A kurkumin - kortaktin molekula kapcsolata a béldaganatban

https://www.natursziget.com/egeszseg/20140910-a-kurkumin-segithet-megelozni-a-daganatos-attetek-kezodeset
1970. 01. 01. 00:00:00
A kurkumin - kortaktin molekula kapcsolata a béldaganatban
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, és évezredek óta alkalmazzák különböző gyulladásos betegségek kezelésére. A tudósok nemrégiben a daganatos betegségekre gyakorolt hatását is tanulmányozták.  

Amerikai kutatók tapasztalták, hogy a kurkumában található kurkumin blokkolja a kortaktin nevű fehérjét a béldaganatban szenvedők szervezetében. A kortaktin nevű molekula alapvető szerepet játszik a sejtmozgásban, a daganatos betegek szervezete pedig általában túltermeli ezt az anyagot, ami elősegíti a sejtszintű áttétek képződését más szervekben.

A béldaganat a második vezető daganatos halálok az Egyesült Államokban és a harmadik leggyakoribb daganatos betegség férfiak és nők esetében is. Áttétképződés esetén a túlélési esélyek jelentősen romlanak, ezért rendkívül fontos, hogy új módszereket találjunk ennek megelőzésére.

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, és évezredek óta alkalmazzák megfázás, gyulladások, ízületi gyulladás és más betegségek kezelésére. A kurkumint már régóta tanulmányozzák a daganatos betegségekre gyakorolt hatása miatt – a szernek kemoterápiás hatása lehet, mivel képes lehet lassítani, sőt bizonyos esetben megelőzni a daganatos betegségek terjedését.

A mostani vizsgálat során a tudósok rájöttek, hogy a rosszindulatú béldaganatok esetében a kortaktin nevű fehérje aktív összetevője hiperaktivált állapotban van.

„A kurkumin képes meggátolni a kortaktin aktív összetevőjének működését, ezzel pedig megelőzni az áttétek képződését” – nyilatkozta Vijay Radhakrishnan, az Arizona Egyetem gyermekgyógyászati osztályának munkatársa.

A kutatás részletes leírása a PLoS One nevű tudományos szaklapban olvasható.

A Vitálvár Kft. által forgalmazott Kurkuma vízoldékony curcumin tartalmú, ami még hatékonyabb, mint a sima kurkumin, hiszen biológiai hasznosulása magasabb.

A vízoldékony kurkumin előnyei:
Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a kurkumin egy sokoldalú bioaktív vegyület, ízületi- és gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anti-fehérje, máj fibrotikus-ellenes, anti-angiogén, rákellenes, immunerősítő és kemo-védő tulajdonságokkal rendelkezik.

Forrás: https://www.natursziget.com/egeszseg/20140910-a-kurkumin-segithet-megelozni-a-daganatos-attetek-kezodeset

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kurkuma
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz