A kávézás nem növeli a szívritmuszavar kockázatát

A kávézás nem növeli a szívritmuszavar kockázatát
Kutatások alátámasztották, hogy nincs kapcsolat a kávé fogyasztás és a szívritmuszavar esélyének növekedése között. Olvasson róla többet cikkünkben!

Korábban úgy vélték, a sok kávé növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának (atriális fibrilláció (AF)) kockázatát. Egy svéd kutatás megállapítása szerint azonban a két dolog között nincs összefüggés. A BMC Medicine orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a tudósok majdnem 250 ezer embert vontak be vizsgálatukba.

"Nem találtunk kapcsolatot a sok kávé fogyasztása és a szívritmuszavar esélyének növekedése között, tehát aki szereti a kávét, nyugodtan ihatja, ha nem esik túlzásokba, nem kockáztatja a pitvarfibrillációt" - mondta Susanna Larsson, a svéd Karolinska Intézet munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 41 881 férfi és 34 594 nő adatait vizsgálták meg, a kutatás 1997-ben kezdődött. A résztvevők beszámoltak kávéfogyasztási szokásaikról, átlagosan mindkét nem képviselői napi három csésze kávét ittak. Tizenkét éven át követték őket.

Ez idő alatt a férfiak közül 4311-nél, a nők közül 2730-nál alakult ki AF. Az elemzés azt mutatta, hogy még a legtöbb kávét fogyasztók esetében sem volt összefüggés a kávémennyiség és a szívritmuszavar között.

A kapcsolat hiányát erősítette meg négy korábbi tanulmány adatainak metaelemzése. Az első kutatással együtt 248 910-en ember adataival dolgoztak.

Bár a tudósok figyelembe vették az AF kockázatát növelő tényezőket, a kutatás más korlátaira maguk hívták fel a figyelmet: a kávéfogyasztási adatok a résztvevők önbevallásán alapultak, és minden elemzett tanulmány Svédországban vagy az Egyesült Államokban készült, ezért az eredmények nem általánosíthatók.

Próbáld ki Te is a MAKKA prémium instant kávékat!

Forrás: MTI
http://medicalxpress.com/news/2015-09-link-coffee-consumption-common-irregular.html

Tartalomhoz tartozó címkék: tudastar kávé
blog comments powered by Disqus
Az oldal tetejére
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz