása
  • mérsékelheti a koleszterin- és vércukorszintet
  • elősegítheti a máj lebontási és méregtelenítő folyamatait
  • erősítheti a tüdőfunkciókat: hörgőtisztító, légzéskönnyítő és köhögéscsillapító hatású
  • tisztíthatja a veséket
  • vágyfokozóként is alkalmazzák

Lipusz Kinga

források:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gomba
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz